Eurydice Slovenija Spet v šolo: Večina otrok v Evropi v šolo vstopi s šestimi leti

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija Spet v šolo: Večina otrok v Evropi v šolo vstopi s šestimi leti

Kmalu se bo pričelo novo šolsko leto. V Sloveniji bo letos prvošolčkov okoli 22.300, medtem ko je v preteklem šolskem letu šolo prvič obiskovalo 21.807 učencev (še leto poprej pa 21.625). Število osnovnošolcev sicer znova narašča že od šolskega leta 2011/12, a bo po pričakovanjih že v šolskem letu 2017/2018 število prvošolcev začelo znova upadati, saj se od leta 2010 število rojstev znova zmanjšuje.
awebgate.ec.europa.eu_fpfis_mwikis_eurydice_images_b_b8_Compulsory_Education_2015_16_Vignette.jpg

Večina otrok, ki bodo letos prvič prestopili šolski prag, bo stara šest let, enako velja za velik del njihovih vrstnikov v Evropi. O tem se lahko prepričate v poročilu omrežja Eurydice Pregled obveznega izobraževanja v Evropi.

Starost, s katero otroci pri nas vstopajo v osnovno šolo, določa Zakon o osnovni šoli. V njem piše, da morajo starši otroka v 1. razred vpisati v letu, v katerem bo dopolnil šest let. Pri tem se lahko vstop v šolo odloži za eno leto, vendar le, če se ugotovi, da otrok iz zdravstvenih ali kakšnih koli drugih razlogov za šolo še ni pripravljen. Odložitev se lahko izvede tudi po tistem, ko otrok že obiskuje 1. razred.


S šestimi leti začnejo hoditi v šolo otroci v vseh naših sosedah (v Avstriji, Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem), v Belgiji, na Češkem, Danskem, v Franciji, Nemčiji, Grčiji, na Islandiji, v Lihtenštajnu, Luksemburgu, na Nizozemskem, Norveškem, Portugalskem, Slovaškem, Irskem ter v Romuniji, Španiji, Švici in Turčiji.​


Takšne zakonske določbe Slovenijo uvrščajo ob bok evropskih držav, v katerih začnejo otroci šolo obiskovati pri šestih letih, in teh je v Evropi večina. S šestimi leti tako začnejo hoditi v šolo otroci v vseh naših sosedah - Avstriji, Italiji, Madžarski in Hrvaški -, prav tako pa še v Belgiji, na Češkem, Danskem, v Franciji, Nemčiji, Grčiji, na Islandiji, v Lihtenštajnu, Luksemburgu, na Nizozemskem, Norveškem, Portugalskem, Slovaškem, Irskem ter v Romuniji, Španiji, Švici in Turčiji.

Leto prej, torej s petimi leti, začenjajo z osnovno šolo otroci na Cipru, v Veliki Britaniji in na Malti. Leto pozneje kot pri nas, torej s sedmimi leti, pa otroci v šolo vstopajo v Bolgariji, Estoniji, Latviji, Litvi, Poljski, Finski in Švedski. Najbolj zgodaj z osnovno šoli začno na Severni Irski, ki je sicer del Združenega kraljestva, kjer otroci s šolo začno že s štirimi leti. V večini evropskih držav je predšolska vzgoja, ki jo izvajajo vrtci, obvezna, medtem ko pri nas ni.

Vir: STA v SVIZ, 25. 8. 2016 in Eurydice, 10. 12. 2015

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, www.eurydice.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Vlada in stroka sprejeli odločitev, da bo pouk spet potekal brez zaščitnih mask, sredi tedna ga...
Odgovori
0
Ogledi
117
  • Članek
Prejšnji teden je potekala splošna stavka v vzgoji in izobraževanju. Tudi sam delam kot učitelj...
Odgovori
0
Ogledi
257
  • Članek
V sredo v veljavo stopa nov vladni odlok o izjemah pri karanteni. To bodo po novem pod...
Odgovori
0
Ogledi
256
  • Članek
Te dni potekajo vpisi otrok v osnovno šolo. Letos je bodočih prvošolčkov okoli 2700. Gre za...
Odgovori
0
Ogledi
243
  • Članek
Starši ali sorodniki, ki bodo prevzeli ali odložili otroka v vrtcu ali šoli, bodo morali...
Odgovori
0
Ogledi
501
  • Članek
V študijskem letu 2020/21 je pedagoško honorarno delo opravljalo 4.858 delavcev na visokošolskih...
Odgovori
0
Ogledi
218

Zadnji prispevki

Na vrhu