Glasovanje Peticija za ureditev pripravništev in zaposlovanja mladih v VIZ

Trenutno berete:
Glasovanje Peticija za ureditev pripravništev in zaposlovanja mladih v VIZ

Ste pripravljeni podpisati Peticijo za ureditev pripravništev in zaposlovanja mladih v VIZ?

  • Da

    Glasovi: 35 100,0%
  • Ne

    Glasovi: 0 0,0%

  • Skupaj glasov
    35
  • Glasovanje je zaprto .
Pridružen
11. dec 2015
Prispevki
56
Področje
  1. Osnovna šola
  2. Poklicne in strokovne šole
  3. Gimnazija
Osnutek Peticije za ureditev pripravništev in zaposlovanja mladih v VIZ

Področje vzgoje in izobraževanja se pri urejanju pripravništev in zaposlovanju mladih v zadnjem času sooča s popolnim kolapsom sistema. Po ukinitvi volonterskih pripravništev Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) že skoraj leto in pol (zadnji razpis septembra 2014) ni razpisalo prav nobenega novega pripravniškega mesta, zato sveži diplomanti s pedagoško izobrazbo v vsem tem obdobju nimamo nikakršnih možnosti, da bi prišli v stik s šolo in pridobili potrebne izkušnje ter pogoje za opravljanje strokovnega izpita, s čimer bi lahko enakovredno kandidirali za zasedbo tistih redkih prostih delovnih mest, ki se v šolstvu včasih vendarle odprejo. Nekatere druge teoretične možnosti sicer obstajajo (zaposlitev za določen čas do enega leta, nudenje učne pomoči v sklopu javnih del, usposabljanje na delovnem mestu), vendar so v praksi zaradi različnih okoliščin nezadostne ali neizvedljive.
Hkrati s problematiko pripravništev se zaradi zastoja zaposlovanja v VIZ z zelo omejenimi možnostmi spopadamo tudi tisti brezposelni, ki že imamo opravljen strokovni izpit, saj smo se zaradi pomanjkanja prostih delovnih mest prisiljeni zadovoljiti z redkimi sporadičnimi zaposlitvami za določen čas ob nadomeščanju bolniških odsotnosti, s skrajšanim delovnim časom ali posameznimi projektnimi delovnimi mesti, medtem ko si dolgoročne in stabilne zaposlitve praviloma ne moremo zagotoviti.
MIZŠ je sicer problematiko pripravništev/zaposlovanja mladih pred kratkim želelo reševati z evropskimi sredstvi v sklopu programov Jamstva za mlade, zato je konec novembra 2015 objavilo popolnoma zgrešen in diskriminatorno zastavljen javni razpis Prva zaposlitev v VIZ, ki je, kljub optimističnim napovedim odgovornih na ministrstvu, po pričakovanjih spodletel, saj se je po podatkih ministrstva na obljubljenih 300 pripravniških/delovnih mest prijavilo le 7 vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Menimo, da je takšno reševanje problematike v prvi vrsti predvsem neprimerno in neodgovorno, zato v zvezi z opisano situacijo od MIZŠ zahtevamo:
- da do 1. 2. 2016 (datum, ko bodo kandidati, izbrani na razpisu Prva zaposlitev v VIZ, začeli z delom) opravi evalvacijo razpisa in jo tudi javno objavi, predstavi razloge za takšen rezultat (le 7 prijav) in sprejme rešitve za realizacijo prvotno zastavljenih ciljev zagotoviti 300 pripravniških/delovnih mest v letu 2016.
- Ministrstvo naj v najkrajšem možnem času objavi nov razpis za plačana klasična pripravništva (kar je dolžno storiti po 111. členu ZOFVI), in sicer toliko pripravniških mest, kolikor znaša razlika med dejansko zaposlenimi preko projekta Prva zaposlitev v VIZ in prvotno obljubljenimi 300 mesti, torej vsaj 293.
- Ministrstvo naj prav tako v najkrajšem možnem času sprejme ukrepe za aktivno zaposlovanje tudi tistih brezposelnih, ki že imajo določene izkušnje in opravljen strokovni izpit, na način, da jim bo omogočena stabilna in dolgoročna zaposlitev v VIZ (obljubljenih 500 mest v letu 2016).
- Problematiko naj začne reševati sistemsko in z dolgoročno strategijo, ki bo vključevala učinkovit in tekoč prehod mladih diplomantov od pridobivanja izkušenj, strokovnega izpita, do stabilne zaposlitve v VIZ, in ne projektno, kot to počne sedaj (Jamstvo za mlade, Popestrimo šolo, napovedani so še novi projekti, ki so povsem neučinkoviti).
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Na forumu objavljena verzija je samo osnutek, pripravila sva jo jaz in ElaArabela, čeprav sva k aktivnemu sodelovanju ves čas pozivala tudi ostale uporabnike foruma. Ko je bil osnutek napisan, sva ga objavila na tem forumu, da ga ostali lahko preberete in komentirate in prispevate dodatne ideje (demokratičen pristop). Tudi glasovanje poteka samo o osnutku in ima vlogo tega, da se preveri potencialna podpora uporabnikov tega foruma peticiji, na koliko podpisov od tukaj lahko sploh računamo. Ker midva z EloArabelo kot najverjetnejša prvopodpisana ne nameravava v javnost dajati nečesa brez podpore in pomoči ostalih. Praktično končana je tudi že razširjena verzija peticije, nekakšen Poziv MIZŠ za ureditev pripravništev in zaposlovanja mladih v VIZ. Zbiranje podpisov se bo začelo, ko bodo vse stvari dodelane, usklajene in pripravljene

Če želimo s peticijo in nasploh dejavnostjo okoli problematike pripravništev uspeti, nas mora biti več oz. veliko in moramo solidarno sodelovati. Potrebno bo veliko več kot samo peticija z nekaj podpisi. Pripravništva in službe ne bodo padali z neba. Potrebno bo sodelovanje in komuniciranje s sindikati, mediji, ministrstvom. Pripravljajo se javne tribune, dogodki, ki bi se jih bilo pametno udeleževati.

Zato bi si želel več aktivnega sodelovanja s strani vas drugih uporabnikov foruma, ki ste v debatah na forumu delovali zelo zagnano.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Je imel kdo za ustavno zreditev v komisiji Sabina Lukavačkić in katera vprašanja ste dobili?
Odgovori
0
Ogledi
508
Uporabnik gajrez je objavil novo gradivo: Državna ureditev Slovenije - tabela - Tabela državne...
Odgovori
1
Ogledi
766
  • Članek
V okviru EU za kakovost pripravništev iz leta 2014 je določenih 21 načel kakovosti za...
Odgovori
0
Ogledi
32

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu