Učna pomoč v OŠ ali SŠ

Trenutno berete:
Učna pomoč v OŠ ali SŠ

Prispevki
238
Področje
 1. Gimnazija
Pozdravljeni.

Moje vprašanje je predvsem za tiste, ki ste delali ali delate preko javnih del v OŠ ali SŠ. Zanima me kakšne so (bile) vaše obveznosti pri nudenju učne pomoči oz. kako vse skupaj sploh izgleda?
Na šoli, kjer sem opravljala pripravništvo so javne delavke počele še marsikaj drugega kot samo nudile učne pomoč, poleg tega pa sem včasih imela občutek, da se učijo bolj kot učenci sami, zato, da pač vedo kako razložiti snov učencem.
No, dobila sem tudi nekaj informacij iz drugih šol, kjer so mi povedali, da vseeno ni tako naporno v tem smislu, da bi moral ti učencem razlagati snov iz npr. fizike ali matematike, ampak da jim bolj nudiš podporo, organiziraš učenje, mogoče kaj dodatno razložiš itd.
Kakšne pa imate vi izkušnje?
 
Prispevki
238
Področje
 1. Gimnazija
Glede javnih del me zanima še nekaj: ali je pogoj samo to, da si na zavodu prijavljen več kot 1 leto ali moraš biti hkrati prejemnik socialne pomoči?
 
Prispevki
35
Področje
 1. Osnovna šola
Lansko leto sem delala preko javnih del, učna pomoč v OŠ. Bila sem praktično deklica za vse: od pomoči v tajništvu in knjižnici do nudenja učne pomoči učencem od 1. do 9.r (predvsem problematičnim učencem in tujcem,zelo malo je bilo tistih,ki so imeli dejansko učne težave), spremljevalke na dejavnosti izven šole, nadomeščanja učiteljic v razredu in v opb,tudi preko delovnega časa,čeprav se tega (baje) ne sme... Delo je bilo raznoliko in mi res nikoli ni bilo dolgčas,ampak po drugi strani se mi je pa včasih zdelo vse skupaj že pravo izkoriščanje. Najbolj žalostno je pa to,da tudi če so zadovoljni s teboj,na koncu odpadeš,ker pač prostih delovnih mest ni, nadomeščanja pa itak "flikajo" kot sem že rekla s takimi preko zavoda...
Glede pogojev pa nisem 100% - jaz sem imela oba - in 1 leto brezposelna in socialka. Tudi za letos upam da se mi vsaj to izzide po novem letu,če že "prave" službe ni in ni od nikoder. Srečno!
 
Prispevki
238
Področje
 1. Gimnazija
Super, hvala za odgovor.
Upam, da se lahko vključimo tudi tisti brez socialne pomoči.

Kako točno pa je izgledalo nudenje učne pomoči? Se učiš z njimi, njim razlagaš snov ali delate bolj vaje, utrjevanje, daješ dodatna pojasnila? Nekako si ne predstavljam najbolj. Tisti, ki smo študirali, smo kompetentni za svoje področje, za kakšno fiziko ali biologijo pa recimo ne (govorim zase). Kako potem nekomu, recimo v SŠ razložiš odvode, če še tebi delajo težave?
 
Prispevki
238
Področje
 1. Gimnazija
V prihodnje sem napotena na razgovore za javna dela. Eden je že za mano. Po določenih informacijah bi v okviru mojih nalog naj bila pomoč učencem z vedenjskimi težavami. Ima kdo izkušnje s tem in kako to sploh poteka? Na razgovoru nisem veliko izvedela.
 

minnaxy

Donator
Prispevki
50
Področje
 1. Osnovna šola
Frucka, kot je bilo napisano - si deklica za vse. Nudiš učno pomoč za katerikoli predmet, predvsem pa resnično tistim, ki so problematični in tujcem (moje izkušnje in to kar sem videla ter slišala od drugih). Pri nas je bila praksa, da 'naše slovenske otročičke' poberejo redni učitelji, javna dela dobijo izključno tujce (ki ne znajo niti slovensko) in 'ostalo'. Včasih je celo tako, da ti ves teden odpada učna pomoč, ker nadomeščaš karkoli pač potrebujejo.
Tudi podaljšano bivanje - npr. na božični dan, ko so vsi končali prej, v opbju do 17.00 delale pripravnice in javna dela. :cry:
Skratka, delaš vse, učiš vse - tudi matematiko, fiziko, kemijo, angleščino (razen, če slučajno imajo preko javnih del tudi koga, ki je posebej za določeno področje - potem ti je to prizanešeno). Za res zahtevno snov pri matematiki ali fiziki imajo ponavadi tudi učitelji sami nekaj ur učne pomoči.

Kar se tiče 'učenja' samega - po učenca greš v razred, ko se začne ura in ga odpelješ tja, kjer je prostor in tišina (to so kabineti, hodniki, avle, knjižnica). Pregledata snov, ponovita kar ni jasno, pregledaš naloge, razložiš, ponavljaš za teste, pišeš z njimi teste (tisti, ki imajo prilagoditve itd).

Prejemanje socialne pomoči nima nobene povezave s tem, da te zavod napoti na javna dela.
 
Prispevki
268
Področje
 1. Osnovna šola
Frucka iz kje pa si? Ker v LJ se očitno še niso nič odločali glede javnih del...
 
Prispevki
238
Področje
 1. Gimnazija
Ne, nima veze ali si prejemnik socialne pomoči.
Pogoj je da si najmanj eno leto prijavljen na zavodu.
Pri nas so prijave odpirali postopoma in ne vse naenkrat. Torej ko je nekomu iz npr. določene šole pogodba pretekla, so na razgovore klicali nove kandidate.
 
Prispevki
238
Področje
 1. Gimnazija
Na srečo, ja. :) Prisotnega je nekaj malega strahu, ampak upam da bo šlo. :)
 
Prispevki
238
Področje
 1. Gimnazija
Predvsem zato, ker bom delala na področju, ki ni "moje" strokovno področje. :unsure:
Bom v šolstvu, ampak na srednji strokovni šoli. Začnem pa šele čez en mesec.
 

minnaxy

Donator
Prispevki
50
Področje
 1. Osnovna šola
Nič se bat, naučila se boš ti, potem pa še njih. Itak moraš znat za minimalne standarde, oni jih pa težko dosegajo. Če si prišla skozi FF in še skozi pripravništvo ter strokovnega, bo to mala malica. Pa še plačano dobiš, ne tako kot je bilo volunterstvo.
Boš vidla, da bo prav fino! ;)
 
Prispevki
238
Področje
 1. Gimnazija
Hvala za spodbudo. ;) Ja, saj se veselim. Ravno včeraj sem se pogovarjala s kolegico, ki prav tako delala preko JD v srednji šoli in mi je malce razložila stvari, tako da v bistvu komaj čakam.
 
Prispevki
220
Naziv
profesor matematike in računalništva
Zavod
/
Področje
 1. Osnovna šola
Moram priznat, da je moja prva misel, kako priti zraven v šolstvo, ravno preko učne pomoči učencem. Samo nisem dejansko siguren vase, kako to izpeljat. :D Sem rekel, da bi bilo smiselno uvesti krožek računalniškega opismenjevanja, lahko pa ponudim in vodim tudi kakšen računalniški krožek, glede na to, da sem profesor računalništva. Ne vem pa in nisem pa siguren, koliko je tega po šolah in če so pripravljeni vzeti "koga od zunaj", da jim to izvaja. Kaj bi vi naredili na mojem mestu, ko bi imeli sicer veliko idej, ampak bolj "slabo" realizacijo?

@Frucka?
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

 • Članek
Center RS za poklicno izobraževanje, je v sodelovanju z Združenjem kovinske industrije, v petek...
Odgovori
0
Ogledi
140
 • Članek
Mirovni inštitut je med marcem in majem 2022 izvedel serijo usposabljanj za učitelje_ice v...
Odgovori
0
Ogledi
362
 • Članek
Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila evropska...
Odgovori
0
Ogledi
257
Živjo vsem. Zanime me ali je dovolj, da se učim po zapiskih ene punce, ki se imenujejo...
Odgovori
0
Ogledi
465
 • Članek
Evropska komisija išče strokovnjake za izobraževanje, ki se bodo pridružili posvetovalni...
Odgovori
0
Ogledi
126
 • Članek
!0. oktobra so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje obeležili Svetovni dan duševnega...
Odgovori
0
Ogledi
160
 • Zaklenjeno
Pozdravljeni! Sva Matic in Zala, magistra fizike (Fakulteta za matematiko in fiziko – FMF, UNI...
Odgovori
0
Ogledi
678

Zadnji prispevki

Na vrhu