Skrajšanje volonterskega pripravništva

Trenutno berete:
Skrajšanje volonterskega pripravništva

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.
Pridružen
8. avg 2013
Prispevki
1
Trenutno sem volonterka peti mesec (od oktobra 013 - do julija 014) in si želim skrajšati pripravništvo - prijavila bi se rada vsaj do polovice aprila, da opravim strokovca vsaj julija. Va je še kaj takšnih in kako se boste dogovorili z ravnateljem?

Srečno.
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Mene pa zanima, kdaj se pripravniku določi skrajšan delovni čas?
Kakšne izkušnje imate vi? Ste delali 8 ali 6 ali 4 ure? Kaj ti ne pripada nekaj časa doma za priprave in nastope?

lp
 
Jaz sem se odločila, da bom ostala do konca. Takoj, ko bo možno se bom prijavila na strokovni izpit.

Jaz delam toliko ur, kot jih ima mentorica za moj predmet, hkrati sem tudi pri računalničarju in se dodatno izobražujem, ker je moj namen čim več potegniti iz pripravništva.

Je pa res, da to ni moja edina zaposlitev, ampak delam še na srednji šoli po končanem pouku na osnovni šoli.

Priprave za nastope narediš v svojem času ali, če imaš kakšno prosto uro. Jaz ponavadi izkoristim čas v šoli.

Mene so drugače že zelo porabili....en mesec sem nadomeščala, hodim v razna spremstva, nadomeščam ure, OPB, itd.
 
Imela bi vprašanje glede skrajšanja pripravništva. Potrebujem kak poseben obrazec. Pomočnica ravnateljice, ravnateljica in mentorica se že strinjajo s tem. Koliko časa se potem to obravnava? 4 meseci mi potečejo 1. julija.
 
Imela bi vprašanje glede skrajšanja pripravništva. Potrebujem kak poseben obrazec. Pomočnica ravnateljice, ravnateljica in mentorica se že strinjajo s tem. Koliko časa se potem to obravnava? 4 meseci mi potečejo 1. julija.
Predpisanega obrazca ni. Najbrž je potreben zapisnik s sklepom. Več o tem iz Pravilnika o pripravništvu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja:
V primeru posebno uspešnega dela pripravnika se lahko pripravništvo na predlog mentorja skrajša do 1/4 pripravniške dobe. Predlog mentorja za skrajšanje pripravniške dobe mora vsebovati obrazložitev.

Posebno uspešnost dokazuje pripravnik s tem, da hitreje, kot je predvideno s programom pripravništva, pridobiva izkušnje za samostojno opravljanje vzgojno-izobraževalnega dela in v celoti opravi obveznosti iz programa.

O skrajšanju pripravniške dobe odloča posebna komisija, ki jo za ta namen imenuje ravnatelj. Komisijo poleg ravnatelja sestavljata še mentor pripravnika, za katerega se predlaga skrajšanje pripravniške dobe, in član pristojnega strokovnega aktiva vrtca oziroma šole.

Ravnatelj o skrajšanju pripravniške dobe odloči s sklepom.
 
Pozdravljeni,

z ravntateljico sem se dogovorila za skrajšanje volunterskega pripravništva. Večkrat sem zasledila, da se skrajša iz 10. na 6 mesecev. Ko sem pa danes šla dejansko gledat pravilnik o opravljanju pripravništva strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju, pa piše, da se skrajša za 1/4 trajanja, torej bi to bilo 2,5 meseca oz po 7,5 mesecih opravljenega pripravništva. Je tako prav ali se lahko skrajša po 6. mesecih in če ja, kje je to zapisano?
Najlepša hvala za pomoč!

Lp
 
Pozdravljeni,

z ravntateljico sem se dogovorila za skrajšanje volunterskega pripravništva. Večkrat sem zasledila, da se skrajša iz 10. na 6 mesecev. Ko sem pa danes šla dejansko gledat pravilnik o opravljanju pripravništva strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju, pa piše, da se skrajša za 1/4 trajanja, torej bi to bilo 2,5 meseca oz po 7,5 mesecih opravljenega pripravništva. Je tako prav ali se lahko skrajša po 6. mesecih in če ja, kje je to zapisano?
Najlepša hvala za pomoč!

