SIO V Bruslju izbrani najboljši evropski mladi znanstveniki

Trenutno berete:
SIO V Bruslju izbrani najboljši evropski mladi znanstveniki

V Bruslju je med 15. in 20. septembrom potekalo največje evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov – 28. tekmovanje EUCYS 2016 (European Union Contest for Young Scientists). Slovenijo so letos pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) zastopali kar štirje mladi znanstveniki s svojimi projekti.

Ana Halužan Vasle in Ana Milovanović, obe s I. gimnazije v Celju, sta za svojo nalogo Načrtovanje umetnih genskih omrežij (Designing Synthetic Gene Regulatory Networks) osvojili nagrado podjetja Nestle. Slovenske barve sta zastopala še David Starič iz ŠC Novo mesto, Tehniška gimnazija s svojo nalogo Zalivalnik rož in Aleksander Breznikar iz osnovne šole Gustava Šiliha Velenje z nalogo Bananin olupek – samo odpadek ali še kaj več?.

Na letošnjem tekmovanju se je z 91 projekti predstavilo 138 mladih znanstvenikov, starih med 14 in 20 let, in sicer iz 43 držav, ki so bili izbrani na državnih tekmovanjih.

Tekmovanje Evropske unije za mlade znanstvenike poteka na pobudo Evropske komisije, organizirano pa je z namenom promocije idealov sodelovanja in izmenjave idej med mladimi znanstveniki. Mladim znanstvenikom je v sklopu tekmovanja omogočeno, da se srečajo s sovrstniki s podobnimi zanimanji ter z nekaterimi najbolj priznanimi evropskimi znanstveniki. Na ta način poskuša Evropska komisija okrepiti prizadevanja sodelujočih držav, da bi mlade pritegnili v kariere na področju znanosti in tehnologije. Slovenija se je tekmovanja EUCYS prvič udeležila leta 1989 in od takrat se ga mladi slovenski znanstveniki redno udeležujejo ter dosegajo uspehe.

Tekmovanje EUCYS je priložnost za slovenske nagrajence s srečanja Mladih raziskovalcev, da svoje dosežke pokažejo in primerjajo z ostalimi vrstniki na evropski in svetovni ravni.

Uradni rezultati so na voljo tukaj.

Foto: Kamil Bieliński

Prispevek: ZOTKS

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič se je 23. 6. 2022 v Bruslju udeležil...
Odgovori
0
Ogledi
68
  • Članek
Več kot 1300 osnovnošolcev, dijakov, študentov, mentorjev in drugih gostov po dveh letih...
Odgovori
0
Ogledi
66

Zadnji prispevki

Na vrhu