SIO Najboljši srednješolski naravoslovci potujejo na olimpijado v Estonijo

Trenutno berete:
SIO Najboljši srednješolski naravoslovci potujejo na olimpijado v Estonijo

V organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije se je odvilo 4. državno tekmovanje iz znanja naravoslovja. Najboljših šest potuje na evropsko naravoslovno olimpijado EUSO, ki bo potekala maja v Estoniji.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je razglasila zmagovalce 4. državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja, ki je namenjeno dijakom prvega in drugega letnika srednjih šol. Dijaki in dijakinje, ki so dosegli najboljše rezultate na šolskih izbirnih tekmovanjih in se tako uvrstili na državno tekmovanje, so se na ljubljanski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo pomerili v nalogah s področja biologije, kemije in fizike. Največ znanja s področja naravoslovja je prikazal Luka Govedič iz II. gimnazije Maribor in tako osvojil prvo mesto. ZOTKS je skupno podelila 16 zlatih in 23 srebrnih priznanj.

»Zanimanje za naravoslovje med srednješolci iz leta v leto raste, kar dokazuje tudi rast števila tekmovalcev na naših tekmovanjih iz znanja iz naravoslovja. Leta 2014 se je na šolskih tekmovanjih pomerilo skupno 576 dijakov, letos pa že 706, kar predstavlja skoraj 23-odstotno rast. To dokazuje, da smo s svojimi prizadevanji ozaveščanja mladih o pomenu razumevanja narave, njenih procesov in zakonitosti ter o pomenu varovanja narave in naravne dediščine na pravi poti,« je povedal Jožef Školč, glavni tajnik zveze društev ZOTKS.

Za zlata in srebrna priznanja se je tokrat med seboj pomerilo 105 dijakov iz vse Slovenije, ki so si mesto na državnem tekmovanju prislužili na šolskih tekmovanjih. Ta so potekala novembra 2015 in se jih je udeležilo 706 srednješolcev iz 48 šol. V preteklem šolskem letu pa se je šolskih izborov udeležilo 651 tekmovalcev iz 26 srednjih šol, od tega je na lanskem državnem prvenstvu sodelovalo 95 dijakov, podeljenih pa je bilo 10 zlatih in 21 srebrnih priznanj.

Najboljših šest tekmovalcev z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja se je uvrstilo tudi v izbor za ekipi, ki bosta slovenske barve zastopali na evropski naravoslovni olimpijadi The European Union Science Olympiad (EUSO). Ta bo v Tartuju v Estoniji potekala od 7. do 14. maja 2016. Evropska naravoslovna olimpijada, na kateri se dijaki merijo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja, je bila prvič organizirana leta 2003 v irskem Dublinu. Na posebno povabilo se je Slovenija leta 2007 pridružila tekmovanju. Tako je na petem srečanju, ki je tisto leto potekalo v Nemčiji, prvič sodelovala z eno ekipo, ki je osvojila bronasto medaljo. Na osmem srečanju, ki je leta 2010 potekalo na Švedskem, pa je prvič sodelovala z dvema ekipa, izmed katerih je ena osvojila srebrno medaljo. Letos bo Slovenija z ekipama s po tremi tekmovalci na olimpijadi sodelovala že petič.

Na naravoslovno olimpijado The European Union Science Olympiad (EUSO) so se uvrstili:

  • Luka Govedič, II. gimnazija Maribor,
  • Urban Duh, II. gimnazija Maribor,
  • Aleksej Jurca, Gimnazija Bežigrad,
  • Gregor Igličar, Gimnazija Kranj,
  • Vid Kermelj, Gimnazija Škofja Loka,
  • Martin Rihtaršič, Gimnazija Škofja Loka.

ZOTKS že vrsto let organizira številne dejavnosti, s katerimi si prizadeva dvigniti priljubljenost znanosti med mladimi, prispevati k razvoju in uveljavljanju tehnike ter k izobraževanju in spodbujanju mladih k inovativnosti, ustvarjalnosti in raziskovanju. Več informacij o delovanju zveze je na voljo tukaj.

Prispevek ZOTKS

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu