Vprašanja strokovnega izpita

Prispevki
1
mag. Mateja Kozlevčar (predpisi):
1. Strokovni organi v šoli. Opiši delo razrednika.
2. Katere zakone, akte itd. sem prebirala v času učenja? Katerega največ? Povedala sem, da pravilnik o preverjanju, ocenjevanju in napredovanju. Iz tega je izpeljala vprašanje kako zagotoviti javnost ocenjevanja?

Slavica Čebular Musar (ustava):
1. Razlika med direktivo in uredbo. Kako katera stopi v veljavo?
2. podroben zakonodajni postopek. Zakaj se v Uradnem listu objavi 15 dni prej?
3. Domneva nedolžnosti

Anita Dernovšek (slovenščina):
1. Razlika med vezajem in pomišljajem (napaka iz priprave).
2. Alinejno naštevanje. Se uporablja vezaj ali pomišljaj?
3. Skladenjska in neskladenjska raba pike. Opiši in povej primer.

Vse tri so zelo fajn in prijazne. Če veš, ne vrtajo naprej.

Ustava_PEM:
1
. Javne finance: želela je vedeti, od kod država dobiva denar? Iz davkov, obveznih dajatev ter plač. Ali lahko država vzame kredit in kako? Da, z odobritvijo državnega zbora.
2. Kdaj je sodba pravnomočna (domneva nedolžnosti in pravna sredstva)? Na prvostopenjskem sodišču, če ni pritožbe, drugače pa na drugostopenjskem sodišču. Lahko se zgodi, da drugostopenjsko sodišče vrne pristojnost o tem prvostopenjskemu sodišču, potem je sodba pravomočna glede na odločitev prvostopenjskega sodišča.
3. Kaj je glavno vodilo konvencije o otrokovih pravicah? Da moramo delovati v otrokovo največjo korist.

Zakonodaja_Pignar

1. Kaj vse lahko poveste o prešolanju učenca? (Povedala sem ji za 3 primere; če se preseli, če znotraj svojega okoliša menja šolo in o dobljenih 3 opominih). Želela je slišati še, kaj naredi šola, ki ima polne oddelke, če dobi novega učenca? (Rekla sem, da lahko odpre nov oddelek, če pa ni prostora, pa obstaja izjema 28 plus 2 učenca).
2. Naloge sveta staršev; Sem jih naštela. Predvsem je želela slišati, da starši odločajo o ceni delovnih zvezkov in učnih gradiv!
3. Kaj so vzgojno-izobraževalna obdobja? (Sem jih naštela). Kaj vem o napredovanju v naslednji razred v 1. in 2. razredu ter kako to poteka od 4. do 6. Tukaj je tudi želela tudi slišati o novem zakonu, ki se pripravlja -- češ da bodo tudi od 3. do 6. razreda učenci ponavljali s soglasjem staršev!!

Brunšek_SLO
1. Kako delimo glasove v slovenskem jeziku in koliko jih je?
Pri naštevanju samoglasnikov me je ustavil pri poglasniku in me vprašal, kako vemo, da gre za polglasnik, sem mu rekla, da pri rodilniku izpade (npr. pes, psa). Iz tega je izpeljal vprašanja, kako zapišem pridevnik iz besede december. Odg. decembrski (brez e-ja, ker gre za polglasnik, ki izpade).
2. Deljenje besed: ali lahko delimo besedo, ki je sestavljena samo iz soglasnikov? Ne.
3. Povej neosebne glagolske oblike in jih opiši. Nedoločnik; končnica -ti ali -či. Pojavlja se za naklonskimi glagoli. Namenilnik ima končnico -t ali -č in se uporablja ob glagolih premikanja.
4. Ali ti je znano ime Jože Toporišič? Da. Napisal je Slovnico slovenskega knjižnega jezika.

Strokovni izpit za pomočnico vzgojiteljice
Zakonodaja Adamič Tomič:
1. Kakšno mora biti igrišče
2. Dokumentacija v oddelku
Ustava Gros:
1. Evropska komisija
2. Katere človekove pravice so lahko omejene in kdaj
3. Delitev oblasti, kaj spada pod izvršilno oblast
Slovenščina Dernovšek:
1. Kako delimo lastna imena? Kako zapišemo krajevna imena? Izjeme?
2. Pedagoški govor

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Državna ureditev in EU: - Državni zbor - Temeljne pravice in svoboščine (podrobno kje se...
Odgovori
0
Ogledi
424
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
707
Boris Zupančič - Vpis v 1. razred - Svet zavoda - Kdaj je odsotnost učenca od ocenjevanja...
Odgovori
0
Ogledi
256
Odgovori
0
Ogledi
527
Na portalu Mladi učitelj smo pripravili nove kvize za pripravo na jezikovni del strokovnega...
Odgovori
0
Ogledi
518
Datum strokovnega izpita: 22. 10. 2025 Komisija: g. Peter Dolinar (ustava), ga. Lucija Šolinc...
Odgovori
0
Ogledi
1.517

Učitelnik

Digitalne vsebine za strokovni razvoj učiteljev

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu