Eurydice Slovenija MIZŠ o eseju: matura je preizkus vztrajnosti, odločenosti in zrelosti

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija MIZŠ o eseju: matura je preizkus vztrajnosti, odločenosti in zrelosti

Na spletni strani MIZŠ je v rubriki Novice objavljen odziv na polemike o maturitetnem eseju z naslovom "Samomor kot izhod iz kolesja sistema?"dziv na polemike o maturitetnem eseju z naslovom "Samomor kot izhod iz kolesja sistema?".

V odzivu MIZŠ navaja, da je matura zrelostni izpit, s katerim dijakinje in dijaki pokažejo ne le nivo svojega znanja in sposobnosti, temveč tudi način razmišljanja. Matura je precej več kot le preizkus znanja; je preizkus vztrajnosti, odločenosti, življenjske zrelosti in zaupanja vase ter zato pomemben mejnik za prihodnost mladih.

V javnosti se je ob začetku letošnje splošne mature razplamtela polemika glede (ne)primernosti naslova maturitetnega eseja “Samomor kot izhod iz kolesja sistema”.

Maturitetne naloge so v pristojnosti Državne komisije za splošno maturo oziroma državnih predmetnih komisij. Pripravljajo jih strokovnjaki in strokovnjakinje na posameznem predmetnem področju. Od njih se pri pripravi maturitetnih nalog pričakuje strokoven in družbeno odgovoren razmislek.

Ob branju obeh knjig (Alamut, avtorja Vladimirja Bartola, in Krasni novi svet, avtorja Aldousa Huxleyja), ki sta bili podlagi za letošnji maturitetni esej, so dijaki in dijakinje kritično razmišljali in se pod strokovnim vodstvom o tem tudi veliko pogovarjali.

Doslej zaznani odzivi dijakinj in dijakov ob omenjenih polemikah odražajo njihovo zrelost in kažejo na njihovo premišljenost in preudarnost. Kljub občutljivosti teme so razumeli, da ne gre zgolj za vprašanje samomora, temveč za širše kritično razmišljanje o osebnostnem razvoju nasploh. Prav kritično razmišljanje o vseh delih življenja pa sodi k zrelosti.

Vir: MIZŠ, 8. 5. 2017

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, www.eurydice.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Na javni predstavitvi mnenj o gimnazijskem izobraževanju so med drugim opozorili, da je treba...
Odgovori
0
Ogledi
209

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu