Eurydice Slovenija O programu za usposabljanje otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija O programu za usposabljanje otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev

Računalniška učilnica na osnovni šoli Janka Padežnika v Mariboru je velika in svetla. Na šoli so jo uredili hkrati s sosednjo novo knjižnico leta 2019. Lani je šola praznovala 145 let. V šolo hodi nekaj več kot 500 učenk in učencev. V računalniški učilnici je deset miz s po tremi stoli in na vsaki mizi so trije monitorji. Povsod so priročniki Internetna varnost in Spletna varnost.

V računalniški učilnici sedi osem deklet različnih starosti, od 5. do 9. razreda, vsaka za svojim računalnikom. So udeleženke programa za usposabljanje otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev DigitRože, ki ga sofinancira Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Projekt je tu dal odlične rezultate.

Začeli so 25. oktobra letos in imajo kar natrpan urnik. Usposabljanje, ki ga vodi učiteljica Mateja Slana Mesarič poteka dvakrat na teden po tri ali štiri šolske ure (brez odmora), in to popoldan, po pouku. To je njihovo šesto, predzadnje srečanje.

Medtem Anja Senekovič Korat obzirno hodi od mize do mize in zadržano svetuje – morda poskusiš takole, kaj pa tisto, če ne bo šlo, se boš pač vrnila – ter prepušča iniciativo učenkam. Anja dela na Andragoškem zavodu Maribor, ki je imel lani sto let. V tem času je skozi njihova izobraževanja šlo skoraj milijon ljudi. Na zavodu Anja v glavnem računalniško izobražuje starejše, večinoma nad 60 let, najstarejši udeleženec pri njej je imel 90 let.

V posamezni skupini starih je osem udeležencev. Skupine so heterogene, več pa je žensk.

Tako kot pri dekletih kot pri starejših je ogromna razlika med prvo in zadnjo uro, pravi Anja. Opaža pa bistveno razliko med otroci in starejšimi. Medtem ko se mladi takoj zaženejo k miški in tipkovnici, starejše sicer zelo zanima, a k računalniku pristopajo z določenim strahom, kot da bodo vse pokvarili ali kot da bo zaslon eksplodiral, če bodo pritisnili napačno tipko. Na prvih srečanjih so še zadržani, a z vsako uro pridobivajo na samozavesti in »na koncu usposabljanj je to čisto druga zgodba«, pravi Anja.

Vsako leto na zavodu naredijo natančno statistiko izobraževanj in usposabljanj in pravkar so naredili najnovejšo. Anja pravi, da z zadovoljstvom ugotavljajo, da iz leta v leto zvišujejo raven zahtevnosti nalog, kar pomeni, da delajo dobro – in da je to dobro za vse.

Vir in več informaij: MDP, 17. 11. 2023

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, eurydice.si

Pustite komentar z odgovorom na to temo spodaj.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
V državnem zboru RS bo v petek, 15. 3. 2024 potekala 3. javna predstavitev mnenj Nacionalnega...
Odgovori
0
Ogledi
154
  • Članek
Na spletnem podportalu E-demokracija je v rubriki Ministrstva za kulturo z dne 19. 2. 2024...
Odgovori
0
Ogledi
88
  • Članek
Ministrstvo za kulturo je v javno obravnavo poslalo predlog Resolucije o nacionalnem programu za...
Odgovori
0
Ogledi
232
  • Članek
Direktorat za znanost in inovacije Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI) je...
Odgovori
0
Ogledi
250
  • Članek
Raziskovalke in raziskovalci, strokovne sodelavke in sodelavci iz različnih organizacij z...
Odgovori
0
Ogledi
316
  • Članek
Na spletnem podportalu E-demokracija je v rubriki Ministrstva za vzgojo in izobraževanje z dne...
Odgovori
0
Ogledi
177
  • Članek
Drugo usposabljanje Po uspešno izvedenem prvem usposabljanju Ministrstvo za vzgojo in...
Odgovori
0
Ogledi
66

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu