SIO Na 60. državnem tekmovanju so se pomerili najboljši slovenski orači

Trenutno berete:
SIO Na 60. državnem tekmovanju so se pomerili najboljši slovenski orači

V Novem mestu – v Pogancih in Srebrničah – je v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in GRM-a Novo mesto – Centra biotehnike in turizma potekalo 60. državno tekmovanje oračev Slovenije in 22. državno tekmovanje biotehniških šol v oranju. Najboljši orači so se pomeri v oranju strnišča in ledine s tekmovalnimi plugi, ženske pa v spretnostni vožnji s traktorjem. Na državnem tekmovanju so sodelovali najboljši orači z regijskih tekmovanj, in sicer v dveh kategorijah – oranje s plugom krajnikom in z obračalnim plugom. Zmagovalec v prvi kategoriji je postal Anton Filak iz Bele krajine, z obračalnim plugom pa je bil najboljši Igor Pate z Dolenjske. Ekipno so bili najboljši Belokranjci, drugo mesto je zasedlo Prekmurje, tretje pa Posavje.

»60 let obstoja tekmovanja v oranju v Sloveniji dokazuje, da so kmetje in kmetijski delavci prepoznali pomen oranja za uspešno delo v kmetijstvu. Tekmovalno oranje, ki ga uvrščamo med ekološko nesporno tehnologijo obdelave kmetijskih zemljišč, predstavlja najuspešnejšo obliko prenosa novih tehničnih in tehnoloških rešitev ter inovacij v prakso,« je povedal Jožef Školč, glavni tajnik ZOTKS. »Tekmovalci orači na tekmovanjih doma in po svetu pridobivajo pomembne izkušnje pri uporabi najsodobnejših tehničnih rešitev, ki se hitro prenašajo s tekmovalnih strojev na delovne.«

Na 22. državnem tekmovanju dijakov biotehničnih šol pa je v kategoriji oranje s plugom krajnikom zmagal Aljaž Brumen z Biotehniške šole Rakičan, z obračalnim plugom pa se je najbolje odrezal Matevž Slejko iz centra GRM Novo mesto.

Tekmovanja na državni in regijski ravni ter tekmovanja dijakov so pomemben doprinos k razvoju oranja in kmetijstva v Sloveniji. Državnemu tekmovanju, katerega častni pokrovitelj je bil mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sledi še svetovno prvenstvo, ki se ga vedno udeležijo najboljši orači z državnih tekmovanj. Letošnja zmagovalca – Anton Filak in Igor Pate – bosta Slovenijo zastopala na svetovnem tekmovanju prihodnje leto, ki bo potekalo v Keniji.

Foto: Roman Tratar

Prispevek: ZOTKS

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Zadnji prispevki

Na vrhu