Eurydice Slovenija Erasmus+: Po prvem letu

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija Erasmus+: Po prvem letu

Na spletišču Evropske komisije je z dne 26. 1. 2016 objavljeno sporočilo za javnost o rezultatih prvega leta izvajanja programa Erasmus+.

Obsežnejši in bolj prilagojen program za izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport Erasmus+ je v prvem letu že izpolnil pričakovanja.

Program Erasmus+, katerega proračun je v prvem letu znašal več kot 2 milijardi evrov, je že več kot milijonu osebam omogočil sodelovanje v 18.000 financiranih projektih. Prožnejše možnosti sodelovanja med različnimi sektorji poleg tega evropskim sistemom na področju izobraževanja, usposabljanja, mladih in športa pomagajo, da preizkusijo inovativne prakse ter prispevajo k reformam in modernizaciji.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics je povedal: „Erasmus+ se je že v prvem letu izkazal za uspešnega.Veliko število udeležencev je dokaz, da program resnično prispeva k izboljšanju zaposlitvenih možnosti za mlade, saj jim pomaga pridobiti nove spretnosti in izkušnje ter podpira modernizacijo evropskih sistemov na področju izobraževanja, usposabljanja in mladih.Še naprej bomo gradili na tej priljubljenosti, da bi dosegli še več oseb z različnimi interesi, profili in socialnimi ozadji.“

Danes objavljeni podatki kažejo, da je Erasmus+ v letu 2014 s širšo izbiro možnosti že koristil več osebam. V prvem letu je program podprl rekordnih 650 000 dotacij za mobilnost študentov, praktikantov, učiteljev, prostovoljcev in drugih mladih ter tlakoval pot prvim študentskim posojilom za magistrski študij v tujini. Poleg tega so se iz programa prvič financirali projekti za podporo politiki, pri katerih so sodelovali javni organi in mednarodne organizacije, ter projekti na področju športa.

Okrepljen program Erasmus+ zagotavlja tudi večjo podporo udeležencem programa. To se kaže z boljšim priznavanjem študija, opravljenega v tujini, ko se študenti vrnejo v domačo državo. Poleg tega je mobilnost učiteljev in osebja bolje vpeta v strategije poklicnega razvoja, ki jih podpirajo njihove matične institucije.

Novi program Erasmus+ je tudi bolj odprt, močno poudarja spodbujanje socialnega vključevanja, aktivno državljanstvo in strpnost. Za to je bilo več podpore kot kdaj prej na voljo udeležencem z manj finančnimi sredstvi ali s posebnimi potrebami. Dodatnih 13 milijonov evrov je bilo odobrenih tudi za leto 2016 za financiranje projektov, ki med drugim rešujejo vprašanja socialne vključenosti manjšin in migrantov ter drugih prikrajšanih socialnih skupin.

Program je tudi okrepil pobude, namenjene izboljšanju zaposlitvenih možnosti za mlade in olajšanju njihovega prehoda iz izobraževanja v zaposlitev, kar se kaže z večjim številom možnosti za prakse in vajeništva v programu.

Španija, Nemčija in Francija ostajajo najbolj priljubljene destinacije za študente

Komisija v ločenem poročilu danes objavlja tudi statistične podatke o mobilnosti študentov in osebja v zadnjem študijskem letu (2013–2014) prejšnjega programa za visokošolsko izobraževanje Erasmus, ki je bil del krovnega programa vseživljenjsko učenje. Ti podatki kažejo, da je sodelovalo rekordno število študentov (272.000) in osebja (57.000) glede na pretekla leta. Španija, Nemčija in Francija so ostale najbolj priljubljene destinacije za študente Erasmus v študijskem letu 2013–2014 za študij ali prakso v tujini.

Poleg tega nova študija o regionalnem učinku programa Erasmus potrjuje, da sodelovanje v študentski izmenjavi Erasmus znatno poveča možnosti mladih za pridobitev kakovostnih, vodstvenih delovnih mest, kar še posebej velja za študente iz južne in vzhodne Evrope.

Ozadje

Namen programa Erasmus+ je podpreti modernizacijo evropskih sistemov na področju izobraževanja, usposabljanja in mladih, pri čemer izboljšuje spretnosti in zaposlitvene možnosti študentov ter spodbuja njihovo aktivno udeležbo v družbi.

Proračun sedemletnega programa (2014–2020) znaša 14,7 milijarde evrov, kar je 40 % več od prejšnjih ravni porabe in odraža zavezo Unije k vlaganju v ta področja. Erasmus+ bo več kot štirim milijonom Evropejcev omogočil študij, usposabljanje, pridobivanje delovnih izkušenj in prostovoljno delo v tujini. Podpira tudi mednarodna partnerstva med ustanovami na področju izobraževanja, usposabljanja in mladih za spodbujanje sodelovanja med njimi ter povezovanje izobraževanja in dela. Program prvič ponuja tudi namenska sredstva za ukrepe na področju športa, da bi se prispevalo k razvoju evropske razsežnosti v športu in obravnavalo resna čezmejna tveganja, kot so vnaprejšnje dogovarjanje o rezultatih tekem in uporaba nedovoljenih poživil. Poleg tega v okviru ukrepov Jean Monnet podpira tudi razvoj poučevanja in raziskovanja na področju evropskega povezovanja.

Danes objavljeno glavno poročilo ponuja prve rezultate eno leto po začetku programa Erasmus+. V poročilu so združeni podatki, ki so jih zbrale Komisija, nacionalne agencije in izvajalske agencije, pristojne za izvajanje programa.

Dve drugi, prav tako danes objavljeni poročili ponujata vpogled v zadnje leto programa za visokošolsko izobraževanje Erasmus ter regionalni vidik učinkov programa.

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, www.eurydice.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Eurydice Slovenija Razpis Erasmus+ 2024
V sklopu promocije razpisa Erasmus+ 2024 na CMEPIUS-u že izvajajo promocijske dogodke z njimi pa...
Odgovori
0
Ogledi
195
  • Članek
Ste že prijavljeni na info dneve? V sklopu promocije razpisa Erasmus+ 2024 na CMEPIUS-u že...
Odgovori
0
Ogledi
261
  • Članek
CMEPIUS sporoča, da so objavljeni rezultati razpisa za projekte KA210 – Manjša partnerstva, za...
Odgovori
0
Ogledi
188
  • Članek
Eurydice Slovenija Razpis Erasmus+ za leto 2024
Evropska komisija je 28. novembra 2023 objavila razpis za zbiranje predlogov za leto 2024 v...
Odgovori
0
Ogledi
216
  • Članek
V torek, 28. 11. 2023 (13.00-14.30) vabljeni na spletni dogodek “Vključi (v)se v Erasmus+”. Na...
Odgovori
0
Ogledi
313
  • Članek
V torek, 28. 11. 2023 (13:00-14:30) vabljeni na spletni dogodek “Vključi (v)se v Erasmus+”. Na...
Odgovori
0
Ogledi
283
  • Članek
CMEPIUS vabi na spletni seminar z delavnico za pogodbenike Komunikacijski izzivi pri projektih...
Odgovori
0
Ogledi
332

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu