SIO Spomin na slovensko osamosvojitev

Trenutno berete:
SIO Spomin na slovensko osamosvojitev

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije sta ob 25-letnici samostojne slovenske države na ogled razstavi šolskega literarnega in fotografskega natečaja Spomin na osamosvojitev in fotografska razstava Samostojni.


Letos mineva 25 let samostojnosti naše domovine Slovenije. Muzej novejše zgodovine Slovenije je v okviru slovesnega obeleževanja za šole pripravil literarni natečaj z naslovom Spomin na slovensko osamosvojitev in fotografski natečaj z naslovom Slovenski simboli, na katerega so bile povabljene osnovne in srednje šole iz cele države. Na literarni natečaj je prispelo 31 esejev, na fotografskega pa 11 fotografskih zgodb. Pohvale in čestitke izrekamo vsem učenkam in učencem ter njihovim mentoricam in mentorjem.


Literarni in fotografski natečaj Muzeja novejše zgodovine Slovenije predstavljata ustvarjalno in inovativno pot sledenja vzgojnemu cilju krepitve zavesti o narodni identiteti in državni pripadnosti, spoštovanja domovine ter domoljubja. To nam dokazujejo odlomki iz izbranih literarnih esejev, v katerih so učenke in učenci zapisali naslednje misli o osamosvojitvi domovine Slovenije:

  • »Vsem nam, ki brez resnih pomislekov uživamo mir in svobodo ter neodvisnost naše države. Ki tarnamo kdaj brez pravega razloga. Da še zdaleč ni bilo samoumevno. Da so za dosego tega cilja naše družbe ugasnila dragocena in nenadomestljiva življenja. Resničnih ljudi. Katerih klas življenja ni imel možnosti dozoreti. Že zaradi njih bi se morali bolj truditi, da bi vsak dan znova bili boljši, složnejši in da bi cenili svojo lepo domovino.«
  • (Žan Tramte, OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu, mentorica Tadeja Germadnik Modrej)
  • »Ko sem se ozrla skozi okno, so bile snežinke že mnogo manjše. Učiteljica je opazila moj zamik k poplesavanju snežink in se mi nasmehnila. Sama pa sem razmišljala, kakšno svobodo in lahkotnost občutimo v tej naši prečudoviti Sloveniji. V sebi lahko nosimo veselje, radoživost, ustvarjalnost, materni jezik, družino, prijateljstva, delo, znanje in nas ni strah, da bi nam to kdo vzel ali da bi to kdaj izgubili. Smo generacija, ki se je rodila v svobodni Sloveniji, ki svobodo živi in upam tudi, da bo svobodo živela odgovorno, spoštljivo in hvaležno do zgodovine, do ljudi, ki pa so zanjo žrtvovali tudi svoje življenje.« (Hana Dorotea Merzel, OŠ Danile Kumar, mentorica Brigita Praznik Lokar)
  • »Danes imamo občutek, da nova država ni prinesla tega, kar sta pričakovali mama in babica. Kljub temu pa je to moja država, Slovenija, in imam jo rad.«
  • (Matevž Jarc, OŠ Rada Robiča Limbuš, mentorica Darja Lasič)


Prve štiri eseje literarnega natečaja si lahko v celoti preberete na spletnih straneh Muzeja novejše zgodovine na povezavi tukaj, kjer si prav tako lahko ogledate prve tri fotografske zgodbe. Na poletno muzejsko noč 18. junija 2016 pa je Muzej novejše zgodovine Slovenije odprl tudi razstavo literarnega in fotografskega natečaja z naslovom Spomin na slovensko osamosvojitev, kjer si lahko ogledate vse fotografske zgodbe ter preberete vse eseje z natečajev. Razstava bo odprta do konca septembra 2016, nato pa bo gostovala na zainteresiranih šolah, saj je Muzej omogočil šolam, da razstavo povabijo na šolo ter jo tako še bolj povežejo s poukom in drugimi šolskimi aktivnostmi. Razstava bo gostovala na šolah do septembra leta 2017. Več informacij o možnostih gostovanja razstave na šolah prejmete pri kustosinjah pedagoginjah Moniki Montanič ([email protected]) in Nataši Robežnik ([email protected]).


V Muzeju novejše zgodovine Slovenije pa je na ogled še ena razstava, s katero se spominjamo 25. letnice samostojne in demokratične slovenske države. Gre za razstavo Samostojni: fotografije in fotografi o samostojni Sloveniji in vojni. Razstavljene so fotografije 46 fotografov in novinarjev, nekatere so že dobro znane, nekatere so razstavljene prvič. Fotografije prikazujejo prelomne trenutke iz zgodovine slovenskega osamosvajanja in ustanavljanja samostojne države. S svojo sporočilnostjo so velikokrat prekosile pisano besedo. Razstava bo na ogled vse do 18. septembra 2017, na voljo pa je tudi istoimenski razstavni katalog. Več informacij o razstavi najdete na povezavi tukaj.


Avtorica vesti: Vilma Brodnik

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in direktor Zavoda...
Odgovori
0
Ogledi
199

Zadnji prispevki

Na vrhu