Pravni nasvet Študijski dopust za volonterske pripravnike

Trenutno berete:
Pravni nasvet Študijski dopust za volonterske pripravnike

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.401
Področje: Vzgoja in izobraževanje (splošno)

Zanima me ali kot volonterski pripravniški lahko dobimo študijski dopust ali moramo dati ta dopust, ki nam pripada?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pravni odgovor na vprašanje bo prilepil administrator. Več o tem...

Sledite vprašanjem tudi na Advokado profilu Mladi učitelj

Kako deluje sistem pravnih nasvetov?
*opomba: za verodostojnost in pravno podlago odgovora ne odgovarjamo!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Prispevki
29
Odgovor je prispevalo spletišče Advokado: http://www.advokado.si/vprasanje/194/studijski-dopust-za-volonterske-pripravnike/
-----

Pravica do odsotnosti z dela z nadomestilom plače za pripravo na strokovni izpit po 51. členu Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja ima le pripravnik, ki sklene delovno razmerje kot pripravnik. Ker volonterski pripravniki niso v delovnem razmerju kot pripravniki, jim ta pravica žal ne pripada.
-----

DODATNO VPRAŠANJE:
V vzorcu pogodbe za zadnji razpis za volonterske pripravnike, ki ga je pripravilo ministrstvo ( http://forum.mladiucitelj.si/teme/j...mest-jan-2014-volontersko-pripravnistvo.2591/ ), piše tako:

III. ODMORI, POČITKI, DOPUSTI IN DRUGE ODSOTNOSTI 5. člen Volonterski pripravnik(-ca) ima pravico do odmora med opravljanjem dela v skladu z zakonom. Čas odmora se všteva v delovni čas volonterskega pripravnika(-ce). Volonterskemu pripravniku(-ci) pripada najmanj toliko dni počitka kolikor bi imel letnega dopusta, če bi imel sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Volonterski pripravnik(-ca) ima pravico do drugih odsotnosti v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo.
-----

Uporabnica našega foruma je med drugim sporočila, kar so jo povedali v vrtcu: V vrtcu so mi povedali, da mi pripada 12 dni dopusta in 1 dan študijskega dopusta.
-----

Sedaj me zanima pravna podlaga.
-----

ODGOVOR NA DODATNO VPRAŠANJE:
12 dni dopusta bi znal biti sorazmeren del letnega dopusta, do katerega je upravičena uporabnica, 1 dan študijskega dopusta pa bi lahko bil drugi odstavek 171. člena Zakona o delovnih razmerjih, ki določa, da v kolikor kolektivna pogodba, pogodba o zaposlitvi ali posebno pogodba o izobraževanju ne določajo drugače, ima delavec pravico do odsotnosti z dela ob dnevih, ko prvič opravlja izpite. Na vsak način pa težko govorim o pravni podlagi, brez da bi poznal vsebino podpisane pogodbe o zaposlitvi in pogodbe o volonterskem pripravništvu. Se pa strinjam s Pretorjem (*uporabnik spletišča Advokado), da ne glede na to, da vzorec pogodbe, ki ste ga navedli, napotuje na uporabo kolektivne pogodbe, sama Kolektivna pogodba za dejavnost vzgoje in izobraževanja ne predvideva te pravice volonterskega pripravnika.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Podobne teme

  • Vprašanje
Pozdravljeni, na šoli sem od 1. 2. 2022 zaposlena kot svetovalna delavka. Pogodbo imam do 31...
Odgovori
0
Ogledi
443

Zadnji prispevki

Na vrhu