Eurydice Slovenija Arnes z najzmogljivejšim superačunalnikom v Sloveniji

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija Arnes z najzmogljivejšim superačunalnikom v Sloveniji

Arnesovi strokovnjaki so razširili Arnesovo superračunalniško gručo. Ko bodo novi strežniki začeli delovati, bo Arnesov sistem, ki je uporabnikom na voljo že od leta 2009, postal najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji. Poleg računskih zmogljivosti se bodo povečale tudi diskovne.

Arnesov superračunalnik podpira uporabo za izobraževanje, med raziskovalci pa največ na področjih umetne inteligence in tehnologije znanja, teoretske fizike in fizike delcev, v genomiki, računski kemiji in pri obdelavah velepodatkov. V prenovljeni obliki bo primeren tudi za analizo posnetkov kriomikroskopije in druge intenzivne obdelave podatkov. Zelo velike naloge in močno paralelni algoritmi, kakršni so običajni v fiziki trdnih snovi ter dinamiki tekočin, so primernejši za sisteme, kakršna sta HPC Maister in HPC Vega.

Dostop do superračunalnikov je za raziskovalce pogosto ključnega pomena: rezultate dobijo hitreje, preizkusijo lahko več pristopov, predvsem pa lahko obdelajo bistveno več podatkov in se lotijo mnogo zahtevnejših problemov.

Vir in več informacij: Arnes, 20. 1. 2021

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, eurydice.si

Pustite komentar z odgovorom na to temo spodaj.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Zadnji prispevki

Na vrhu