SIO Evropski teden programiranja 2016 – Digitalne veščine za digitalno družbo

Trenutno berete:
SIO Evropski teden programiranja 2016 – Digitalne veščine za digitalno družbo

V tednu od 15. do 23. oktobra se bodo na prireditvah, v učilnicah in knjižnicah v Evropi znova zbrali otroci, mladi, odrasli, starši in učitelji, da bi se učili programiranja.

Evropski teden programiranja je pobuda prostovoljcev – ambasadorjev, ki si prizadevajo razširiti znanje programiranja. Lani so v 46 državah v Evropi in drugod pripravili skoraj 8.000 programerskih kotičkov in delavnic, ki se jih je udeležilo več kot pol milijona ljudi.

Večina dogodkov Tedna programiranja se odvija na osnovnih in srednjih šolah, letošnji teden programiranja pa bo potekal tudi v sodelovanju z mrežo 65.000 javnih knjižnic v EU.

Teden programiranja 2016 na vseh slovenskih šolah


Slovenski ambasadorji projekta Teden programiranja so si za letos zadali posebno nalogo: učencem in dijakom na vseh slovenskih šolah želijo zagotoviti vsaj eno učno uro, na kateri bodo lahko spoznali programerske veščine. S tem namenom pripravljajo učni načrt za delavnico osnov programiranja za osnovne in srednje šole. Z njim bodo učitelji lahko samostojno izvedli zabavno učno uro – tudi tisti, ki se s programiranjem srečujejo prvič.

Profesorji in učitelji vseh šol bodo učni načrt začetne delavnice programiranja prejeli septembra. Gradivo bo oblikovano tako, da s programersko delavnico ne bodo imeli dosti dodatnega dela, le eno učno uro med 15. in 23. oktobrom bodo morali posvetiti programiranju.

Spričevalo odličnosti za šole CodeWeek4All


Šole, ki bodo k programerskim delavnicam pritegnile vsaj polovico učencev in dijakov, bodo pridobile spričevalo programerske odličnosti; vendar se morajo zanj predhodno prijaviti na natečaj Teden programiranja za vse – CodeWeek4All. S tem spričevalom se bo šola uvrstila na zemljevid odličnih evropskih izobraževalnih ustanov, ki mladim pomagajo razvijati digitalne veščine.

Zakaj je znanje programiranja pomembno?


Programiranje je ena od temeljnih digitalnih veščin. Povpraševanje po njih se na trgu dela vsako leto poveča za 3 %, število mladih z ustreznimi znanji pa tega povpraševanja ne dohaja. Kljub visoki stopnji brezposelnosti v Evropi zato številna prosta delovna mesta na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) ostajajo nezasedena; po nekaterih ocenah bo zato Evropi do leta 2020 primanjkovalo 800.000 digitalno opismenjenih delavcev.

Mladi, ki pričnejo digitalne veščine pridobivati že v šoli, imajo na globaliziranem trgu delovne sile boljše izhodišča v primerjavi s tistimi, ki se z njimi srečujejo šele kasneje v življenju. Še pomembneje je, da z znanjem programiranja bolje razumejo, kako stvari delujejo, in da se pri učenju, delu in zabavi povezujejo z ustvarjalnimi ljudmi.

S programiranjem se intuicija spremeni v rešitev, ideja v inovacijo. Programerski način razmišljanja sprošča ustvarjalnost. Sploh ne gre za tehnologijo, ampak za osebno opolnomočenje. Zato izkoristite priložnost, ki jo ponuja evropski teden programiranja 2016, in se naučite več o programskem jeziku, zraven pa povabite še druge člane svoje družine in prijatelje in delite navdušenje milijonov ljudi po vsem svetu,” poziva evropski koordinator Tedna programiranja Alessandro Bogliolo.

Osnovne informacije o evropskem tednu programiranja


Evropski teden programiranja so prvič organizirali leta 2013. Evropska komisija prireditev podpira v okviru svoje strategije za enotni digitalni trg, digitalno znanje namerava vključiti tudi v svojo pobudo v zvezi z znanji in spretnostmi junija 2016.

Projekt je pritegnil podporo programerskih in izobraževalnih gibanj, kot sta CoderDojo in Rails Girls. Podjetja Microsoft, SAP, Liberty Global in Facebook ter Evropska šola so v okviru velike koalicije za digitalna delovna mesta dali pobudo EU glede programiranja, v okviru katere bodo skupaj s številnimi drugimi partnerji v Evropskem tednu programiranja organizirali izobraževanja za otroke in odrasle.

Več o Evropskem tednu programiranja


Kontakt:

 • [email protected]
  Katja Koren Ošljak
  Nacionalna koordinatorka in ambasadorka Tedna programiranja

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

 • Članek
Evropski teden poklicnih spretnosti (European Vocational Skills Week) letos poteka od 16. do 20...
Odgovori
0
Ogledi
42
 • Članek
V okviru pobude Novi evropski Bauhaus (angleško New European Bauhaus – NEB) je Skupno...
Odgovori
0
Ogledi
45
 • Članek
Eurostat je izdal regionalni letopis Eurostata za leto 2021, ki ponuja statistični pregled regij...
Odgovori
0
Ogledi
62
 • Članek
Svet Evropske Unije je 26. novembra 2021 sprejel sklepe o upravljanju evropskega raziskovalnega...
Odgovori
0
Ogledi
59
 • Članek
Približuje se maj in z njim Evropski mesec raznolikosti. Letošnja tema je “Povezovanje – gradimo...
Odgovori
0
Ogledi
126
 • Članek
Eurydice Slovenija Evropski razvojni dnevi 2022
Evropska komisija je napovedala evropske razvojne dneve 2022, ki bodo potekali 21. in 22. junija...
Odgovori
0
Ogledi
115
 • Članek
Evropska komisija je ustvarila Kotiček za učenje, kjer lahko podrobno spoznaš Evropsko unijo...
Odgovori
0
Ogledi
58

Zadnji prispevki

Na vrhu