Ker vidim, da je tema precej prazna, bom objavila še nekaj vprašanj, ki jih je Adamič Tomičeva zastavljala v preteklosti. Nabrala sem jih z vseh vetrov malo, zato se malo ponavljajo (z različnih zagovorov, ko je postavljala ista vprašanja), pa pri nekaterih so zraven tudi odgovori...
- V katerem zakonu je opisano srednje splošno izobraževanje: Zakon o gimnazijah
- Kaj ste po gimnaziji? Imamo srednješolsko izobrazbo
- Imate poklic? Ne. Ali ga lahko kako dosežete? S poklicnim tečajem.
- Razlike med splošno in poklicno maturo. Ste lahko nadzorni učitelj? Da, vendar ne pri mojem predmetu. Kdo izvaja maturo? Celotna šola.
- Kako dosežete javnost ocenjevanja? s seznanitvijo o obsegu dela in cilji, z načini in oblikami ocenjevanja, z napovedanimi testi, povemo ustno oceno takoj po zagovoru ...
- javno veljavni program
- predmetnik (kje je zapisan) – v posebnem delu izobraževalnega programa (javno veljavni izobr.prog: splošni + posebni del); določa ga Strokovni svet RS za splošno izobraževanje
- vloga razrednika, naloge in kam sodi (strokovni organ šole)
- vzgojni ukrepi
- kaj so to javno veljavni programi (tisti, ki prinesejo javnoveljavno izobrazbo). Kdo jih sprejme (minister na predlog pristojnega strokovnega sveta). Kako so sestavljeni (splošni in posebni del in dokaj natančno vsakega opisat). Kateri del več uporabljam pri svojem delu (posebni del)
- Kateri zakon ureja splošno izobraževanje - Zakon o gimnazijah, vprašanja o maturi - pazite, da uporabljate natančne izraze - splošna matura, jaz sem rekla samo matura in sem se morala popravit.
- Napovedana odsotnost - kdaj se ne sme uveljavljati te pravice - v času dveh tednov pred konferenco, za koliko časa (največ 5 dni) in ali jo mora šola odobriti - NE! napovedana odsotnost - dijak lahko izostane do 5 dni, če starši odsotnost napovedo vsaj tri dni vnaprej; lahko po delih.
- kaj bi vedela povedati v zvezi s svobodo dela v vzgoji in izobraževanju, je res, da je vsakomur pod enakimi pogoji dopustno vsako delovno mesto? (vse določa zakon)
- katere podatke od staršev ima vrtec pravico in dolžnost pridobiti?
- naštej starostna obdobja, delitev oddelkov, št. otrok v posameznih oddelkih, koliko otrok 1. starostnega obdobja je lahko največ v kombiniranem oddelku?
- javno veljavni programi, kako so sestavljeni
- opravičevanje, napovedana odsotnost
- strokovni organi v šoli
- v katerem zakonu je obravnavano srednješolsko izobrazovanje (Z o G)
- kaj je notri?
- kaj si, ko končaš gimnazijo
- katere gimnazije poznaš
- na kakšen način končaš gimnazijo – splosna matura, kakše poznate (spl, pokl), opišite razlike
- kako zagotavljate javnost ocenjevanja (tukaj kar ni in ni bila zadovoljna z odgovorom, je vrtala in vrtala...)
- Kaj je to RAZREDNIK (strokovni organ šole), kakšne so naloge razrednika (delo z učenci in kot specifika neposredno sodelovanje s starši, pa še vse ostalo)