Kako bo država poskusila mladini zagotoviti delovna mesta

Trenutno berete:
Kako bo država poskusila mladini zagotoviti delovna mesta

Štirje stebri ukrepov, ki bodo brezposelne mlade razdelili v štiri skupine glede na izobrazbo.

Po dolgem odlašanju je vlada danes vendarle sprejela program Jamstvo za mlade. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je z dosežkom zadovoljna, saj naj bi mladim do 29 let s pomočjo jamstva v štirih mesecih po prijavi med brezposelne ponudili zaposlitev, usposabljanje ali izobraževanje.

Piše: Mario Belovič
Več na http://www.delo.si/novice/politika/kako-bo-drzava-poskusila-mladini-zagotoviti-delovna-mesta.html
 
Prispevki
2
Naziv
mag. prof. anglešine in slovenščine
Področje
 1. Osnovna šola
Pozdravljeni, zanima me, če kdo ve, kaj pomeni program Jamstvo za mlade za nas brezposelne učitelje? Bo v okviru tega omogočeno kakšno plačano pripravništvo? Imam namreč nekatere (sicer nepotrjene) informacije, da bomo učitelji prezrti, saj da naj bi bil program namenjen profitnim organizacijam.
 
Prispevki
238
Področje
 1. Gimnazija
Tudi jaz se sprašujem podobno. Zanima me ali ima kdo kakršnekoli informacije v zvezi z usposabljanjem na delovnem mestu. Namreč obrnila sem se na svojega svetovalca na zavodu, pa mi ni vedel dati odgovora ali lahko opravljam voluntersko pripravništvo in se hkrati vključim v omenjeni program. Klicala sem v Ljubljano, kjer so mi povedali, da mi natančnega odgovora ne vedo podati !?!?! Obrnila sem se tudi na glavno osebo v zvezi s tem usposablanjem go. Šeškojevo, a na odgovor še čakam. Isti odgovor sem poslala go. Valeriji in Katji na naše ministrstvo. Čeprav običajno ekspresno odgovorijo, mi tokrat niso. Ne vem ali je res tako nenavadno, da si želimo vsaj nekaj denaranega nadomestila za naše delo? Spet se bo na veliko pisalo o tem kako je vlada pomagala mladim z Jamstvom za mlade, a bolj kot gledam te ukrepe, bolj ugotavljam, da so ti ukrepi bili že prej sprejeti in v veljavi (usposabljanje na delovnem mestu, dodatna izobraževanja, olajšave za delodajalce...) le da so to sedaj zapakirali v nek "paket", zakon in temu namenili malce več denarja. Vprašanje pa je, koliko se bo to v resnici poznalo in kaj bomo imeli od tega mladi v praksi. Če ima kdorkoli kakšne izkušnje ali pozna odgovor na moje vprašanje bom zelo vesela.
 
Prispevki
2
Naziv
mag. prof. anglešine in slovenščine
Področje
 1. Osnovna šola
Meni so na zavodu sicer "uradno" povedali, da še ne vedo, kaj Jamstvo za mlade pomeni za učitelje, da je še prehitro, da bi o tem govorili. Na ministrstvu pa so mi povedali, da niti okvirno ne vedo, kdaj bo naslednje plačano pripravništvo.
 
Prispevki
268
Področje
 1. Osnovna šola
Trenutno sem volonterka že dobre 4 mesece. Sama poskušam čim bolj izkoristiti take priložnosti, kot so zgoraj opisane. Meni so usposabljanje na delovnem mestu skupaj s pripravništvom zavrnili na zavodu in ministrstvu, ker imam že pogodbo kot volonterka in dobivam malico in prevoz.
 
Prispevki
238
Področje
 1. Gimnazija
mooojchy: poznaš ali koristiš še kakšne druge možnosti, glede na to, da so ti zavrnili usposabljanje?

No, jaz sem končno dobila odgovor, ki ga kar kopiram. Naj bo v vednost vsem, ki so razmišljali o združitvi volonterskega pripravništva z usposabljanjem na delovnem mestu:

