SIO Umetna inteligenca za učitelje: interaktivni spletni priročnik za učitelje

 • Ustvarjalec teme SIO
 • Začetni datum
 • Odgovori 0
 • Ogledi 435

Trenutno berete:
SIO Umetna inteligenca za učitelje: interaktivni spletni priročnik za učitelje

Vas zanimajo nianse področja umetne inteligence (UI) in kako se prepleta s področjem izobraževanja? Vsi zainteresirani lahko zdaj brskate po straneh prosto dostopnega priročnika v petih jezikih: angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini in tudi slovenščini.

https://www.ai4t.eu/book/umetna-int...nteraktivni-spletni-prironik-za-uitelje/index
Priročnik v slovenskem jeziku.

Priročnik je odziv na naraščajočo vlogo UI v izobraževanju. Vprašanja o tem, kaj morajo učitelji vedeti danes in kaj bodo morali vedeti v prihodnosti, se razpravljajo v uradnih forumih in šolskih hodnikih po vsem svetu. Komisije na ravni posameznih držav in mednarodne organizacije, kot so Unesco, OECD in Svet Evrope, se dnevno ukvarjajo s to tematiko.

Kratki odgovori na pogosta vprašanja o učbeniku​

Komu je učbenik namenjen?


Prvenstveno naslavlja potrebe učiteljev. Razpravlja o tem, kako se AI uporablja pri opravljanju šolskih nalog, kako ga je najbolje (ali ne) uporabljati v izobraževanju in na kaj je potrebno paziti. Poleg tega je vsebina posvečena temu, kar bi učitelji želeli razumeti o sami tehnologiji. Cilj je omogočiti učiteljem, da sprejemajo prave odločitve glede uporabe ali neuporabe AI v različnih vidikih svojega poklica. Poleg učiteljem je ta priročnik lahko koristen tudi za njihovo usposabljanje, za ključne deležnike in starše, ki želijo slediti idejam in razvoju na tem področju.

Kdo so avtorji?


Priročnik temelji na razmišljanjih in prispevkih partnerjev znotraj konzorcija projekta AI4T (Umetna inteligenca za in z učitelji, glej opis spodaj) in zunaj njega. Medtem ko sta Colin de la Higuera in Jotsna Iyer s katedre Unesco RELIA uredila in napisala večino priročnika, so njun prispevek podkrepili gostujoči avtorji iz partnerskih institucij.

Kako je nastal priročnik?


Ta priročnik je eden od rezultatov projekta AI4T. Projekt se je začel pred več kot 2 leti, dolgo pred prihodom Chat-GPT podjetja OpenAI. Konzorcij petih držav (Francija, Slovenija, Italija, Irska in Luksemburg) je prejel financiranje programa Erasmus+ (Ključni ukrep 3), da bi razmišljali o tem, kako bolje usposobiti učitelje za UI v svetu, kjer je bilo njeno vlogo v šolah in domovih vse težje prezreti.

Vsebina priročnika​


Pogovor med učitelji.

Priročnik je sestavljen iz 6 poglavij, ki pokrivajo različne vidike uporabe UI v izobraževanju. Vsako poglavje obravnava temeljne koncepte, vpliv tehnologij na izobraževanje ter etične in družbene vidike.

Učbenik je odprt in dostopen pod licenco CC BY 4.0, kar pomeni, da ga lahko delite in prilagajate. Prav tako omogoča hitre posodobitve in sodelovalno pisanje.

Trenutno že poteka delo na drugi izdaji, ki bo vključevala nove vsebine, videoposnetke in dodatne aktivnosti. Sodelovanje je dobrodošlo, zato vabljeni, da nam pišete na [email protected] s predlogi in prispevki.

Celotno besedilo učbenika je na voljo na spletni strani projekta AI4T brez potrebe po registraciji ali vpisu e-poštnega naslova.

Vabljeni k raziskovanju sveta umetne inteligence v izobraževanju!

Projekt AI4T, Umetna inteligenca za in z učitelji​


Služba za digitalizacijo izobraževanja (Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje) je skupaj s kolegi iz Fakultete za naravoslovje in matematiko (Univerza v Mariboru) in Pedagoškega inštituta partner v projektu. Eden izmed ciljev projekta je pripraviti celovito usposabljanje za učitelje o uporabi umetne inteligence pri poučevanju. Danes objavljeni, prosto dostopen priročnik je del tega usposabljanja. Oblikovano usposabljanje bo do konca tega šolskega leta preizkusilo 262 učiteljev 73 slovenskih srednjih šol, nato ga bomo ponudili tudi vsem ostalim slovenskim učiteljem.

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževalno omrežje (SIO), sio.si

Pustite komentar z odgovorom na to temo spodaj.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

 • Članek
Pozitivna psihologija za boljše življenje vabi na 3. mednarodni maraton pozitivne psihologije v...
Odgovori
0
Ogledi
248
 • Članek
Z nekaj premišljenimi ukazi chatGPT lahko spremenimo v domačega učitelja, ki učencu pomaga pri...
Odgovori
0
Ogledi
276
 • Članek
Unesco se že dolgo ukvarja z raziskovanjem vloge tehnologije in umetne inteligence v...
Odgovori
0
Ogledi
125
 • Članek
UNESCO je pripravil poročilo Generative AI and the future of education, v katerem ugotavljajo...
Odgovori
0
Ogledi
84
 • Članek
Bojan Kodelja bo z gostoma odprl temo digitalnih pasti, pri čemer bo beseda tekla predvsem o...
Odgovori
0
Ogledi
102
 • Članek
V zadnjem času se tema umetne inteligence pogosto pojavlja tudi v izobraževalnem kontekstu...
Odgovori
0
Ogledi
332
 • Članek
V zadnjem času se tema umetne inteligence pogosto pojavlja tudi v izobraževalnem kontekstu...
Odgovori
0
Ogledi
490

Zadnji prispevki

Na vrhu