SIO Arnes pripravlja brezplačni spletni tečaj o varni rabi interneta in naprav

 • Ustvarjalec teme SIO
 • Začetni datum
 • Odgovori 0
 • Ogledi 705

Trenutno berete:
SIO Arnes pripravlja brezplačni spletni tečaj o varni rabi interneta in naprav

Nevarnostim na internetu se lahko izognemo, če jih prepoznamo

Kako dobri ste v prepoznavanju »ribarjenja« in drugih prevar, s katerimi na vas prežijo nepridipravi na spletu? Vas zanima, ali so virusi na spletu še vedno aktualni? Ste poskrbeli za ustrezno zaščito pred nevarnostmi in se zavedate, kako in s kom delite svoje osebne podatke?

Nevarnosti in nasilje se iz fizičnega sveta selijo v digitalnega

Internet in sodobne tehnologije so prisotne na vsakem koraku, s seboj prinašajo mnoge pasti, uporabniki pa ne vedo vedno, kako se lahko zaščitijo in varno uporabljajo svoje naprave. Te poleg odraslih uporabljajo in se z njimi se od najmlajših let srečujejo tudi mladostniki in otroci, ki so še posebej ranljiva skupina.

»Arnes pripravlja brezplačni spletni tečaj o varni rabi interneta in naprav, ki se začenja 16. marca, na katerega pa se lahko že danes prijavite na spletni strani mooc.arnes.si


Poleg virusov, kraje gesel, »phishinga« in spletnih prevar so uporabniki lahko tudi tarče spletnega nasilja. Predvsem otroci vse bolj pogosto doživljajo spletno vrstniško nasilje. Vse več je tudi pojavov odvisnosti povezanih s spletom in tehnologijami.Rane in stisko, ki jih povzročijo take travmatične izkušnje, je težje prepoznati, zato je pomembno vedeti, kako lahko ravnamo preventivno in kaj storiti v primeru zlorab.

Kako postati pametni uporabnik interneta?

Naštetih je le nekaj tem, s katerimi se boste lahko podrobneje seznanili na izobraževanju Akademske in raziskovalne mreže Slovenije. Arnes udeležencem brezplačnega odprtega spletnega tečaja o varni rabi interneta in naprav omogoča, da osvojijo digitalne kompetence povezane z varno rabo interneta in sodobnih tehnologij in se seznanijo z zaščito naprav, zasebnosti in digitalne identitete in zaščito zdravja ter okolja.

Tečaj je namenjen javnosti, tako osnovnim, kot tudi nekoliko zahtevnejšim uporabnikom, predvsem pa udeležbo na tečaju priporočamo pedagoškim delavcem. Ob uspešnem zaključku tečaja uporabniki prejmejo Mozillino značko »Pametni uporabnik interneta«. V primeru, da se po uspešno opravljenem tečaju odločijo še za udeležbo na srečanju v živo, pa še potrdilo o usposabljanju v trajanju 16 ur.

Tečaj, ki se začenja 16. marca, bo vodila Maja Vreča, zaposlena na Arnesu in sodelavka Centra za varnejši internet SAFE-SI, ki deluje v okviru evropskega združenja INSAFE. Predavanja o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij izvaja za strokovne in pedagoške delavce, starše, študente, dijake ter učence.

»Na tečaj se lahko prijavite tudi prek spletnih skupnosti na portalu SIO, uporabite svoj AAI račun, ali pa si ustvarite novega. Ključ za vstop v tečaj je mooc2016marec (podrobnejša navodila).«
Če želite deliti dobre izkušnje dogajanja pri vas, lahko kratek prispevek s fotografijami pošljete na naš naslov in poskrbeli bomo za objavo.

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

 • Članek
Na Arnesu že 30 let povezujejo znanje. 300.000 uporabnikom s področij izobraževanja...
Odgovori
0
Ogledi
70
 • Članek
Skladno s Sklepom o ustanovitvi Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (Uradni list RS, št...
Odgovori
0
Ogledi
121
 • Članek
Pri Arnesu so nadgradili Arnes Automator, orodje, ki so ga razvili za pregled nad vašim lokalnim...
Odgovori
0
Ogledi
63
 • Članek
Arnes je 11. 5. 2022 predstavil novo spletišče stičišča omrežij SIX.SI, ki ima sodobno podobo...
Odgovori
0
Ogledi
63
 • Članek
Na Arnesu so posodobili videokonferenčni sistem Arnes VID, ki vam omogoča hitro organizacijo...
Odgovori
0
Ogledi
105
 • Članek
9. marca bodo na Arnes Spletu vtičnik NextCellent Gallery zamenjali z vtičnikom NextGen Gallery...
Odgovori
0
Ogledi
173
 • Članek
Na Arnesu so posodobili videokonferenčni sistem Arnes VID, ki omogoča hitro organizacijo...
Odgovori
0
Ogledi
123

Zadnji prispevki

Na vrhu