Spoštovani!
Zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje in vam odgovarjamo kot sledi.
Med programom volontersko pripravništvo in programom Usposabljanje na delovnem mestu sicer obstaja navidezna podobnost, v obeh primerih gre namreč za določeno usposabljanje, vendar pa so med programoma bistvene razlike, ki vplivajo na njuno izvajanje.
Volontersko pripravništvo se izvaja po podlagah, ki jih opredeljuje Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, medtem ko je Usposabljanje na delovnem mestu program aktivne politike zaposlovanja, ki ga izvajamo na Zavodu za zaposlovanje v skladu z navodili Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Usposabljanje na delovnem mestu traja 1, 2 ali največ 3 mesece, medtem ko pripravništvo praviloma traja dlje.
Pripravništvo na področju vzgoje in izobraževanja, tako volontersko kot pripravništvo s sklenjenim delovnim razmerjem, lahko pripravnik opravlja zgolj na pripravniškem mestu, kamor ga na podlagi razpisa pripravniških mest razporedi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.
V Usposabljanje na delovnem mestu se k delodajalcu, ki je uspešno kandidiral na objavljeno javno povabilo, napotijo brezposelne osebe v skladu z njihovim zaposlitvenim načrtom, kadar je vključitev osebe smiselna z vidika namena programa.
Volontersko pripravništvo tako ni združljivo s programom Usposabljanja na delovnem mestu, kar pomeni, da ju nikakor ne morete opravljati hkrati.
Lepo vas pozdravljamo,
Dragomila ŠeškoTo je torej obsežen odgovor, ostale pa naprošam, da v kolikor imate kakršnekoli informacije glede programa Jamstvo za mlade in katere možnosti bi še lahko izkoristili kot volonterji ali mogoče po strokovnem izpitu, da sporočite.
 
Prispevki
268
Področje
 1. Osnovna šola
Se mi zdi, da je bil podoben odgovor, kot si ga priložila.

Na zavodu ne koristim nič, razen cenejše mesečne za LPP. Tečejo mi meseci, odkar sem se prijavila. To mi bo mogoče koristilo potem, ko opravim pripravništvo in strokovni izpit. Ampak poudarek na mogoče.
 
Prispevki
16
Področje
 1. Osnovna šola
 2. Gimnazija
Khm, tole mi je včeraj napisala moja svetovalka na zavodu:

Pozdravljeni, volontersko pripravništvo lahko opravljate in ostanete v evidenci brezposelnih oseb, če izpolnjujete obveznosti. Ker so v letošnjem letu povečane aktivnosti Jamstva za mlade, bi bilo vključitev v usposabljanje dobra rešitev za vas. Lahko vključitev v usposabljanje predlagate tudi v šoli, saj se tudi lahko prijavijo na javno povabilo. Seveda je pogoj, da ste v evidenci prijavljeni 3 mesece. Lep pozdrav,

Očitno je javna uprava res obveščena, kaj lahko dela in česa ne ter seveda, katera informacija je prava.
 
Prispevki
268
Področje
 1. Osnovna šola
Zanimivo. Jaz grem v torek k svoji in se bom še enkrat pozanimala. Ampak, če na ministrstvu zatrjujejo, da ne gre...jao. Ko kaj izvem, javim. V živo je lažje, kot preko maila in podobno.

Je pa res, da še sami ne vedo, kaj bi radi in kaj se lahko in kaj ne...eni in drugi.
 
Prispevki
268
Področje
 1. Osnovna šola
Danes sem na zavodu omenila to situacijo, ki smo jo že zgoraj opisali in ni imela pojma, da so to zavračali. Kot smo napisali, so zelo slabo obveščeni med sabo. Verjetno se najbolj splača, da se nikomur nič ne omeni in ravnatelj to sklene z zavodom in je to, to. Na zavodu trenutno ni nič koristnega za šolstvo, da bi se spodbujalo zaposlitev v njem. Svetovalka me je vprašala, če sem začela razmišljati o drugih področjih zaposlitve in sem rekla, da to tudi že počnem, saj iščem delo drugje, ampak vseeno bi rada poskusila, ko bom imela strokovni izpit, če bom kje dobila službo. Sama mi seveda ni ponudila nobene druge možnosti...
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

 • Članek
Gospa Anica Mikuš je napisala članek (Dnevnik, Objektiv, 23.7.2022), ki je lahko dragocen...
Odgovori
0
Ogledi
64
 • Članek
Mirovni inštitut je med marcem in majem 2022 izvedel serijo usposabljanj za učitelje_ice v...
Odgovori
0
Ogledi
102
 • Članek
Državni svet, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Društvo katoliških pedagogov...
Odgovori
0
Ogledi
115
 • Članek
Namen 4. posveta o digitalnih pravicah mladih je bil med drugimi osvetliti njihovo podatkovno...
Odgovori
0
Ogledi
167
 • Članek
Namen 4. posveta o digitalnih pravicah mladih je bil med drugimi osvetliti njihovo podatkovno...
Odgovori
0
Ogledi
234
 • Članek
Ko se spopadi ali vojne znajdejo na naslovnicah časopisov, lahko povzročijo občutke, kot so...
Odgovori
0
Ogledi
78
 • Članek
To je vprašanje, ki lahko skrbi naše učence, zlasti če so na naši šoli učenci, ki izhajajo iz...
Odgovori
0
Ogledi
126

Zadnji prispevki

Na vrhu