Eurydice Slovenija Ustvarjalec omrežja eduroam sprejet v Dvorano slavnih

Prispevki
4.426
Klaas Wierenga je bil vključen v prestižno Dvorano slavnih interneta (Internet Hall of Fame). Priznanje je prejel za iznajdbo omrežja eduoram – gre za varna in brezplačna brezžična omrežja v več kot sto državah, ki so namenjena uporabnikom iz izobraževalne in raziskovalne sfere.
Pred skoraj dvajsetimi leti se je Wierenga, ki je bil tedaj zaposlen pri SURF-netu, vprašal, zakaj se mora na vsaki univerzi, ki jo obišče, vedno znova prijavljati v brezžično omrežje. Odločil se je, da bo izzval tradicionalne modele in politike univerz in šol, ki so se ukvarjale zgolj z lastnimi interesi.

Z omrežjem eduroam je predstavil nov model, ki temelji na deljenju virov in študentom ter zaposlenim omogoča enostaven in varen dostop do brezžičnega omrežja z enim računom na izobraževalnih ustanovah po svetu.

Po uspešnem preizkusu na Nizozemskem, ki je potekal v okviru SURF-neta, nizozemske nacionalne raziskovalne in izobraževalne mreže, je leta 2003 GÉANT sprejel eduroam. S pomočjo nepovratnih sredstev EU je omenjena organizacija omogočila mednarodno uporabo omrežja eduroam v več državah. Slovenija je z Arnesom od začetkov med vodilnimi pri vzpostavljanju omrežij eduroam. Prve postavitve smo dobili že leta 2004.

Eduroam je trenutno na voljo v 101 državi in ima več kot 4,3 milijarde prijav v izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah po vsem svetu. Mesečno je opravljenih več kot 400 milijonov domačih in več kot 100 milijonov mednarodnih prijav.

Vir in celoten prispevek: Arnes, 2. 10. 2019

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, eurydice.si

Pustite komentar z odgovorom na to temo spodaj.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Na vrhu