Eurydice Slovenija Uradna objava podatkov Raziskave spretnosti odraslih PIAAC

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija Uradna objava podatkov Raziskave spretnosti odraslih PIAAC

28. junija, je v prostorih ministrstva potekala novinarska konferenca ob prvi javni objavi podatkov Raziskave spretnosti odraslih PIAAC 2016, ki jo je pripravil Andragoški center Slovenije, v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Raziskava OECD PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) je doslej največja mednarodna raziskava o stanju spretnosti odraslih, starih med 16 in 65 let, in njihovi uporabi pri delu ter v vsakdanjem življenju.

Sloveniji se z raziskavo odpira veliko priložnosti, saj omogoča, da se primerjamo z 32 razvitejšimi državami, ki so pristopile k raziskavi z namenom, da dobijo vpogled v spretnosti delovne sile. Raziskava PIAAC se je lotila vprašanj, ki jih ni še nihče zastavil poprej. Raziskava med drugim preučuje ali spretnosti ustrezajo potrebam družbe, ali imajo tisti z boljšimi spretnostmi boljše službe in boljše življenje.

Na konferenci so sodelovale:

- dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, - dr. Petra Javrh, vodja projekta PIAAC, Andragoški center Slovenije; - Deborah Rosevaere, predstavnica OECD, Direktorata za izobraževanje in spretnosti.

Prisluhnili smo tudi izjavi evropske komisarke za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile, Marianne Thyssen.

Rezultati raziskave so objavljeni na slovenski spletni strani raziskave PIAAC.

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je izpostavila zadovoljstvo, da smo v Sloveniji pristopili k raziskavi, si bili pripravljeni nastaviti zrcalo ter pogledati, kako spretni smo odrasli med 16 in 65 let. "Vesela sem, da so bili ljudje pripravljeni sodelovati, saj je bilo samo anketiranje zahtevno. V raziskavo smo zajeli 5165 ljudi, kar je veliko in predstavlja reprezentativni vzorec. Dobili smo zaokroženo celoto, mnogo podatkov, ki jih bo potrebno podrobneje analizirati. PIAAC nam pravzaprav sporoča, kako znamo znanje, pridobljeno v procesu izobraževanja, uporabiti na trgu. Zavedamo se, da je potrebno spretnosti nenehno nadgrajevati, saj gre razvoj vse hitreje. Veseli dejstvo, da imamo mlade nad povprečjem OECD, kar kaže, da znajo svoje znanje dobro uporabljati, da so pripravljeni na vstop na trg dela. Priložnosti za njih še vedno ni dovolj, a se stvari premikajo na bolje. Tisti, ki potrebujejo več pomoči, so starejši, kamor moramo usmeriti več spodbude. To je naša skupna naloga. Je eno do vodil medresorskega sodelovanja pri oblikovanju ključnih ukrepov v prihodnje. Rezultati raziskave PIACC so dobra podlaga za naprej, za Strategijo spretnosti in za oblikovanje akcijskega načrta kako naprej na tem področju.

Povezane vsebine:

Videoposnetek novinarske konference

Spletna stran raziskave PIAACVir>> Novica MIZŠ

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, www.eurydice.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Na podlagi razpisanega postopka ocenjevanja projektnih predlogov na javnem transnacionalnem...
Odgovori
0
Ogledi
68
  • Vprašanje
Spoštovani! Ali mi (in najbrž še komu) lahko kdo predlaga tujo strokovno revijo, v kateri lahko...
Odgovori
0
Ogledi
979
  • Zaklenjeno
Pozdravljeni! Sva Matic in Zala, magistra fizike (Fakulteta za matematiko in fiziko – FMF, UNI...
Odgovori
0
Ogledi
549
  • Članek
Evropska komisija je skupaj z evropskim združenjem za umetno inteligenco, podatke in robotiko...
Odgovori
0
Ogledi
82
  • Članek
Na novo platformo ESEP bodo prenesene samo vsebine projektov eTwinning (besedila, fotografije...
Odgovori
0
Ogledi
219

Zadnji prispevki

Na vrhu