Zaposlitev za nedoločen čas med šolskim letom

Trenutno berete:
Zaposlitev za nedoločen čas med šolskim letom

Pridružen
1. avg 2018
Prispevki
3
Pozdravljeni.

Upam, da mi bo kdo znal svetovati, morda podal kakšno svojo izkušnjo.

V letošnjem šolskem letu sem opravila strokovni izpit na šoli, na kateri sem že tretje leto zaposlena, pogodba se mi izteče konec avgusta. Med šolskim letom sem zanosila in imam predviden rok poroda sredi avgusta. Vodstvo ni naklonjeno temu, da bi me že med šolskim letom zaposlili za nedoločen čas, ampak mi ravnateljica priporoča, naj se prijavim šele drugo leto, s šolskim letom 2020/2021. Trenutno čakam na pravno pomoč s strani SVIZa, vendar me zanima, če ima morda še kdo kakšno podobno izkušnjo.
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pozdravljeni,

1.) Pravna pomoč SVIZa je zelo slaba in neuporabna - verjetno v odgovoru ne bodo niti citirali nekih predpisov, bodo pa rekli, da imate prav.
2.) Noben predpis ne zavezuje ravnatelja, da vašo pogodbo spremeni v NDČ, razen če je v pogodbi kak aneks. Pomembna je tudi vsebina trenutne pogodbe. Če ni nadomeščanje ali zaposlitev zaradi povečanega obsega dela, potem se lahko pogovarjate o prehodu v NDČ. Če izpolnjujete resnično vse zakonske in sistemizacijske pogoje, potem boste morali počakati na nov razpis. Glede na to, da greste na porodniško in če sta z ravnateljem resnično na isti valovni dolžini in če vas bo potreboval v novem šolskem letu mu predlagajte, da razpis objavi že sedaj. Vi se nanj prijavite in to je to. Pogodbo nato podpišete s 1. 9. Vodstvo ima po ZDR-1 možnost takojšnje nove pogodbe, vendar le v primeru, da vas je z aneksom obvezal, da boste opravili strokovni izpit do določenega roka. Malce imate neroden datum poroda, zato bo verjetno ravnateljica razpisala mesto za NDČ in šele na to iskala nadomestni kader, ko bo tudi vedela kje stoji organizacijsko za naslednje leto. Pa še nekaj. Če ne nadomeščate in niste zaposleni zaradi povečanega obsega dela, vam konec avgusta pripada tudi odpravnina. To povejte tudi ravnateljici, ker jo včasih pozabijo izplačati.
 
Hvala za tako izčrpen odgovor. Mogoče trapasto vprašanje, ampak ali mogoče veste, v čem je šola v prednosti, da me pred nastopom porodniške NE zaposlijo za NDČ? Vodstvo naše šole namreč temu ni naklonjeno, da bi razpisali predčasni razpis.
 
Pozdravljeni,

v tem primeru je pomembna pogodba, ki jo imate. Letos je vodstvo vezano na sistemizacijo, ki jo potrdi ministrstvo, zato lahko zaprosijo samo za nadomestno zaposlitev. Lahko, da ste na delovnem mestu, ki ni nujno, da bo obstalo z novim letom. Šola vas ne more avtomatsko zaposliti za NDČ, ker imate pogoje za NDČ in imate pogodbo za določen čas, saj imate veljavno pogodbo, ki je vezana na soglasje ministrstva. Tu ne gre za to ali je v prednosti ali ne, ampak gre za to, da lahko ravnatelj zaposli samo tako, kot mu ministrstvo odobri. Bo pa težava nastala, ko in če bodo razpisali nadomeščanje, ker ga bodo v osnovi imeli pokritega samo do 31. 8., potem pa bodo šli v nov razpis. Težava je tudi v tem, da že lep čas ni javna objava samo objava v prosotorih zavoda, ampak jo mora narediti tudi zavod in tukaj so določene ovire. Moj občutek je, da je obstoj vašega delovnega mesta za novo šolsko leto vprašljiv. lahko pa vodstvo razdeli vaš ure med sodelavce in tako njim dopolni vaš manjko, tako je nadomeščanje pokrito. Imam premalo informacij za pravilen odgovor, a pomembno je to, da ne morete kar tako preiti iz določenega v nedoločen čas, ker ste naprimer opravili strokovni izpit. T
 
Gnusi, a morda veste točno, kje piše to o odpravnini ob preteku pogodbe? Na enem delovnem mestu sem jo dobila, na enem pa ne in bi rada preverila vse pogoje.
V kontekstu sistematizacije imamo pa tudi na naši šoli podobno situacijo glede porodniške in me zanima, ali so ravnatelji zavezani k temu, da morajo delavcem ure zapolniti čez polno učno obremenitev (recimo 22 ur) do max. (27 ur) ali lahko takoj, ko ti zapolnijo svojo polno zaposlitev, zaprosijo ministrstvo za novega človeka (v manjšem obsegu)? Ure DSP recimo prihajajo med letom.
V naprej hvala.
 
Pozdravljeni,

79. člen ZDR-1. Ne pripada vam pri nadomeščanju bolniške, porodniške ali očetovskega dopusta. V vseh ostalih primerih vam pripada.

Ne, ravnatelj ni več zavezan k povečanem obsegu. To več ne velja več od kar ZUJF ne velja. Ravnatelj lahko zaprosi za soglasje za novo zaposlitev, ko ima dovolj ur za celega človeka, ki izpolnjuje pogoje za zasedbo delovnega mesta. Za polovičke dobijo soglasja samo, ko se mlade mamice odločijo za krajši delovnik oziroma to določi ZPIZ.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Pozdravljeni, Zanima me, kako je v praksi s tem, če si zaposlen kot svetovalni delavec za 16 ur...
Odgovori
0
Ogledi
701
  • Vprašanje
Spoštovani. Ali tudi v šolstvu velja zakon, da je lahko delavec največ dve leti zaposlen za...
Odgovori
1
Ogledi
841
  • Članek
Dopolnjeni zakon o osnovni šoli (Uradni list RS, št. 87/11 z dne 2. novembra 2011) je...
Odgovori
0
Ogledi
170
Pozdravljeni, Zaposlena sem kot učiteljica v OPB za 80%, tj. 32 ur na teden. To nanese 6,4 ure...
Odgovori
0
Ogledi
715
  • Članek
Na višješolskih in visokošolskih zavodih se začenja novo študijsko leto. V tem prelomnem...
Odgovori
0
Ogledi
277
Pozdravljeni. Leta 2020 sem dobila pripravništvo v vrtcu, zaključilo se mi je decembra istega...
Odgovori
0
Ogledi
985
  • Članek
Vseslovenska akcija bo potekala 1. oktobra 2023, ko praznujemo mednarodni dan starejših. Slednji...
Odgovori
0
Ogledi
539

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu