DOLTAR - izpraševalka (ustava, izpitna vprašanja)

Strokovni izpit sem opravljala kot vzgojiteljica v domu za učence s posebnimi potrebami.

Vprašanja gospe Doltar:

1. Delitev oblasti, potem pa bolj podrobno opisati sodno oblast - katera sodišča imamo v SLO, funkcija sodnika (trajna in nezdružljiva, ko sem povedala, da uživa sodniško imuniteto, je vprašala, kdo v SLO še uživa imuniteto - poslanci v DZ, člani DS)

2. Pravica do zdravstvenega varstva v Konvenciji otrokovih pravic, predstavi na primerih v OŠ - sistematski pregled, pregled zob, zdrava prehrana, športna vzgoja.

3. Katere pravice smo dobili z vstopom v EU?

Zelo prijazna, želi kratke odgovore, ni potrebno na dolgo razlagati. Če se ti kje zatakne, pomaga.

Srečno vsem! :)

Prilagam še dokument z vsemi do sedaj zbranimi vprašanji gospe Doltar. Večinoma so dodani odgovori, ponekod tudi ne, vsi odgovori pa niso popolni (ni mi uspelo vsega dopisat), tako da svetujem, da še vseeno primerjate z zapiski in kaj dopišete. Upam pa, da bo vsaj malo v pomoč pri učenju. :)

Kar pogumno! :giggle:

Priponke

Specialna pedagoginja (učiteljica za DSP)

1. KOP in disciplina v šoli (dodatno je želela še konkretni primer, kaj bi naredila, če bi nekdo v razredu motil pouk)
2. Narodne manjšine in ustava (vse v povezavi s tem)
3. Evropski parlament

Razloži imuniteto poslanca (zelo natančno vse) in kdo še uživa imuniteto? Sodniki, državni svetniki.
Koliko poslancev skupaj lahko predlaga zakon? Eden. Kaj pa ljudstvo? 5000 podpisov. Še kdo? Državni svet.
Evropski parlament - kaj veš o njem?

Izpraševalka Katja Doltar
1. volilna pravica, kaj volimo neposredno
2. Ustava RS (plebiscit, referendum)
2. Evropski parlament (člani, mandat, pristojnosti, povezava s Svetom EU)

1. Kaj pomeni, da je Slovenija pravna in socialna država (razložiti s svojimi besedami in kako se to kaže, kdo financira ugodnosti, ki nam pripadajo s tem, da je Slovenija socialna država (država oz. mi vsi s plačevanjem davkov).
2. Otrokova pravica do zasebnosti.
3. Kaj je Evropska komisija, kdo jo sestavlja, kaj so njene glavne naloge.

Zelo prijazna, sva kar hitro zaključili.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
560

Učitelnik

Digitalne vsebine za strokovni razvoj učiteljev

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu