SIO 7. Kocenov pohod na Ponikvi

Trenutno berete:
SIO 7. Kocenov pohod na Ponikvi

Turistično-olepševalno društvo Ponikva, Društvo učiteljev geografije Slovenije in OŠ Blaža Kocena Ponikva so 18. marca v spomin na Blaža Kocena pripravili izobraževalni pohod po Ponikvi in njeni okolici. Letošnja sobota je bila posvečena spominu na priznanega geologa prof. dr. Stanka Buserja, ob 10-letnici njegove smrti.

Po uvodnem pozdravu je udeležence po »Kraško-vodni poti dr. Stanka Buserja« vodil glavni avtor poti Tomo Golob. Ogledali so si spominski park, cerkev sv. Martina in Slomškov trgu. Pot so nadaljevali po jerebikinem drevoredu do biološke čistilne naprave in mimo kraškega izvira do rastišča velikonočnice, ki je v tem času v polnem razcvetu. Ogledali so si kraški ponor in rojstno hišo dr. Stanka Buserja. Na povratku so se ustavili ob izviru tople vode – »perišču«, kjer so nekoč ženske prale perilo.

Po topli malici je sledilo popoldansko strokovno srečanje v spomin na ponkovskega rojaka geologa prof. dr. Stanka Buserja. Prispevke o geologovem življenju in delu so predstavili Slava Kovačič, Buserjeva sošolka, dr. Matevž Novak, predsednik Slovenskega geološkega društva, dr. Jurij Kunaver, geograf in geomorfolog, Igor Bahar, geograf in učitelj na II. OŠ Rogaška Slatina in Staška Buser, geologova nečakinja.

Pri Buserjevi rojstni hiši je udeležence pozdravila Staška Buser in jih gostoljubno povabila na domačijo.

Slava Kovačiča se je Buserja spomnila kot njegova sošolka.

Matevž Novak je orisal Buserjevo strokovno življenjsko pot in njegove znanstvene dosežke. Igor Bahar je izpostavil Buserjeve zasluge za uveljavljanje geologije in kamninskih zbirk na šolah. Jurij Kunaver se je osvežil spomine na Buserjevo izobraževanje učiteljev in njuno skupno delo pri raziskovanju geološke zgradbe Zgornjega Posočja.

Tomo Golob je udeležencem pokazal delovanje in učinkovitost prve biološke čistilne naprave v Sloveniji.

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu