Eurydice Slovenija Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič sopredsedovala Konferenci ministrov Sveta Evrope,...

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič sopredsedovala Konferenci ministrov Sveta Evrope,...

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič se je v ponedeljek in torek, 28. in 29. novembra, v Budimpešti udeležila 14. Konference ministrov Sveta Evrope, pristojnih za šport. Ministri so jo ob začetku konference potrdili za sopredsedujočo konferenci.

Glavne teme ministrske konference so bile boj proti korupciji in goljufanju v športu, boj proti dopingu in prirejanju rezultatov ter upravljanje športa.


Šport je univerzalni jezik, ki povezuje vse generacije, je v nagovoru v Budimpešti poudarila ministrica. Vlade morajo podpreti Svetovno protidopinško agencijo WADA kot globalnega regulatorja protidopinškega programa v svetu. Nacionalne organizacije pa morajo biti pri delu popolnoma avtonomne, se je zavzela. »Naša primarna vloga je zavarovati integriteto športa,« je na konferenci dejal predsednik WADA Craig Reedie in se zavzel za zaščito športnic in športnikov, ki upoštevajo protidopinško politiko.

Ministrica je v razpravi o upravljanju športa izpostavila, da se dobro upravljanje nanaša na vsa področja, ki so jih obravnavali na konferenci. Šport mora ostati avtonomen. Avtonomija pa je neločljivo povezana z odgovornostjo, zato so tovrstne medvladne razprave, kakršna je bila v Budimpešti, še toliko pomembnejše, je dejala dr. Makovec Brenčič. Postaviti si moramo jasna vprašanja o prihodnjih modelih upravljanja, ob tem pa v ospredje postaviti šport.

Podpis Memoranduma o sodelovanju na področju športa med RS in Gruzijo
Po zaključku 14. konference ministrov Sveta Evrope za šport v Budimpešti je ministrica dr. Makovec Brenčič podpisala z namestnikom gruzijskega ministra za šport in mladino Revazom Javelidzejem Memorandum o sodelovanju na področju športa med Republiko Slovenijo in Gruzijo. Državi namreč želita okrepiti odnose na področju izobraževanja, znanosti in športa. Slovenija je zainteresirana za sodelovanje z Gruzijo predvsem v smislu izmenjave izkušenj, pomoči pri izgradnji infrastrukture ter pri dobavi športne opreme.

Bilateralni srečanji ob robu konference
Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič se je ob robu konference srečala tudi z madžarskim ministrom za človeške vire Zoltanom Balogom. Izrazila sta zadovoljstvo nad sodelovanjem med državama na delovnih področjih, ki so v pristojnosti obeh ministrstev. Oboji so bili še posebej uspešni pri pridobitvi teaming projektov, sta ugotovila. Minister Balog je dejal, da so se odločili za triletno financiranje dvojezičnih šol, s čimer bodo lahko zagotovili stabilnejše financiranje. Ministrica dr. Makovec Brenčič pa je izpostavila odlično sodelovanje med državama na področju znanosti, ki ga velja v prihodnje še okrepiti.

Govorila sta tudi o kandidaturi Budimpešte za prirediteljico Olimpijskih iger 2024 in se strinjala, da je to pomembno za celotno regijo srednje in vzhodne Evrope.

Dr. Maja Makovec Brenčič se je v Budimpešti srečala tudi z generalno direktorico Sveta Evrope za demokracijo, Snežano Samardžić Marković. Pogovarjali sta se o vprašanjih povezanih z bojem proti dopingu, o ratifikaciji konvencije o prirejanju rezultatov v športu in o upravljanju v športu. Strinjali sta se, da je pomembno poiskati ustrezno razmerje med avtonomijo in odgovornostjo športa ter da se je o tem pomembno pogovarjati tudi na medvladni ravni. Ustrezen konsenz med politiko in športno sfero je treba iskati tudi na ravni EU.

Vir: MIZŠ, 29. 11. 2016


Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, www.eurydice.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Zadnja vladna ponudba uslužbencem v javnem sektorju je težka kar 840 milijonov evrov, javni...
Odgovori
0
Ogledi
404
  • Članek
Poziv visokošolskim zavodom k oddaji prijave k sklenitvi okvirnega sporazuma v evidenčnem...
Odgovori
0
Ogledi
203

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu