SIO 15. Mednarodni debatni turnir na ljutomerski gimnaziji

Trenutno berete:
SIO 15. Mednarodni debatni turnir na ljutomerski gimnaziji

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) je v dneh od 9. do 11. marca 2017 slavila 20-letnico delovanja dijaškega debatnega kluba in organizirala jubilejni Mednarodni debatni turnir, ki je bil 15. po vrsti. Dogodek je spremljal bogat nabor aktivnosti in prireditev, ki so mlade debaterje še bolj povezali.

Letošnji turnir, ki je drugi najstarejši mednarodni debatni turnir v Evropi, je v prleško prestolnico privabil 39 ekip iz enajstih držav: iz Italije, Libanona, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Velike Britanije, Turčije, Romunije, Češke, s Filipinov in iz Nove Zelandije. Bivanje v Sloveniji so jim omogočili dijaki gostitelji na svojih domovih. Na GFML pa je zanje poskrbelo 25 dijakov prostovoljcev, ki so vse dni merili čas na debatah, zbirali in prenašali rezultate, pripravljali učilnice, vodili goste, prevajali v kuhinji in jedilnici …

Na otvoritveni slovesnosti v četrtek, 9. marca 2017, se je mladim debaterjem pridružil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V svojem nagovoru je med drugim poudaril, kako pomembno je obvladati retorične spretnosti tako v slovenščini kot v tujem jeziku, kadar zagovarjamo svoje stališče. Voditelj prireditve mag. Saša Pergar je na oder povabil tudi nekdanja debaterja Jernejo Domajnko in Aleša Kusteca, ki sta obujala spomine na srednješolske debaterske dni. Zbranim je bil prikazan tudi film 20 let debate na GFML, ki s sliko in besedo ponuja vpogled v začetke debate, prikaže dogodke, potovanja in teme, o katerih so debatirali, ter se zaključi s spoznanjem mentoric, kako debata zgradi kritične, razgledane in samozavestne odrasle ljudi. Na otvoritveni slovesnosti, s katero so tudi počastili 20 let debatnega kluba ljutomerske gimnazije, je ravnatelj GFML Zvonko Kustec podeli bronaste kipce dr. Franca Miklošiča Liani Miholič, Martini Domajnko in Bojani Skrt, ki imajo največ zaslug za debatne aktivnosti ljutomerskih gimnazijcev.

O pomenu debate je med drugim ravnatelj Kustec povedal: »Debatni turnirji niso le priložnost za spodbujanje kritičnega mišljenja, oblikovanje dialoga o aktualnih družbenih vprašanjih in razvijanje aktivnega državljanstva pri mladih, temveč so tudi priložnost za nova poznanstva in prijateljstva, omogočajo spoznavanje drugačnih kulturnih vzorcev in navad, spodbujajo učenje tujih jezikov in s tem širijo lastna miselna in duhovna obzorja.« Tako so se udeleženci letošnjega turnirja lahko že pred prihodom v Ljutomer pripravili na naslednje teme:

  • ZDA bi morale z Rusijo sodelovati, ne je izolirati
  • Feministične organizacije ne bi smele sprejemati moških članov
  • Bojkotirajmo humoriste, ki za šale uporabljajo stereotipe o manjšinah

V impromtu debati, pri kateri tekmovalci izvedo za temo eno uro pred pričetkom turnirja, pa so bile podane trditve:

  • Zapornikom bi morali dovoliti, da vzgajajo svoje otroke za rešetkami
  • Grafiti so legitimen način izražanja političnega prepričanja
  • Ne bomo poslušali glasbe, ki v besedilih poveličuje nasilje

Ekipe GFML sta pripravljala profesorja Liana Miholič in Aleš Kustec, ki sta bila na turnirju tudi sodnika. Debaterji, ki so zastopali GFML, so bili:

  • Nik Slavic, Anja Zadravec, Sanja Hošpel;
  • Lora Gržin, Hana Rakuša, Urška Filipič;
  • Ula Litrop, Živa Buzeti, Vanja Vogrinec.

V petek zvečer so tekmovalci v šolski jedilnici pripravili razstavo, na kateri so s spominki, slikami, hrano in glasbo predstavili značilnosti svoje države. Zabavali sta jih šolski glasbeni skupini Wanna Be Jazz Trio in Soundwaves.

Finalna debata se je odvijala v soboto med hrvaško nacionalno izbrano vrsto in ekipo Green Stars z bežigrajske gimnazije. Finalisti so debatirali na temo Bojkotirajmo humoriste, ki za šale uporabljajo stereotipe o manjšinah. Po zanimivi debati, v kateri sta ekipi predstavili svoje argumente za in proti, so sodniki odločili, da zmaga odhaja na Hrvaško. Mladi debaterji, ki so svoje argumente za in proti predstavljali v angleškem jeziku, so pokazali veliko znanja in retoričnih sposobnosti, ki jim jih lahko zavidajo tudi politiki. Debato si je bilo mogoče ogledati tudi v živo na spletni strani gfmnl.si, saj so dijaki pod vodstvom profesorja Ludvika Rogana poskrbeli za livestream. Posnetek finalne debate in film 20 let debate na GFML si je moč ogledati tudi v multimedijskem centru GFML.

Finalu je šolski jedilnici sledilo druženje, na katerem so se zbrali nekdanji ljutomerski debaterji, ki so s sedanjimi debaterji, mentoricama Miholičevo in Domajnkovo, vodjo debate v Sloveniji Skrtovo, sodnico Ryanovo in ravnateljem Kustecem obujali spomine na svoje debatne čase.

Mednarodni debatni turnir, ki je organizacijsko in logistično zahteven projekt, zahteva timsko delo organizatorjev, multimedijsko podporo in predvsem veliko entuziazma, ki ga profesorjem in dijakom GFML ne manjka. O tem nenazadnje priča tudi bogata tradicija.

Prispevek: Ludvik Rogan

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Danes je mednarodni dan matematike in dan števila pi, ki je posvečen tej matematični konstanti...
Odgovori
0
Ogledi
65
  • Članek
V Sloveniji je lani prebivalo skoraj 1.054.000 žensk, njihova povprečna starost je bila 45,4...
Odgovori
0
Ogledi
79
  • Članek
V Sloveniji je več kot 6.000 doktoric znanosti. Letno doktorira približno enako število žensk...
Odgovori
0
Ogledi
82
  • Članek
Svet se spopada s porastom nasilnih konfliktov, obenem pa se zaskrbljujoče razrašča...
Odgovori
0
Ogledi
99
  • Članek
24. januarja smo obeležili Mednarodni dan izobraževanja, ki je letos posvečen preprečevanju...
Odgovori
0
Ogledi
107
  • Članek
V šolskem letu 2022/2023 je bilo v vrtce vključenih 84,6 % otrok (1–5 let), v srednje šole 90,0...
Odgovori
0
Ogledi
121
  • Članek
V Sloveniji je skoraj polovica (48,2 %) mladih (19–24 let) vključena v terciarno izobraževanje...
Odgovori
0
Ogledi
265

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu