Likovna vzgoja - problematika učnega načrta

Trenutno berete:
Likovna vzgoja - problematika učnega načrta

Prispevki
4
Zavod
Devetletka
Dragi učitelji in učiteljice likovne vzgoje party.gif ,

rada bi odprla krog debate o učnem načrtu v likovni vzgoji, o področju nasploh in o položaju, v katerem smo sedaj v slovenskem šolstvu. Zanima me predvsem vaše mnenje o ustreznosti/zastarelosti učnega načrta pri nas in razmerje med prakso in teorijo. Izpostavila bi, da otroci do srednje šole ne izvedo nič kaj dosti o zgodovini umetnosti pri likovni vzgoji, zato se mi zdi, da je predmet s tem degradiran, saj je vse napeljano le na prakso, bore malo pa na širšo umeščenost predmeta v okvir zgodovinskih obdobij. Kaj mislite ostali? Morda ima kdo izkušnje s poučevanjem v tujini in z njihovimi kurikulumi. Pa še, mislite o zvezkih in testih pri likovni vzgoji?

Revščino imamo tudi na področju učbenikov, o delovnem zvezku se nam niti ne sanja, predmet so v devedestih sesekljali na polovico ur, torej le enkrat tedensko... Je to naključje? Koliko smo profesorji likovne vzgoje dejansko vplivni in kako predstavljamo svoj predmet? Zdi se mi, da dobi predmet v gimnazijah popolnoma drug pomen... slišala sem, kako učitelji po gimnazijah jamrajo, da v osnovni šoli učenci ničesar ne odnesejo s področja splošnega znanja in ne odprejo učbenikov... učni načrt je prenatrpan in nekatere definicije standardov znanja v njem smešne... in ponavljajoče se... V glavnem, vse skupaj se mi zdi močno zastarelo.

sun_bespectacled.gif
 
Prispevki
10
V tem šolskem letu se v začetnih razredih triad izvaja pouk po novem učnem načrtu, zato ne razumem vprašanja glede ustreznosti/zastarelosti učnega načrta pri nas.

Edino vzgojni predmeti učencem še ponujajo praktično IZKUSTVENO učenje.
Pri ostalih predmetih se drila teorija - zvezkov in testov imajo preveč že drugje.

Vprašanje: kakšna je praktično uporabna vrednost zgodovine umetnostni v vsakdanjem življenju?
Zakaj jo potrebujemo, koliko učencev/ljudi se poslužuje tega znanja?
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Zadnji prispevki

Na vrhu