Ustanovitev zasebnega vrtca

Trenutno berete:
Ustanovitev zasebnega vrtca

Prispevki
10
Naziv
pomočnica vzgojiteljice
Področje
  1. Vrtec
Živijo imam vprašanje,lepo prosim za odgovor : POSTOPEK ZA USTANOVITEV ZASEBNEGA VRTCA ? Hvalaa
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.581
Zasebni vrtec lahko ustanovijo domače in tuje pravne ali fizične osebe.

V zasebnem vrtcu praviloma opravljajo vzgojno delo vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev, manj je svetovalnih delavcev. Vzgojitelj, pomočnik vzgojitelja ali svetovalni delavec mora izpolnjevati predpisane izobrazbene pogoje in imeti opravljen strokovni izpit na področju vzgoje in izobraževanja.

Zasebni vrtec mora v postopku vpisa v razvid izkazati ustreznost prostorov (veljajo enaki pogoji kot za javni vrtec), v katerih se bo izvajala dejavnost. Prostori morajo biti namenjeni predšolski vzgoji, kar je razvidno iz uporabnega dovoljenja.

Za zasebne vrtce, ki izvajajo programe po posebnih pedagoških načelih, ne veljajo predpisani kadrovski pogoji, temveč veljajo pogoji, ki jih zahteva mednarodno združenje, ki je priznalo program, ki ga bo izvajal zasebni vrtec.


Predlog za vpis v razvid izvajalcev javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja vloži ustanovitelj zasebnega vrtca. Predlog za vpis v razvid s prilogami se pošlje na: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Služba za razvoj kadrov v šolstvu, vpis v razvid, Masarykova 16, 1000 Ljubljana.

Predlogu za vpis izvajalca je treba predložiti: akt o ustanovitvi, pravilno izpolnjeni obrazci, iz katerih so razvidni podatki o izpolnjevanju predpisanih pogojev glede prostora in opreme (število igralnic, oprema igralnic, …), vključno z uporabnim dovoljenjem – v skladu s Pravilnikom o minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca). Priložena mora biti tudi izjava, da bo do pričetka izvajanja dejavnosti izpolnjen tudi pogoj, ki se nanaša na zagotovljenost strokovnih delavcev s predpisano izobrazbo.

Iz akta o ustanovitvi mora biti tudi razvidna navedba programa predšolske vzgoje, ki ga bo zasebni vrtec izvajal. Lahko se odloči, da bo izvajal Kurikul za vrtce, ki ga je sprejel Strokovni svet RS za splošno izobraževanje marca 1999. Ustanovitelj se lahko odloči, da bo izvajal svoj program oz. program po posebnih pedagoških načelih. Če bo izvajal svoj program, mora program predložiti Strokovnemu svetu RS za splošno izobraževanje v obravnavo. Strokovni svet po obravnavi izda mnenje k programu in če je mnenje pozitovno, bo zasebni vrtec smel program izvajati (13. člen Zakona o vrtcih). Če bo zasebni vrtec izvajal program po posebnih pedagoških načelih (Steiner, Waldorfska pedagogika, Montessori pedagogika, itd.), mora predložiti potrdilo o ustreznosti programa s strani ustreznega mednarodnega združenja, kar je podlaga za izdajo pozitivnega mnenja na Strokovnem svetu. Pri nas deluje že kar nekaj zasebnih vrtcev, ki izvajajo program waldorfske in montessori pedagogike, pojavljajo pa se tudi zainteresirani izvajalci, ki želijo izvajati že potrjene programe. Že potrjenih programov ni mogoče izvajati brez izrecnega dovoljenja in pristanka ustanovitelja zasebnega vrtca, ki je program pripravil in pridobil pozitivno mnenje Strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje, ker bi to pomenilo poseganje v intelektualno lastnino, kot tudi nepreglednost in nepovezanost zasebnih vrtcev, ki delujejo na podlagi posebnih pedagoških načel s strani mednarodnih združenj.


Pravna podlaga:

(vir: http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1031&sid=1302)
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Splošne gimnazije, članice Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, načrtujejo izstop iz...
Odgovori
0
Ogledi
63
  • Članek
Andragoško društvo Slovenije je objavilo pobudo za ustanovitev Direktorata za izobraževanje...
Odgovori
0
Ogledi
77
  • Članek
Program mreže UNESCO kateder (UNESCO Chairs and UNITWIN Network) se je začel leta 1992...
Odgovori
0
Ogledi
187
  • Članek
Zavod RS za šolstvo obvešča, da je rok za predložitev prijav za sodelovanje v kurikularnih...
Odgovori
0
Ogledi
138
  • Članek
Zavod RS za šolstvo začenja z izvajanjem aktivnosti na področju prenove kurikuluma za vrtce in...
Odgovori
0
Ogledi
252

Zadnji prispevki

Na vrhu