Strokovni izpit ni več pogoj za zaposlitev?

Trenutno berete:
Strokovni izpit ni več pogoj za zaposlitev?

Prispevki
66
Področje
 1. Vrtec
Pozdravljeni!

Slišala sem, da sedaj za zaposlitev na področju predšolske vzgoje ni več pogoj za zaposlitev opravljen strokovni izpit. Delodajalci pa še vedno pišejo, da je to pogoj za zaposlitev. Zanima me, če je kdo kaj slišal oz. prebral o tem.

Hvala za odgovor- e.

Lp
 
Prispevki
2
Področje
 1. Osnovna šola
Ja res je. Bila sem na razgovoru in po nekem pravilniku smo sedaj izenačeni. Venda se sedaj prednost daje izkušnjam.
 
Prispevki
18
Naziv
profesor razrednega pouka
Področje
 1. Osnovna šola
Tudi jaz sem bila na razgovoru, kjer je ravnatelj še vedno dal prednost strokovnim izpitom, tako, da glede na to,d a je v vsakem razpisu zapisano kot pogoj strokovni izpit, dvomim, da smo izenačeni :/
 
Prispevki
66
Področje
 1. Vrtec
Ja se strinjam. Glede na to, da delodajalci verjetno niso nič obveščeni oz. ne gledajo sprememb, ki so zapisani v zakonodaji, se lahko to, da smo izenačeni zavleče vse do leta 2016 :/. Vseeno upam, da temu ne bo tako :). Je pa lahko tudi tako, da delodajalci, kljub temu, da vejo, da strokovni izpit ni več pogoj za zaposlitev, da vseeno zahtevajo strokovni izpit in tudi zaposlijo samo te, ki imajo strokovni izpit, kljub 'izenačenosti'.
 
Prispevki
95
Področje
 1. Osnovna šola
Saj za predšolsko področje tako nikoli ni bil pogoj strokovni izpit? Jaz poznam veliko pomočnic, ki so šle veliko kasneje delati izpit ali pa ga še sploh nimajo ...
 
Prispevki
32
Naziv
pomočnica vzgojiteljice
Področje
 1. Vrtec
Kje konkretno (v katerem pravilniku), pa se nahaja ta sprememba iz katere izhaja, da smo pri zaposlitvi izenačeni? Malo dvomim v to, ker potem ne vidim več pomena opravljanja strokovnega izpita.
 
Prispevki
66
Področje
 1. Vrtec
Tale odgovor sem danes dobila iz ministerstva:

'Spoštovani!

Prejeli smo vaše elektronsko pismo z vprašanjem strokovnem izpitu s področja vzgoje in izobraževanja kot pogoju za opravljanje vzgojno-izobraževalnega dela na področju predšolske vzgoje.Obveščamo vas, da 92. člen Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 16/07 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08, 58/09, 64/09 – popr., 65/09 – popr., 20/11, 40/12 – ZUJF, 57/12 – ZPCP-2D, 47/15; v nadaljevanju: ZOFVI) določa, da morajo strokovni delavci, torej tudi strokovni delavci na področju predšolske vzgoje, obvladati slovenski knjižni jezik, imeti ustrezno izobrazbo, določeno z navedenim zakonom in drugimi predpisi, ter opravljen strokovni izpit v skladu z ZOFVI.
Na temelju navedenega je moč ugotoviti, da je strokovni izpit s področja vzgoje in izobraževanja še vedno z zakonom določen pogoj za opravljanje vzgojno-izobraževalnega dela tudi na področju predšolske vzgoje.

S spoštovanjem!'
 
Prispevki
58
Naziv
profesorica razrednega pouka
Področje
 1. Vrtec
 2. Osnovna šola
Kolikor prebiram teme po forumu in se pogovarjam z ljudmi, razumem zadevo tako:

Po zakonu (tistem, ki je objavljen zgoraj) moramo vsi imet opravljen strokovni izpit za opravljanje vzgojno-izobraževanega dela. Torej ne glede na to, da v opisu razpisanega delovnega mesta ne piše, da je strokovni izpit obvezen, je po zakonu obvezen in če bi delodajalec vseeno zaposlil kandidata brez strokovnega izpita, bi bil s tem nekako v prekršku. Izjemoma to ne velja za prekršek takrat, ko se na razpisano delovno mesto ne javi nihče s strokovnim izpitom in je potem delodajalec primoran izbirati med drugimi kandidati.
Če delodajalec v opisu med pogoji navede strokovni izpit in kljub temu izbere nekoga brez njega (čeprav je imel na voljo tudi kandidate z njim), je pravzaprav dvakrat v prekršku - zaradi zgoraj omenjenega zakona in zato, ker kandidat ni ustrezal razpisnim pogojem.
A je tako ali jaz vse skupaj malo "prestrogo" razumem?
Katere pa so še tiste druge "izjeme", v katerih te delodajalec lahko zaposli brez strokovnega? Verjetno (to pa zdaj res na pamet govorim, ker le ugibam) javna dela, usposabljanje na delovnem mestu, mogoče OPB, dodatna učna pomoč, zelo kratka nadomeščanja? Obstaja kakšna pravna podlaga glede vsega zaposlovanja za te možnosti?

Prosim, naj me nekdo popravi, če kaj od zapisanega narobe razumem, da že končno enkrat razčistimo to debato.

Hvala. Lp,
Anja
 
Prispevki
220
Naziv
profesor matematike in računalništva
Zavod
/
Področje
 1. Osnovna šola
@TKanja ,

seveda ne razumeš narobe. Tako pač to je. Brez strokovnega izpita smo čisto nekonkurenčni na trgu dela, sploh pa v šoli, kjer velja prepoved zaposlovanja.
 
Prispevki
58
Naziv
profesorica razrednega pouka
Področje
 1. Vrtec
 2. Osnovna šola
Kaj pa javna dela, usposabljanje na delovnem mestu, OPB, dodatna učna pomoč, zelo kratka nadomeščanja? A je kje v zakonu zapisano, da je glede tega kaj drugače?
 
Prispevki
58
Naziv
profesorica razrednega pouka
Področje
 1. Vrtec
 2. Osnovna šola
Jezi me, da je vse skupaj tako netransparentno, zavito v meglo. Pred nekaj meseci se je spet zamenjala ministrica, pričakovala sem vsaj neke konkretne napovedi za sledeče spremembe. Saj ne, da bi se problematika pripravništva morala tisti teden razrešiti, ampak lahko bi vsaj dobili javno napoved, do kdaj nameravajo zadeve naštudirat in kdaj lahko pričakujemo njihovo odločitev ter posledično novi razpis in spremenjene pogoje zaposlovanja. Tako pa ni nič - mi čakamo in čakamo, oni odkimavajo, češ da ne vedo ... Sploh ne vemo, kaj lahko pričakujemo in kdaj. Če se že čaka na neka evropska sredstva ali kaj takega, naj vsaj povedo nekaj v stilu "Zdaj čakamo na odobritev javnih sredstev. Sporočimo stanje, ko dobimo odgovor.". Naj povedo, zakaj se nič ne premakne. Ministri niso plačani zato, da probleme pustijo čakati in jih poglabljajo do konca svojega mandata, potem pa odkorakajo in jih prepustijo nasledniku. Če se jim ne da s tem ukvarjat, naj povedo, pa bomo zakon napisali sami :) Tole je tako grozno nespoštljivo do vseh nas, ki čakamo.

Saj vem, da s takim besedičenjem ne rešim nič, a nekam se moram izkašljat ;-)
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.372
@lebdim , mislim, da je @TKanja v svojem prispevku vse zajela. Tako je. Strokovni izpit je pogoj, pa če to piše v razpisu za prosto delovno mesto ali ne. Ta pogoj je določen z zakonom, kar smo na forumu že večkrat tudi omenili.

Je pa res čista žalost, da se zadeve tako počasi premikajo... Težko je karkoli pričakovati, ker se lahko zadeve čez noč obrnejo.

@TKanja , forum z lahkoto prenese kašljanje ;)
 
Prispevki
95
Področje
 1. Osnovna šola
Bi pa opozorila na nekaj: če gre za nadomeščanje bolniške, porodniške), šoli ni potrebno dat ven razpisa - piše v zakonu o javnih uslužbencih. Mogoče se pa tam da kaj brez strokovca ...
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.372
Bi pa opozorila na nekaj: če gre za nadomeščanje bolniške, porodniške), šoli ni potrebno dat ven razpisa - piše v zakonu o javnih uslužbencih. Mogoče se pa tam da kaj brez strokovca ...
Ja, tudi to je res, mislim, da je že bilo omenjeno. Hvala.
 
Prispevki
58
Naziv
profesorica razrednega pouka
Področje
 1. Vrtec
 2. Osnovna šola
Nazadnje urejeno:
Zakon o javnih uslužbencih (ZJU)
Mi lahko prosim povesta, kateri člen to navaja? Kako ni potrebno dat ven razpisa? Se pravi, da se interno dogovorijo z nekom?

Kako pa je z delom brez strokovnega izpita v OPB in preko javnih del? Je torej tudi to v nasprotju s tem splošnim zakonom in to niso nikakršne izjeme?

Sicer pa hvala za odgovore. :) A to pomeni, da tisti, ki iščemo službo in še nimamo strokovnega izpita, s tem nekako delujemo proti zakonu? Iščemo službo tam, kjer je po zakonu ne moremo dobiti? :) (no, razen pri boju za nadomeščanje kakšne porodniške, ki je, kor pravite, legalna).
 
Prispevki
95
Področje
 1. Osnovna šola
Preko javnih del se lahko dela brez strokovnega, preverjeno :). Saj za delo preko javnih del v šoli ni treba, da si končal študij s pedagoškega področja. Poglej si 68. in 70. člen, ampak moraš vedeti, če šola ne da razpisa ven, pomeni, da imajo nekoga.
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.372
V Zakonu o delovnih razmerjih piše o teh izjemah:
(1) Izjemoma se lahko pogodba o zaposlitvi sklene brez javne objave, če gre za:

– sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi med delavcem in delodajalcem zaradi spremenjenih okoliščin,

– obveznosti delodajalca iz naslova štipendiranja,

– zaposlitev invalida po zakonu, ki ureja zaposlovanje invalidov,

– zaposlitev za določen čas, ki po svoji naravi traja največ tri mesece v koledarskem letu ali zaposlitev za določen čas za nadomeščanje začasno odsotnega delavca,

– zaposlitev za nedoločen čas osebe, ki je pri delodajalcu opravljala pripravništvo, oziroma ki je bila pri delodajalcu zaposlena za določen čas, razen v primeru zaposlitve za določen čas iz tretjega odstavka 22. člena tega zakona in v primeru zaposlitve za določen čas za nadomeščanje začasno odsotnega delavca,

– zaposlitev zaradi dela v prilagoditvenem obdobju na podlagi dokončne odločbe in potrdila pristojnega organa, izdane v postopku priznavanja kvalifikacij po posebnem zakonu,

– zaposlitev s polnim delovnim časom osebe, ki je bila pri delodajalcu zaposlena s krajšim delovnim časom,

– zaposlitev družbenikov v pravni osebi,

– zaposlitev družinskih članov delodajalca, ki je fizična oseba,

– zaposlitev voljenih in imenovanih funkcionarjev oziroma drugih delavcev, ki so vezani na mandat organa ali funkcionarja v lokalnih skupnostih, političnih strankah, sindikatih, zbornicah, društvih in njihovih zvezah,

– poslovodne osebe, prokuriste in vodilne delavce iz drugega odstavka 74. člena tega zakona,

– druge primere, določene z zakonom.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Zelo prijetna komisija, pomagajo ter iščejo znanje. Vprašanja: -Pravni viri EU, Predsednik...
Odgovori
0
Ogledi
111
 • Vprašanje
Živjo, zanima me, ali ima kdo izkušnje s tem kako je če zaprosiš za nov datum izpita?
Odgovori
1
Ogledi
359
 • Zaklenjeno
Datum izpita: 30. maj 2022 Ura izpita: 17.00 Področje v šolstvu: glasbena šola Strokovni naziv...
Odgovori
1
Ogledi
213
Izpraševalke so prijazne, iščejo znanje in po potrebi pomagajo. USTAVA (Mihelič) 1. Načelo...
Odgovori
0
Ogledi
613
Pozdraljeni, zanima me, če je kdo pristopil k strokovnemu izpitu iz madžarskega jezika. BI...
Odgovori
0
Ogledi
274
Pozdravljeni, zanima me, ali se lahko prijavim na strokovni izpit (preden magistriram, imam...
Odgovori
1
Ogledi
533
Pozdravljeni, zanima me, kako dolgo se približno čaka na datum izpita od časa prijave...
Odgovori
8
Ogledi
1.124

Zadnji prispevki

Na vrhu