SIO 18-letni mikrobiolog razvil gorivne celice, ki organske odpadke spreminjajo v električno...

Trenutno berete:
SIO 18-letni mikrobiolog razvil gorivne celice, ki organske odpadke spreminjajo v električno...

Kanadčan Austin Wang osvojil glavno nagrado 75.000 USD na Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike.

Intel in Društvo za znanost in javnost (Society for Science & the Public) sta sporočila, da je prejemnik nagrade Gordona E. Moora v višini 75.000 USD 18-letni Kanadčan Han Jie (Austin) Wang iz Vancouvra, ki je razvil mikrobske gorivne celice, ki bolj učinkovito spreminjajo organske odpadke v električno energijo. Nagrada je bila podeljena na letošnjem Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike, največjem tekmovanju na področju znanstvenih projektov za srednje šole na svetu.

Prejemnik glavne nagrade je odkril specifične gene v genetsko izboljšani bakteriji E. coli, ki ji omogočajo, da bolj učinkovito proizvaja električno energijo. Njegov sistem lahko proizvede bistveno več energije kot obstoječi procesi v mikrobskih gorivnih celicah, stroški pa so primerljivi s sončno energijo, zaradi česar je prepričan, da bodo mikrobske gorivne celice postale komercialno uspešne.

15-letni Syamantak Payra iz Friendswooda v Teksasu je prejel eno od dveh nagrad Intelovega sklada za mlade znanstvenike v višini 50.000 USD. Razvil je stroškovno ugodno ortopedsko opornico za koleno, ki ljudem s šibkimi nogami omogoča, da hodijo bolj naravno. Ko je Payra preizkusil svoj prototip na dveh posameznikih z otroško paralizo, sta lahko skoraj takoj hodila bolj naravno, izboljšana pa je bila tudi njuna mobilnost.

17-letna Kathy Liu iz Salt Lake Cityja v zvezni državi Utah je druga prejemnica nagrade Intelovega sklada za mlade znanstvenike v višini 50.000 USD. Razvila je alternativno komponento za baterije, ki bi lahko bistveno izboljšala njihovo varnost in zmogljivost. Njena baterija za polnjenje je manjša in lažja in ne prinaša varnostnih težav, povezanih z litij-ionskimi baterijami, kakršne se uporabljajo v letalih, mobilnih telefonih in celo skuter rolkah.

»Intel čestita letošnjim zmagovalcem in upa, da bo njihovo delo navdihnilo druge mlade inovatorje, da svojo radovednost in iznajdljivost uporabijo pri reševanju globalnih izzivov,« je povedala Rosalind Hudnell, podpredsednica kadrovske službe, direktorica oddelka za poslovne zadeve in predsednica sklada Intel Foundation. »Ta mednarodna znanstvena in tehnična razstava je odličen primer tega, kaj je mogoče doseči, če dijaki z vsega sveta z različnimi ozadji in pogledi stopijo skupaj ter si izmenjajo zamisli in rešitve.«

Slovenijo, ki je na Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike sodelovala drugič, je v Phoenixu s projektom Vpliv treh pesticidov na heterotrofne talne mikroorganizme v kategoriji Mikrobiologija zastopala Gabriela Štumberger, dijakinja II. gimnazije Maribor. Štumbergerjeva je v svoji nalogi preučevala vpliv treh različnih pesticidov na heterotrofne talne mikroorganizme, ki so pomemben del prsti in so ključnega pomena za njeno rodovitnost. Slovenska predstavnica je bila izbrana na Državnem srečanju mladih raziskovalcev, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Na letošnjem Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike je sodelovalo več kot 1700 mladih znanstvenikov, ki so bili izbrani na 419 povezanih sejmih v več kot 77 državah in regijah. Poleg glavnih zmagovalcev je približno 600 finalistov prejelo nagrade in priznanja za svoje inovativno raziskovalno delo, kar vključuje 22 zmagovalcev, ki so zmagali v posameznih kategorijah in prejeli nagrade v višini 5000 USD. Nadalje je Intelov sklad šoli vsakega zmagovalca in povezanim sejmom, ki jih predstavljajo, podelil dotacije v višini 1000 USD.

»Naši letošnji zmagovalci – Austin, Syamantak in Kathy – so jasno pokazali, da starost ne vpliva na sposobnost raziskovanja in odkrivanja rešitev za pomembne izzive,« je povedala Maya Ajmera, predsednica in izvršna direktorica Društva za znanost in javnost. »Čestitamo jim tako za uspeh kot tudi za njihovo predanost in trdo delo. Zmagovalci in ostali finalisti sejma Intel ISEF so zvezde v vzponu na področjih znanosti, tehnologije, tehnike in matematike. Veselimo se, da jih bomo lahko spremljali na poti uresničevanja svojih želja, s čimer bodo za naslednje generacije ustvarjali boljši svet.«

Intelov mednarodni sejem znanosti in tehnike nagrajuje najbolj obetavne dijaške znanstvenike, inovatorje in tehnike na svetu. Vsako leto so finalisti izbrani na več sto povezanih sejmih. Njihove projekte nato na samem kraju dogodka oceni okoli 1000 sodnikov iz skoraj vseh znanstvenih disciplin, pri čemer ima vsak od sodnikov doktorat ali vsaj šest let strokovnih izkušenj v eni od znanstvenih disciplin.

Celoten seznam finalistov je na voljo v programu dogodka. Intelov mednarodni sejem znanosti in tehnike skupaj financirata Intel in Intelov sklad, dodatne nagrade in podporo pa prispeva več deset drugih podjetij ter akademskih, vladnih in znanstvenih organizacij. Letos je vrednost podeljenih nagrad znašala več kot 4 milijone USD.

Društvo

Društvo za znanost in javnost, neprofitna članska organizacija, ki se posveča vključevanju javnosti v znanstvene raziskave in izobraževanje, organizira tekmovanje že od samega začetka leta 1950, ko se je imenovalo nacionalni znanstveni sejem. Za več informacij o društvu obiščite naslov www.societyforscience.org in sledite organizaciji na omrežjih Facebook in Twitter.

Prispevek: ZOTKS

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Strokovni svet Republike Slovenije za šport je na peti redni seji Sveta, ki je potekala 27. 10...
Odgovori
0
Ogledi
230
  • Članek
Na spletnem podportalu E-demokracija je v rubriki Statističnega urada Republike Slovenije z dne...
Odgovori
0
Ogledi
303
  • Članek
Redni letni posvet zaokroža aktualne dejavnosti in dosežke v politiki, razvojno-raziskovalnem...
Odgovori
0
Ogledi
394

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu