Slovenist - kaj sprašujejo, kako podrobno

Trenutno berete:
Slovenist - kaj sprašujejo, kako podrobno

Prispevki
2
Področje
  1. Osnovna šola
Pozdravljeni!

Sem slovenistka in me zanim, kaj sprašujejo sloveniste pri slovenščini, na čem je poudarek in kako podrobno. Hvala za odgovore.
 
Prispevki
95
Področje
  1. Osnovna šola
Mene je bilo ravno zaradi tega slovenščine zelo strah, dodatno me je še ena slovenistka prestrašila, ampak moja izkušnja je pozitivna! Res je, da sem ustavo in zakonodajo vse znala, tako da so res videli, da sem se učila, in mislim, da so bila vprašanja pri slovenščini samo zaradi formalnosti :) Nič težkega, vsi so bili zelo prijazni. Torej, mislim, da veliko naredi vtis – če pridete tja in se vidi, da ste se učili, potem vas ne bodo "matrali". Ima pa mogoče kdo drug drugačno izkušnjo, je pa res, da sem se tudi slovenščino zelo učila:)
 
Prispevki
76
Naziv
profesorica angleščine in slovenščine
Zavod
OŠ Šturje Ajdovščina
Področje
  1. Osnovna šola
  2. Gimnazija
Poišči moji objavo pri skupnih vprašanjih. Mene je kar drsala. Nič tragičnega, samo zelo je šla v podrobnosti.
 
Prispevki
95
Področje
  1. Osnovna šola
Na čem dajejo poudarek težko rečem, mislim, da te lahko doleti vse:) Sem pa objavila vprašanja, sem pozabila, kaj sem že dobila. So pa izkušnje različne, pozitivne in negativne, moja je bila pozitivna:) Kar pogumno:)
 
Prispevki
45
Področje
  1. Osnovna šola
  2. Šola za otroke s posebnimi potrebami
  3. Poklicne in strokovne šole
  4. Gimnazija
Objavljam svoja vprašanja, tudi slovenistka. Jaz imam pozitivno izkušnjo, ne zdi se mi, da bi gospod kaj bolj vrtal zaradi tega. Je pa mogoče odvisno tudi od spraševalcev.

Zelo prijazen gospod, se strinjam s predhodniki! Tudi sama sem slovenistka, je tudi meni rekel, da ravno v neke sklanjatve pa spregatve zato ne bova šla, me je pa npr. vprašal:

1. razlika med južnoameriški in vzgojno-izobraževalni (prvo je podredna zloženka, pišemo skupaj, drugo priredna, vzgoja IN izobraževanje, zato vmes vezaj).
2. Kako bi učencem razložila stičnost tropičja (torej v katerih primerih je tropičje stično: če spuščamo črke v besedi, drugače je seveda nestično).
3. Katere socialne zvrsti jezika uporabljam na delovnem mestu (torej pri frontalnem, vnaprej pripravljenem nastopu zborni knjižni, pri sporazumevanju knjižni pogovorni, v zbornici npr. pokrajinski pogovorni ...)
4. pisava od začetkov do danes (Brižinski v karolinški minuskuli, Trubar najprej v gotici, potem v latinici, ki jo Janežič kasneje poimenuje bohoričica; črkarska pravda ... veliko gospod tudi sam pove zraven. Sva prešla potem na glasoslovje, koliko imamo glasov/črk. Kako je s tem v drugih jezikih, imajo več/manj črk? Če imamo prevode, pa npr. francosko, angleško in slovensko besedilo, bo slovensko daljše od ostalih ali krajše? (krajše, ker - kot je napisala že predhodnica - ne potrebujemo tistega ''vi'' pri vozite itd.)
5. malo je še pogledal ime pa priimek, pa sem kar sama povedala, da priimka pri ženski ne sklanjamo (oziroma ima ničto končnico), razen če se konča na -a (takrat pa lahko z ničto končnico ali pa po prvi ženski sklanjatvi, primer Ivana Kobilica).
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Zadnji prispevki

Na vrhu