Kaj moram vedeti? Splošna zakonodaja

Trenutno berete:
Kaj moram vedeti? Splošna zakonodaja

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Pridružen
21. nov 2010
Prispevki
5.831
Nazadnje urejeno:
Predpisi, ki jih morate poznati na strokovnem izpitu iz SPLOŠNE ZAKONODAJE
  • veljajo za vsa področja vzgoje in izobraževanja: predšolska vzgoja, osnovnošolsko izobraževanje, vzgoja in izobraževanja otrok, mladoletnikov in mlajših polnoletnih oseb s posebnimi potrebami, osnovno glasbeno izobraževanje, nižje in srednje poklicno izobraževanje, srednje strokovno in tehniško izobraževanje, srednje splošno izobraževanje, višje strokovno izobraževanje, vzgoja in izobraževanje v domovih za učence in v dijaških domovih ter izobraževanje odraslih

Zbrani predpisi iz splošne zakonodaje (vir: Katalogi znanj za strokovni izpit - točka A in B):
  • Zakon o zavodih
  • Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI)
  • Zakon o šolski prehrani v povezavi z Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev
  • Pravilnik o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive
  • Pravilnik o pripravništvu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja
  • Pravilnik o strokovnem izpitu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja
  • Zakon o delovnih razmerjih
  • Zakon o sistemu plač v javnem sektorju
  • Uredba o napredovanju javnih uslužbencev v plačne razrede
  • Kolektivna pogodba za dejavnost vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji (KPVIZ)
  • Pravilnik o izboru in sofinanciranju programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja...
  • Pravilnik o posodabljanju vzgojno-izobraževalnega dela
  • Uredba o izobešanju zastave Republike Slovenije v vzgojno-izobraževalnih zavodih
  • Zakon o šolski inšpekciji

NE PREZRITE in PREVERITE: [Kaj moram vedeti?] Ustni del strokovnega izpita

==============
Za lažje branje zakonodaje: zakonodaja.com
Glejte tudi: SIO – Zbirka predpisov s področja vzgoje, izobraževanja in športa
----------------------
Iskalnik predpisov na SIO
----------------------

*za morebitni manjkajoči predpis iz kataloga ne odgovarjamo
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

A mi lahko kdo pomaga, katero vso literaturo je potrebno predelati s področja zakonodaje? Jaz se namreč čisto nič ne znajdem, milijon je nekih pravilnikov, predpisov ...
 
Opravljam za učitelja, področje OŠ. Ustava in slovenščina mi ne povzročata težav, pri zakonodaji pa se sploh ne znajdem. Katalog znanj sem že preverila, ampak ne vem, kako naj se sploh lotim področja zakonodaje - a naj odgovor na vsako vprašanje v katalogu znanj iščem v zakonih, predpisih ...? To mi bo vzelo toooliko časa. :confused:
 
Jaz sem se tako učila - sprintala sem si vse zakone/uredbe itd. in šla po katalogu znanj po sistemu vprašanje-odgovor. V bistvu mi je šlo kar hitro, ker vprašanja v katalogu gredo po vrsti oz. kot si potem sledijo odgovori v posameznem zakonu. Pa sproti sem si označevala. Ni tako zamudno oz. vsaj meni se ni zdelo, sem si pa tako naredila nek sistem, ker drugače ne vem, kako bi se lotila (ker me je tudi čas preganjal.)
 
Koliko časa si pa porabila za učenje zakonodaje? Meni se zdi, da je tega res ogromno, ogromno nekih podatkov ... Kako natančno pa je treba znati?
 
Kar počasi, zakon po zakon, pravilnik po pravilnik. Kmalu boste dobili pregled nad zakonodajo. Potem greste še skozi zapiske in morda tudi po vprašanjih na forumu. Členov zakona ni potrebno citirati. Snov morate poznati pregledno ali npr. kateri zakoni so pomembni za vaše področje ipd.
 
Jaz sem se tri tedne res intenzivno učila (prej sem si samo prebrala zakonodajo, ustavo, EU; točno tri tedne prej sem dobila pošto z datumom in itak me je skoraj kap, ko sem videla, da je izpit že čez tri tedne), s tem da zadnjih 10 dni (ko sem bila doma, prej sem še bila na šoli) res po 12 ur na dan in tudi več, ponavljala in ponavljala - mislim na zakonodajo in ustavo; sem slovenist in se jeziku nisem zelo posvečala.
Kako natančno? Pač znati moraš, kar od tebe zahteva katalog.

Se mi zdi, da nekak 'notri padeš' in gre. Ne se ustrašit :);). Kot je omenil Mladi učitelj - kmalu dobiš nek pregled. Jaz sem tudi mislila, kako se bom znašla v vsej tej množici podatkov, členov, zakonov .... ampak ni tako hudo, res ne. Lepo sem šla po katalogu, razdelila sem si, koliko vprašanj moram obdelati v enem dnevu.
 
Lep pozdrav,
strok.izpit bom opravljala kot učitelj v posebnem programu. Ali se naučim le Organizacijo in financiranje VI, Inšpekcijo in VI otrok/mlad.s PP, ali se moram naučiti tudi področje OŠ? Hvala :)
 
Lep pozdrav,

tudi jaz bi prosila za malo pomoči pri zakonodaji, ker se nič ne znajdem. :( Pripravništvo opravljam v OŠ, kar pomeni, da moram znati splošno + za področje OŠ, ampak kaj to pomeni glede na katalog znanj?

Če prav razumem, moram znati poglavja iz kataloga: a (organizacija in financiranje), b (inšpekcija), č (osnovne šole), spustim pa lahko c (vrtci), d (posebne potrebe), e (glasbene šole) in f (srednje šole)?

Kaj pa g (dijaški domovi), h (narodne skupnosti), i (izobraževanje odraslih), j (višje strokovne šole)?

Prosim, če lahko nekdo malo bolj natančno opredeli, kaj zajema področje "splošne zakonodaje" in kaj načeloma lahko izpustimo. Res bi bila hvaležna, saj je snovi ogromno, ustava in slovenščina kar gresta, zakonodaja me pa resnično skrbi, saj počasi pričakujem pismo z datumom, ki bo verjetno malo po novem letu in se kar (pre)hitro približuje... :(

Najlepša hvala!

Teja
 
Preverite Katalog znanj za strokovni izpit. Na koncu vsakega sklopa imate navedene vire oz. predpise, ki jih morate poznati.

Prosim, če lahko nekdo malo bolj natančno opredeli, kaj zajema področje "splošne zakonodaje"
V katalogu preverite sklop A in B (v virih imate naštete predpise)

Pripravništvo opravljam v OŠ, kar pomeni, da moram znati splošno + za področje OŠ, ampak kaj to pomeni glede na katalog znanj?

Če prav razumem, moram znati poglavja iz kataloga: a (organizacija in financiranje), b (inšpekcija), č (osnovne šole), spustim pa lahko c (vrtci), d (posebne potrebe), e (glasbene šole) in f (srednje šole)?

Kaj pa g (dijaški domovi), h (narodne skupnosti), i (izobraževanje odraslih), j (višje strokovne šole)?
Iz kataloga:
Strokovni delavec poglobljeno pozna tiste vsebine in predpise, navedene pod točkami c., č., d., e., f., g., i. in j., ki veljajo za področje, na katerem opravlja vzgojno-izobraževalno delo oziroma na katerem je opravljal praktične nastope, ki jih je uveljavil za pristop k strokovnemu izpitu. Ostale vsebine in predpise, navedene pod točkami c., č., d., e., f., g., i. in j., pa pozna pregledno.
Načeloma se naučite za svoje področje. Ne vem za primer, da bi spraševali predpise za npr. gimnazijo, če ste opravljali nastope na osnovni šoli.

Na forumu boste splošne zakone našli pod Gradivo > Predpisi za vzgojo in izobraževanje > Temelji predpisi (tudi pod Splošni predpisi).
 
Ah, pa res, sedaj sem tudi to našla v katalogu. Prej me je obsežnost vsega kar vrgla iz tira in nisem niti prebrala uvoda. :) Najlepša hvala za odgovor! Lp
 
Pozdravljani, mene zanima kako je s temi pravilniki in zakoni, kdaj so bili sprejeti itd. jaz sem si pobrala pravilnike in zakone iz ministrstva, in tam piše da je bil zakon sprejet leta 2000. kaj to pomeni? da od takrat se ni nič spremenil? kje lahko vidim spremembe zakonov? čisto nič mi ni jasno.
pa še nekaj.. ograja na igrišču piše v pravilniku o normativih in min. tehn. pogojih da mora biti visoka 1.20m?? je to pravilno?
hvala za odgovore in lep pozdrav
 
Pozdravljani, mene zanima kako je s temi pravilniki in zakoni, kdaj so bili sprejeti itd. jaz sem si pobrala pravilnike in zakone iz ministrstva, in tam piše da je bil zakon sprejet leta 2000. kaj to pomeni? da od takrat se ni nič spremenil? kje lahko vidim spremembe zakonov? čisto nič mi ni jasno.

Pozdravljeni!

Povezave do predpisov na PIS (Pravno-informacijski sistem) najdete tudi na našem forumu: http://forum.mladiucitelj.si/gradivo/kategorije/predpisi-za-vzgojo-in-izobrazevanje.23/


Primer:
Zanima vas predpis Zakon o šolski prehrani (ZŠolPre-1), ki ga najdete na tej povezavi http://forum.mladiucitelj.si/gradivo/zakon-o-solski-prehrani.100/ (po kliku na gumb Prenos/Ogled gradiva).

Odpre se vam tole:

upload_2014-12-28_20-20-40.png
 
ograja na igrišču piše v pravilniku o normativih in min. tehn. pogojih da mora biti visoka 1.20m?? je to pravilno?
V Pravilniku o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca piše:
Igrišče mora biti ograjeno z ograjo, visoko najmanj 1,20 m, po kateri otroci ne morejo plezati. Če vrtec meji na nevarno območje (voda ipd.), mora biti ograja v zgornjem delu nagnjena navznoter. Priporočljivo je, da se vrata ograje avtomatsko zapirajo. Kljuka naj bo takšna, da otrok ne more sam odpreti vrat z notranje strani.
 
hvala za odgovor, ampak mi to res ni logično, saj jo otrok pri taki višini ne samo prepleza ampak celo preskoči, če pogledamo da so otroci stari 5 let visoki že 110 cm...
 
potem bo pa že držalo, če predpis tako zahteva, najlepša hvala za odgovor :)
 
pozdravljeni, spet jaz :) izpit bom opravljala kot pomočnica vzgojiteljice. Ali je potrebno vedeti tudi kaj je Bela knjiga in kaj vsebuje? mi lahko kdo na kratko obrazloži kaj to je in kaj najdemo v njej, ker na internetu najdem samo datoteko, kjer je Bela knjiga skenirana. hvala vnaprej za pomoč in lep pozdrav :)
 
Iz Resolucije o Nacionalnem programu za mladino 2013–2022:
Evropska unija je že vrsto let zelo dejavna na področju mladinske politike. Leta 2001 je bila sprejeta Bela knjiga s predlogi ukrepov za spodbujanje aktivnega državljanstva med mladimi, predvsem povezano z aktivno participacijo mladih v družbenem in političnem življenju, informiranjem in svetovanjem za mlade, prostovoljnim delom in boljšim poznavanjem mladine. Na tej osnovi je Svet ministrov sprejel številne dokumente, s katerimi je opredelil način evropskega sodelovanja ter podal osnovne smernice in skupne cilje. V letu 2005 je Evropski svet kot odziv na vse večje probleme, s katerimi se srečujejo mladi pri izobraževanju, na trgu dela in tudi sicer v družbi, sprejel Evropski pakt za mlade kot aneks k takratni strategiji gospodarskih in socialnih reform (Lizbonska strategija) ter pozval države članice k nujnosti sprejetja ukrepov za zaposlovanje mladih, usposabljanje in izobraževanje (za potrebe zaposlovanja) in preprečevanje konfliktnih situacij med obveznostmi dela in družinskega življenja.

Več o Beli knjigi: http://www.belaknjiga2011.si/index.php
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Uporabnik saramurkovic je objavil novo gradivo: VRTEŠKA ZAKONODAJA - MISELNI VZORCI VRTEŠKE...
Odgovori
3
Ogledi
739
Uporabnik saramurkovic je objavil novo gradivo: STROKOVNI IZPIT- EVROPSKA ZAKONODAJA - MISELNI...
Odgovori
0
Ogledi
684
Za objavo izpitnih vprašanj uporabite pripravljene obrazce - tukaj Novejša vprašanja oz...
Odgovori
1
Ogledi
1.282
Za objavo izpitnih vprašanj uporabite pripravljene obrazce - tukaj Novejša vprašanja oz...
Odgovori
0
Ogledi
1.407
Za objavo izpitnih vprašanj uporabite pripravljene obrazce - tukaj Novejša vprašanja oz...
Odgovori
1
Ogledi
1.024
Za objavo izpitnih vprašanj uporabite pripravljene obrazce - tukaj Novejša vprašanja oz...
Odgovori
4
Ogledi
1.177
Vprašanja za učiteljico zgodovine, geografije (OŠ) Ustava: zakonodajni postopek Iz konvencije...
Odgovori
0
Ogledi
1.222

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu