17. 1. 2011 - Hafner Vojčić, Kostanjevec, Žnidar Kadunc

Trenutno berete:
17. 1. 2011 - Hafner Vojčić, Kostanjevec, Žnidar Kadunc

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.
Pridružen
6. jan 2011
Prispevki
3
Pozdravljeni sotrpini!

datum strok. izpita: 17. 1. 2011
predsednica: Nataša Hafner Vojčić
ustava: Janez Kostanjevec
slov.: mag. Vesna Žnidar Kadunc

vse, ki morda najdete kakšna vprašanja za izpraševalce - predvsem iz zakonodaje (predsednica), vas iskreno prosim, če jih objavite in pošljete na moj e-mail: [email protected]

Iskrena hvala že v naprej!

Jože M.
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Nazadnje urejeno:
Uporabnik Mladi učitelj je napisal:
Pozdrav!

Kako je šlo na izpitu? Upam, da ste uspešno opravili. JC_pray.gif
JC_gimmefive.gif
Izpit je bil dejasnko 19. 1. 2011 in ne 17. 1. 20011. Izpit je opravljala sestra, osebno pa sem ji pomagal z iskanjem vprašanj na forumu! V njenem imenu dodajam njena vprašanja (spodaj).
Lep pozdrav,
Jože

Izpit je potekal v obliki pogovora; ko se mi je zataknilo, so mi izpraševalci (vsi so bili zelo prijazni) pomagali z dodatnimi vprašanji.Ustava RS + EU: JANEZ KOSTANJEVEC

– predstavni simboli RS (grb, zastava in himna RS; vsakega opišem)
– v katerih primerih je človekove pravice in temeljne svoboščine dopustno razveljaviti oz. omejiti (naštejem še vseh sedem pravic oz. temeljnih svoboščin, ki pa jih ni mogoče razveljaviti oz. omejiti)
– institucije EU (samo našteti), podrobneje Svet EU


Šolska zakonodaja: NATAŠA HAFNER VOJČIČ

– avtonomija šolskega prostora (kdo sme dati dovoljenje za opravljanje dejavnosti, ki niso povezane z V in I; kateri dve dejavnosti sta prepovedani)
– ustanovitelj (samo za predšolsko vzgojo /lokalna skupnost/ in srednjo šolo /država/)
– poslovodni organ
– javne listine (našteti); navesti osebe, ki se podpišejo na spričevalo; kako se imenuje listina, ki jo dijak dobi v primeru izgube spričevala (izpis iz evidence)

Slovenščina: mag. VESNA ŽNIDAR KADUNC (ker sem slovenistka, mi je gospa postavila še nekaj dodatnih vprašanj – v besedilu podčrtano)

– pojasniti pojma slavist in slovenist; navesti še dva slavista (rusist, kroatist, bohemist /strokovnjak za češki j. in knjiž./, slovakist / strokovnjak za slovaški j. in knjiž./, makedonist, bolgarist …)
– neknjižne socialne zvrsti SJ-a, (razdelitev + narečne skupine; ker omenim še kočevsko narečno skupino, moram razložiti, zakaj jo obravnavamo kot narečno skupino; splošne značilnosti posameznih narečnih skupin, npr. primorske /italianizmi/, koroške + gorenjske + rovtarske /švapanje/, moje – panonske /germanizmi, diftongi idr./)
– mejniki SJ-a (samo Brižinski spomeniki – splošne značilnosti + slovanske značilnosti /nazalna vokala O in E, kontrakcije vokalov, sedanjik je samo kontrahiran, kontrahirane oblike osebnih zaimkov …)
– kdaj zapišemo na koncu naštevalnih enot (pri alinejnem naštevanju) vejico in kdaj podpičje (podpičje običajno pišemo za daljšimi naštevalnimi enotami, nujno pa ga je pisati za stavki /oblike s povedkom/; v drugih primerih /kratke naštevalne enote, tj. besede, besedne zveze/ pa pišemo vejico ali pa tudi ne; če za naštevalnimi enotami pišemo vejico oz. podpičje, na koncu zapišemo piko, če pa za posameznimi naštevalnimi enotami ne pišemo ločila, potem tudi končne pike ni)

Veliko uspeha in (tudi) sreče! :)
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Podobne teme

  • Članek
Spoštovani, pošiljamo vam zbir povezav na novice, ki jih lahko sproti spremljate na spletnih...
Odgovori
0
Ogledi
63

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu