10. 10. 2011 - Bele, Brus, Gombač

Trenutno berete:
10. 10. 2011 - Bele, Brus, Gombač

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.
Pridružen
5. okt 2011
Prispevki
2
Področje v šolstvu:

Izpraševalci
  • USTAVA: Lilijana Bele
  • ZAKONODAJA: Petra Brus
  • SLOVENŠČINA: Blanka Gombač
Sporočilo:
Ali ima še kdo to komisijo ?
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Nazadnje urejeno:
Veliko sreče in znanja na izpitu! l_googd_luck.gif

Po izpitu vas vabim, da zapišete vprašanja po izpraševalcih in področjih (ustava, zakonodaja ali slovenščina)
Z vprašanji po izpraševalcih in področjih pomagate ostalim uporabnikom.
 
Nazadnje uredil moderator:
Jaz sem bila na izpitu pri tej komisiji včeraj. Veliko jih je padlo, nekaj naredilo. Komisija je prijazna, gre jim na smeh, če rečeš kakšno smešno, ful dobro vzdušje znajo narediti. Najbolj stroga se je meni zdela izpraševalka za ustavo, ampak korektna. Če se ti zatakne, ti pomagajo, ampak morš znat in ne nehat govort! Če si tiho, bodo vrtali vate. Tut če ne znaš točno tega kar želijo od tebe, pač poveš mal naokoli - je itak vse ful povezano (sploh rade kombinirajo ustavo in zakonodajo), pa te pol usmerjajo. Nič pa nisem bila vprašana od EU in šolske inšpekcije.

Moja vprašanja:

USTAVA:
- kazalo ustave RS: knjižica prva stran (splošne določbe, človekove pravice in temeljne svoboščine, državna ureditev ...)
- državni zbor: mandat (4 leta), kdo voli (volilci), kdo razpiše volitve (predsednik), koliko jih je (90), kako se povezujejo (v poslanske skupine), funkcije (izvršilna, zakonodajna, nadzorna), volijo predsednika vlade na čigav predlog (na predlog predsednika republike), kaj se zgodi, če kandidat za predsednika republike ne dobi zadostno število glasov (predsednik republike ponovno predlaga drugega ali istega kandidata; če tudi drugič ne uspe, razpusti DZ), zakaj do tega ne pride pogosto (zato ker se predsednik pred glasovanjem posvetuje s poslanskimi skupinami)
- kaj pomeni, da so volitve: splošne (vsi nad 18 let lahko volimo), tajne (nihče ne ve kaj obkrožiš), neposredne (glasuje se direktno - takojšni rezultati)?
- kako se delijo človekove pravice in temeljne svoboščine: (osebne, temeljne, socialne in ekonomske, kulturne, politične); ali piše tudi kaj o otrokovih pravicah (da, en člen)

ZAKONODAJA:
- konvencija o otrokovih pravicah: kdaj in kdo jo je sprejel (23.12.1989, Generalna skupščina združenih narodov, RS jo je sprejela leta 1992), povej najljubši člen iz konvencije (pravica do identitete: vsak rojen otrok ima pravico do imena, državljanstva, vpisa v matično knjigo, spoznati starše - če je to v njegovo korist)
- Zakon o OŠ: katere dokumente hrani šola (dnevnik, redovalnica, zapisnike o svetu šole, sveta staršev, mapo vzgojnih ukrepov. LDN, LDP, učne priprave, predmetniki, UN,...), kdaj šola uniči učenčeve dokumente (eno leto po končanem šolanju), kako jih uniči (tako, da se iz njih ne da več razbrati vsebine), priče uničenja (komisija, ki jo določi ravnatelj), ali lahko učenec preskoči razred (da), kdaj (ko je posebej nadarjen na večih področjih in prekaša svojo generacijo), kaj ima učenec od tega, če preskoči razred (dobre in slabe lastnosti; hitreje konča OŠ, SŠ, fakulteto, prej razvije kariero, prej služi državi na dolčenem področju, uspeh; se ne ujame z novo starejšo generacijo, izgubi večletne vrstnike, nesprejetost v višjem razredu, vpad samopodobe in samozavesti - naredimo več škode kot koristi), ali je možno prešolati učenca na drugo šolo, če starši tega ne odobrijo (da)
- ZOFVI: kaj pomenijo kratice ZOFVI (Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja),

SLOVENŠČINA
- krajšave
: delitev (kratice, simboli, okrajšave), bolj podrobno vsako: kratice: prva črka besede v večbesedni zvezi, npr. ZOFVI, kako to napišemo: ZOFVI ali Zofvi, oboje pravilno (kot NATO/Nato ali NLB/Nlb), kako kratice sklanjamo (vse kratice so moškega spola, torej po moški sklanjatvi (tisti ZOFVI) ali pa brez končnic (tako kot beseda mami - se ne sklanja, je enaka v vseh sklonih)); simboli: sprašuje iz tvojega predmetnega področja: fizikalni simboli (zapis številke in enote - vedno nestično; izjema so stopinje, kjer jih pišeš stično k številki: 22stopinj C); kemijski simboli (H2O=dvojka podpisana in stična iz obeh smeri; sekunda na kvadrat=dvojka nadpisana in stična); okrajšave (gospa=ga.)
- števniki: osnovni (od 1 do 100 pišemo skupaj, ostalo narazen; 22=dvaindvajset, 2 022=dva tisoč dvaindvajset, 12 122=dvanajst tisoč sto dvaindvajset), vrstilni (drugi ali 2. - zapis z besedo ali s številko in piko zraven; če pišemo kot besedo, jo pišemo skupaj ne glede na to katera številka je to: 2222. = dvatisočdvestodvaindvajseti)
- zemljepisna stvarna imena: z veliko začetnico prvo besedo in ostale, le če niso lastna imena: Newtonov zakon, Potagorov izrek; primer besede, ki je lahko občno ali lastno stvarno ime: Puma(firma tekstila)/puma(vrsta živali)

Za vadnico slovenščine priporočam:
Devetka.net

Uspešno učenje!!!
 
Spet jaz... še nekaj sem se spomnila...pri ustavi me je še vprašala delitev oblasti (zakonodajno, izvršilno in sodno) in pa v katero vejo oblasti bi uvrstila računsko sodišče (v nobeno), zakaj (ker je politično neodvisno).

Notr si kr dolg, vse ostale komosije so bile veliko prej fertik kot naša.
Zdej pa res upam, da bo to vse.

Še enkrat srečno!
 
Mi je kar nerodno, ampak ponoči sem se spomnila še nečesa od zakonodaje.
Vprašala me je razliko med matično šolo (vsi razredi) in podružnico (razredi do 5.)
in ali lahko podružnica deluje samostojno brez matične šole (ne).
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu