Vprašanja na razgovoru za službo

Trenutno berete:
Vprašanja na razgovoru za službo

Prispevki
41
Področje
 1. Vrtec
 2. Osnovna šola
Pozdravljeni,

odkar sem maja opravila strokovni izpit sem se seveda prijavila na vsa prosta delovna mesta vzgojitelja v moji širši okolici. Do danes sem prejela vabila na 5 razgovorov, vsi so bili od sredine septembra do novembra, torej čez poletje ničesar.

Ker sem bila na vseh razgovorih vsakič znova presenečena nad tem, kako so potekali, bi me zanimalo, kakšna vprašanja vam postavljajo v vrtcih ali šolah, da se morda malo pripravim za prihodnje razgovore.

No, moji so bili takšni:

1. V večjem zavodu, kjer imajo vrtec, OŠ, SŠ in dom za otroke s posebnimi potrebami sem se prijavila za pomočnico vzgojiteljice. Ravnateljica me je najprej vprašala, če bi delala v oddelku podaljšanega bivanja, ker izpolnjujem pogoje tudi za to. Razpisa sploh niso objavili! Takoj za tem jo je zanimalo, če bi bila pripraljena nadomeščati nekoga v domu, to bi bilo popoldan in ponoči. Spraševala ni NIČ o izkušnjah, o meni, nič, razen tega, kako bi mi utrezali urniki in ali sem že delalal z otroki s posenimi potrebami.

2. Javni vrtec, najbolj normalen razgovor: zelo dolgo in z veliko vprašanji o tem, kako sem delala med volonterskim pripravništvom, kako vidim sodelovanje s starši, ali sem že delala v timu, skupinsko delo, kako načrtujem delo, ali znam sodelovati s sodelavci, ali mi komunikacija s starši predstavlja probleme, kako bi se lotila dela v skupini 2-3 let starih otrok,...

3. Zasebni vrtec, samo ena skupina otrok. Lastnik mi je dal vedeti, da išče managerja, da mora biti vzgojiteljica tudi vodja (koga bo vodila? eno pomočnico in študentko) in da pri njih ni običajnega urnika. Da se dela 8 ur + tisti, ki zapira še pomije po tleh in kopalnico ter stranišča.
Zanimalo ga je, če znam vrtnariti, to je 3x ponovil, čeprav sem rekla, da ja, nisem pa ravno s kmetije doma. Potem, kako bi jaz pridobivala nove stranke za njegov vrtec. Kakšne prijeme bi imela. Ali znam oblikovati spletno stran. Ali bi bila sposobna pisati članke za lokalni časopis (reklamne),...

4. Zasebni vrtec, bila sem presenečena, ker je celoten razgovor potekal v angleščini, jaz pa se na to nisem pripravila. Vprašanja so bila v stilu, kakšne izkušnje imam, kje sem delala, kako si predstavljam običajen dan v vrtcu, kako bi reagirala, če otrok, ki se še uvaja, ne bi mogel zaspati in bi jokal ter kako bi reagirala, če bi 4 leta star otrok med kosilom ves čas govoril, čeprav bi ga jaz že 4x lepo opozorila. Za drugi krog izbora je napovedala, da bo potrebno pripraviti dejavnost za en dopoldan, v angleščini.

5. Zasebni vrtec, najprej je spraševala o izkušnjah, kdo sem, potem ali bi bila sposobna voditi projekt uvedbe dvojezičnosti v njihov vrtec. Tu me je najbolj presenetilo, ko je rekla, kako si jaz predstavljam vrtec v katerem bi delala. Sem jo vprašala ali misli program ali prostorsko, je rekla, ne, kako si pač predstavljate vrtec, v katerem bi radi delali.

Na zadnjih dveh razgovorih sta tudi večkrat poudarili, če imam jaz kakšna vprašanja. Tu me zanima, kaj vi vprašate? Mene sicer zanima kakšen je urnik, organizacija dela, ampak tega ne vprašam, ker nočem izpasti kot nekdo, ki mu je to že takoj na začetku problem. Zato potem nekaj napletam o starostnih skupinah, ali načrtujejo še nove skupine ipd.

Vesela bi bila kakšnih vaših izkušenj!

Hvala in lp, balaena
 
Prispevki
220
Naziv
profesor matematike in računalništva
Zavod
/
Področje
 1. Osnovna šola
Napisala si, da bi te potrebovali tudi za oblikovanje spletnih strani. Načeloma je zdaj najbolj v uporabi Wordpress. Če imaš račun AAI preko Arnesa, lahko ustvariš sama svojo spletno stran preko njih. Sicer pa je na spletu ogromno tečajev, prvi tak, ki mi pride na pamet, je Lynda.
 
Prispevki
220
Naziv
profesor matematike in računalništva
Zavod
/
Področje
 1. Osnovna šola
Nazadnje urejeno:
@balaena
je pa res, da tu izgovori "nisem za računalnik / tehnologijo" ne pridejo v poštev. Pa še kako vsak pedagoški delavec mora biti vsaj osnovno računalniško pismen.
V uporabi je lahko tudi Joomla, samo meni osebno je precej boljša zgoraj omenjena zadeva. Tukaj je malce smotano delo - oz. precej lažje je v WP.

Tudi svetovna organizacija za računalništvo, ACM, si prizadeva, da naj ne bi bili več samo uporabniki IKT, ampak tudi njeni avtorji.
 
Prispevki
123
Področje
 1. Osnovna šola
 2. Poklicne in strokovne šole
 3. Gimnazija
@balaena, če te zanima urnik ali organizacija dela, vprašaj. Meni se to ne zdi sporno in je precej objektivne narave. Zakaj bi bilo to problem? Kakšno idejo boš morda dobila tule: https://www.ess.gov.si/_files/4344/zaposlitveni_razgovor.pdf

Drugače si pa tako sama opisala, da doživiš marsikaj, posebno pri privatnikih. Zavedam se tudi jaz, na podlagi svojih izkušenj, da je treba marsikaj postoriti in mi ni problem, samo je tanka linija med plačanim delom in izkoriščanjem. Včasih dobiš občutek, da bi nekateri radi še tvojo dušo za povrhu. Lahko pa tudi povem, da po 8-ih + urah v vrtcu, čiščenju in vrtnarjenju ne vem, če bi še: 1. imela kaj moči za karkoli zgoraj naštetega in 2. za nekoga drugega ustvarjala spletno stran itd. Vse to bi raje potem naredila zase in za svoje podjetje.
Dan ima 24 ur, od tega moraš imeti približno 6-8 ur spanca, da normalno funkcioniraš, vračunati je treba vožnjo tja in nazaj, pa če imaš otroke, boš preostanek popoldneva verjetno preživela z njimi. Vem, da se marsikaj da in se veliko lahko naredi v enem dnevu/tednu/mesecu, samo ne za vse in ne za vsak denar.
 
Prispevki
76
Naziv
profesorica angleščine in slovenščine
Zavod
OŠ Šturje Ajdovščina
Področje
 1. Osnovna šola
 2. Gimnazija
1) Povejte mi kaj o sebi. (najslabši možen scenarij :)) )
2) Kako ste sodelovali s starši? Kako bi sodelovali z njimi?
3) Kako ste skrbeli za disciplino v razredu? (predmetna stopnja) Ste imeli kdaj težave?
4) Kako ste ukrepali pri zahtevnejših/problematičnih učencih?
5) Kako ste se ulovili v kolektivu?
6) Ali raje učite mlajše (4., 5.) ali starejše učence (6. razred +)?
7) Katere krožke bi lahko ponudili?
8) Katera oblika dela vam je najbolj blizu (frontalna, skupinsko delo ipd.)?
9) Dosedanje izkušnje
10) Na kateri svoj dosežek s področja poučevanja ste najbolj ponosni?

Niso vsa vprašanja z enega razgovora. Večinoma so šli razgovori kar na hitro skozi. Na zadnjem sem komaj kaj povedala. Na enem me je vprašal samo 1. vprašanje. Na enih so me izprašali po dolgem in počez. Zelo različno.
 
Prispevki
41
Področje
 1. Vrtec
 2. Osnovna šola
@lebdim ja, sem tudi v prejšnji službi včasih posodabljala spletno stran, čeprav ni spadalo k meni, uporabljali smo joomlo in tud v tem privatnem vrtcu jo.
@blackblue točno se strinjam s tabo v vseh točkah!
@Poppy hvala za primere tvojih vprašanj. in očitno so si razgovori res tako zelo različni, da nikoli ne veš, kaj te čaka?

lp vsem!
 
Prispevki
16
Naziv
univ. dipl. bohemistka in prof. geografije
Hoj, jaz sem bila včeraj na svojem prvem razgovoru za delo v šoli.

Vprašanja niso bila strukturirana, temveč sva z ravnateljico kramljali. Želela je spoznati mojo osebnost, tako da je ona malo govorila o šoli, o učiteljih, o učencih. Na to sem se odzivala s svojimi mnenji, če je bila situacija primerna, sem kaj povedala o sebi in o svojem odnosu do sveta (v povezavi na temo, seveda).
Strukturirano me je vprašala samo, zakaj OPB, če pa sem študirala geografijo. Sem pa že v prijavi povedala, da želim preko dela v OPB pridobiti ure za strokovca. Tako da to ni bila nobena zadrega na moji strani.

Povedala sem, da sem si prebrala tisti priročnik o OPB, ki ga je izdalo ministrstvo leta 2005. Da teoretično že vem, kakšno je tam delo.

Na koncu sva se pogovarjali že o tem, kako je grozno, da so vrtci odprti samo do 16h in da starši ne morejo po otroke. Kako bi morali uzakoniti 6-urni delavnik. Kako pomagati diskriminiranim otrokom itd. :) Bilo je zares simpatično in obe sva šli veseli po svojih opravkih na koncu intervjuja. Četudi ne bom izbrana, je bila to odlična izkušnja, za katero sem zelo hvaležna.

Upam, da dobite čim več takih ravnateljic in razgovorov tudi vi. Zaslužite si! <3

e
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Zadnji prispevki

Na vrhu