Lp
Preverite moj prejšnji prispevek v tej temi.
 
Torej 7,5 mesecev in ne 6 mesecev? Če prav razumem..
 
Živjo! Meni so skrajšali pripravništvo s 6 na 4 mesece, a me nekaj bega. Kako pomemben je datum zaključka 1.7.? Meni so namreč povsod po dokumentaciji pisali, da je datum zaključka 30.6. Lahko nastanejo težave na ministrstvu? :p
 
Na ministrstvu so mi rekli, da ni potrebno v vlogi za pristop k strokovnemu izpitu ničesar posebej prilagati. Gre za intern dogovor z ravnateljem. Priložiti je treba samo pogodbo o sklenitvi pripravništva, s katere je razvidno, da ste/smo opravili 6 mesecev pripravništva.

http://www.mizs.gov.si/si/storitve/izobrazevanje/strokovni_izpit/
Tudi tukaj je pod pogoji za prijavo zapisano:
"Pripravnik s srednješolsko izobrazbo se lahko prijavi k opravljanju strokovnega izpita najprej po 4 mesecih opravljenega vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcu oziroma šoli, pripravnik z višješolsko oziroma visokošolsko izobrazbo pa najprej po 6 mesecih opravljenega vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcu oziroma šoli.
Strokovni delavec s srednješolsko izobrazbo, ki ne opravlja pripravništva, se lahko prijavi k opravljanju strokovnega izpita najprej po 4 mesecih opravljenega vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcu oziroma šoli, strokovni delavec z višješolsko oziroma visokošolsko izobrazbo pa najprej po 6 mesecih opravljanja vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcu oziroma šoli, če izpolnjuje z zakonom in drugimi predpisi določene pogoje o izobrazbi."

LP,
n.
 
Nazadnje urejeno:
Živijo,

preletel sem ta forum, a nisem našel informacije, ki me zanima. Če pridem skozi razpis, bom opravljal pripravništvo na srednji šoli. Predvidenih je 10 mesecev, z možnostjo skrajšanja v primeru uspešnega dela. Zanima me ali je za skrajšanje pripravništva potrebno opraviti strokovni izpit?

Hvala, lp
 
Zanima me ali je za skrajšanje pripravništva potrebno opraviti strokovni izpit?
Ne, to nima veze s strokovnim izpitom. Pripravništvo se vam lahko skrajša, če vam to odobri ravnatelj. S tem ste pripravništvo končali in se lahko prijavite na strokovni izpit.
 
Super, po 6 mesecih se lahko torej brez težav prijavim na strokovni izpit.

Hvala za odgovor.:)
 
Torej, kakor razumem se lahko na strokovni izpit prijaviš po 6 mesecih pripravništva. Če se ravnatelj odloči, da ti skrajša pripravništvo iz 10 na 6 mesecev je to vredu ? Je mogoče kdo, ki je stvar zapeljal takole, kot sem napisala?
V pravilniku namreč piše da se 10 mesečno pripravništvo skrajša za 1/4 časa. V praksi pa naj bi bilo drugače?

Hvala in lp,
Anja
 
Odgovor:

Spoštovani,

Pogodba o opravljanju volonterskega pripravništva lahko kadarkoli preneha veljati s sporazumom, kot določa 81. člen Zakona o delovnih razmerjih, kar pa ni enako kot skrajšanje pripravništva, za katerega je predviden poseben postopek v 8. členu Pravilnika o pripravništvu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja. Z opravljanjem pripravništva je mogoče predčasno prenehati na oba navedena načina, prav tako pa pripravništvo preneha z dnem opravljenega strokovnega izpita, v kolikor ni pogodba prenehala veljati že zaradi poteka časa, za katerega je bila sklenjena.

Na strokovni izpit se lahko prijavite kadarkoli po izpolnjenih pogojih za pristop na strokovni izpit.

Pripravništvo lahko opravljate najkasneje do datuma, določenega v pogodbi o opravljanju volonterskega pripravništva. V kolikor strokovnega izpita ne opravite, to ne vpliva na izvajanje pripravništva.

Lep pozdrav,
Katja Kovačič, univ. dipl. prav.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Služba za razvoj kadrov v šolstvu
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: 01 400 57 38
F: 01 400 53 23

Iz tega sklepam, da lahko strokovni izpit opravljaš kadarkoli po tem, ko imaš pogoje - torej 6 mesecev - po logiki se lahko takrat tudi pripravništvo zaključi ... Ima kdo drugačne informacije?
 
Točno tako je. Po 6-ih mesecih izpolnjuješ pogoje. Meni se je po 7-ih mesecih ponudila priložnost, da se zaposlim izven šolstva, pa sem šla do ravnatelja. Skrajšali so mi pripravništvo in sem lahko šla delat. Trenutno čakam na datum za SI. :)
 
Lucia ... torej se lahko pripravništvo prekine pred dopolnjenimi 7,5 meseci? To je potem bil verjetno pisni sporazum glede na Zakon o delovnih razmerjih ... Ali si tudi ti mogoče imela kakšno komisijo, ki je o skrajšanju odločala?

Iz ministrstva sem namreč sama dobila tak odgovor:

Spoštovani,

Pripravništvo se skladno s Pravilnikom o pripravništvu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja lahko v primeru posebno uspešnega dela pripravnika na predlog mentorja skrajša do 1/4 pripravniške dobe. Predlog mentorja za skrajšanje pripravniške dobe mora vsebovati obrazložitev. Posebno uspešnost dokazuje pripravnik s tem, da hitreje, kot je predvideno s programom pripravništva, pridobiva izkušnje za samostojno opravljanje vzgojno-izobraževalnega dela in v celoti opravi obveznosti iz programa. O skrajšanju pripravniške dobe odloča posebna komisija, ki jo za ta namen imenuje ravnatelj. Komisijo poleg ravnatelja sestavljata še mentor pripravnika, za katerega se predlaga skrajšanje pripravniške dobe, in član pristojnega strokovnega aktiva vrtca oziroma šole. Ravnatelj o skrajšanju pripravniške dobe odloči s sklepom. O skrajšanju je potrebno obvestiti ministrstvo vsaj s poročilom o spremljavi pripravništva.

Pogodba o opravljanju volonterskega pripravništva lahko skladno z Zakonom o delovnih razmerjih preneha veljati s pisnim sporazumom obeh strank kadarkoli. Postopek sklepanja sporazuma o prenehanju veljavnosti pogodbe vodi vzgojno-izobraževalni zavod. O prekinitvi se obvesti Ministrstvo vsaj s poročilom o spremljavi pripravništva.

Prav tako pogodba o opravljanju volonterskega pripravništva preneha pred časom, določenim v pogodbi, z dnem, ko volonterski pripravnik uspešno opravi strokovni izpit za strokovne delavce na področju vzgoje in izobraževanja, kot je to določeno z Javnim razpisom pripravniških mest v javnih šolah in vrtcih za leto 2014/2015, na podlagi katerega ste bili razporejeni. Posledično se lahko pripravništvo zaključi pred iztekom 10 mesecev.

Na strokovni izpit se lahko prijavite kadarkoli po izpolnjenih pogojih za pristop na strokovni izpit. Pripravnik s srednješolsko izobrazbo se lahko prijavi k opravljanju strokovnega izpita najprej po 4 mesecih opravljenega vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcu oziroma šoli, pripravnik z višješolsko oziroma visokošolsko izobrazbo pa najprej po 6 mesecih opravljenega vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcu oziroma šoli.

Lep pozdrav,
Katja Kovačič, univ. dipl. prav.

Po tem sklepam, da so trije načini skrajšanja:

1. 7,5 mesecev in odločitev komisije
2. sporazumna prekinitev (kadarkoli?)
3. opravljen strokovni izpit
 
zdravo, zanima me če kdo namerava skrajšati pripravništvo oz. se je že kaj pogovarjal o tem, in če so kakšne komplikacije. S prvim aprilom sem imela šest mesecev, strokovnega še seveda nimam.
 
Če je ravnatelj razumevajoč, se da vse dogovoriti. Če imaš opravljene vse obveznosti za strokovni izpit, se lahko pripravništvo sporazumno prekine brez komplikacij.

Pa si se že prijavila na strokovni izpit (oz. se nameravaš - kdaj)?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu