Rok iz peticije je potekel - sporočilo za javnost

Trenutno berete:
Rok iz peticije je potekel - sporočilo za javnost

Rok, ki smo ga Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport postavili v Peticiji za ureditev pripravništev in zaposlovanja mladih v VIZ, se je v ponedeljek, 15. 2. 2016, iztekel, zato smo v skupini uporabnikov spletnega foruma Mladi učitelj glede na ravnanje ministrstva v zvezi s peticijo in pozivom pripravili temu primeren odziv in sporočilo za javnost.

Do roka smo s peticijo uspeli zbrati nekaj več kot 2700 podpisov podpore. Besedilo peticije smo 18. 1. predstavili na javni tribuni o pripravništvih v organizaciji Sindikata Mladi plus. Poleg njih so peticijo podprli tudi v Študentski organizaciji Slovenije in Študentski Iskri, med drugim pa sta jo podpisala in delila tudi vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec in predsednica NSi Ljudmila Novak. Prav tako je bila problematika predstavljena predsednici Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino Mirjam Bon Klanjšček, ki je obljubila, da se bo za pojasnila obrnila na MIZŠ. Poziv MIZŠ za ureditev pripravništev in zaposlovanja mladih v VIZ je bil poslan tudi ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anji Kopač Mrak. Kabinet MDDSZ od MIZŠ pričakuje odgovor v zvezi s pozivom.

Iz kabineta Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport smo sicer dne, 22. 1. 2016, prejeli odgovor na naš poziv in peticijo, s katerim pa smo bili izjemno nezadovoljni, saj je šlo zgolj za standardno splošno in šablonsko sporočilo, ki ni imelo nobene povezave z zahtevami, zapisanimi v peticiji. Zato smo na MIZŠ naslovili še eno sporočilo, v katerem smo izrazili pričakovanje, da bo ministrstvo peticijo obravnavalo z vso resnostjo in tudi pripravilo konkreten odziv in rešitve. MIZŠ tega do roka kljub vsemu ni storilo, je pa v petek, 12. 2. 2016, objavilo ponovljeno različico razpisa Prva zaposlitev v VIZ z nekoliko spremenjenimi razpisnimi pogoji.

Glavni problem ponovljenega JR za izbor operacij "Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja 2016" ostaja starostna diskriminacija, saj tudi na tem razpisu ne morejo kandidirati osebe, starejše od 29 let. Kljub več pozivom, naj se v razpis vključijo še pomočniki vzgojiteljev, ostajajo ti tudi tokrat neupravičeno izvzeti.
Dodatne težave in pomanjkljivosti, ki jih prinašajo spremenjeni razpisni pogoji, pa so naslednje:

- Razpis vzgojno-izobraževalnim zavodom nalaga, da z učiteljem začetnikom po izteku pogodbe o zaposlitvi na projektnem delovnem mestu sklenejo novo pogodbo o zaposlitvi s trajanjem vsaj do 30. 6. 2017, kar pomeni, da morajo za to obdobje načrtovati prosto delovno mesto. To v praksi še vedno pomeni le delovno mesto, ki se bo sprostilo z upokojitvijo izkušenega učitelja (saj je bolniške in porodniške odsotnosti nemogoče načrtovati tako daleč vnaprej, prav tako sredi šolskega leta ni mogoče ustvariti novega delovnega mesta s prerazporejanjem ur ob morebitnem povečanem obsegu dela zaposlenih), kar se je že v prvem razpisu izkazalo za izjemno problematično, zato je tudi ta razpis zaradi nerealnih zahtev obsojen na neuspeh.

- Nejasnosti v zvezi s pogodbo za določen čas od 1. 12. 2016 do 30. 6. 2017. Nikjer v besedilu razpisa ni jasno opredeljeno financiranje te pogodbe, torej ali mora stroške zaposlitve kriti vzgojno-izobraževalni zavod iz lastnih sredstev ali pa bodo kriti iz sredstev MIZŠ. Prav tako ni definirana oblika in vsebina te pogodbe, zato iz besedila razpisa ni jasno, ali mora tudi ta pogodba biti sklenjena za polni delovni čas ali ne in za katero delovno mesto. Zaradi nedefiniranosti pogodbe za določen čas omogoča razpis v tem delu širok spekter interpretacij in možnost zlorab.

- Neopredeljena in nejasno določena vloga mentorja v procesu usposabljanja učitelja začetnika. V prvem razpisu Prva zaposlitev v VIZ je ta vloga bila natančno opredeljena s tem, ko je učitelj začetnik v sodelovanju z izkušenim učiteljem pridobival vzgojno-izobraževalne izkušnje, ki so obvezne za pridobitev poklicne kvalifikacije, tako da je postopoma prevzel izvajanje do ene polovice učne obveznosti izkušenega učitelja. V tokratnem razpisu ni mentorstvo nikjer neposredno določeno in opisano.
Omeniti je potrebno, da so naloge, ki naj bi jih opravljal učitelj začetnik, praktično dobesedni navedek druge alineje 2. točke 21. člena Pravilnika o pripravništvu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja, ki se glasi: - vključevanje /.../ v neposredno vzgojno-izobraževalno delo, ki zajema samostojno delo pod vodstvom mentorja, nadomeščanja, sodelovanje na ekskurzijah, mentorstvo učencem in dijakom pri raziskovalnih nalogah, individualno delo z otroki, učenci in dijaki, in obsega najmanj dve uri tedensko, vendar tako, da skupni obseg teh nalog ne presega polovice pripravniške dobe; le da je v besedilu razpisa izpuščena besedna zveza "pod vodstvom mentorja", kar kaže na to, da mentorstvo za učitelja začetnika po tem razpisu sploh ni predvideno oz. je predvideno le toliko, kot to določa tretji odstavek 8. člena Pravilnika o strokovnem izpitu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja, ki ureja mentorstvo drugemu strokovnemu delavcu, torej za obdobje največ dveh mesecev.
Vse opisano pomeni, da so iz ponovljenega razpisa odstranjeni vsi elementi pripravništva, ki jih je prvi razpis še vseboval.

MIZŠ zato pozivamo, naj nemudoma pripravi odgovore na nejasnosti v zvezi z razpisom in jih javno objavi.

V skupini uporabnikov spletnega foruma Mladi učitelj sicer pozdravljamo in cenimo trud ter pripravljenost odgovornih za reševanje omenjene pereče problematike, vendar menimo, da je trenutni način popolnoma neprimeren. Zato od MIZŠ ponovno zahtevamo, da čimprej objavi razpis za plačana klasična pripravništva brez vseh starostnih omejitev in začne reševati tudi ostale zahteve, zapisane v peticiji. JR Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja 2016 namreč niso pripravništva in tudi ne morejo biti njihova zamenjava, zato je MIZŠ kljub objavi razpisa še zmeraj v prekršku zaradi neupoštevanja 111. člena Zakona o organiziranju in financiranju vzgoje in izobraževanja.

Glede na trenutni razvoj dogodkov v zvezi z urejanjem pripravništev in razpisi za zaposlovanje mladih smo se v skupini, ki je pripravila peticijo, odločili, da zbiranje podpisov podaljšamo še vsaj do konca roka za prijavo na ponovljeni JR za izbor operacij "Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja 2016" oz. do rezultatov njegove uspešnosti.
Peticija za ureditev pripravništev in zaposlovanja mladih v VIZ

Skupina uporabnikov spletnega foruma Mladi učitelj
 
To je več kot odličen povzetek dogajanja. Naj se borba nadaljuje!!
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Začel je teči prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe...
Odgovori
0
Ogledi
62
  • Članek
Po odličnem odzivu otrok in mladih na prvi krog usposabljanj za krepitev digitalnih kompetenc...
Odgovori
0
Ogledi
292
  • Članek
Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo so se v zvezi s pozivom k prijavi predlogov za prejem...
Odgovori
0
Ogledi
272
  • Članek
Eurydice Slovenija JN Nakup robotskih rok
Na spletišču Ministrstva za vzgojo in izobraževanje je v rubriki Javne objave z dne 19. 9. 2023...
Odgovori
0
Ogledi
191
  • Članek
Do 25. septembra 2023 do 12. ure je odprt rok za zapolnitev še prostih vpisnih mest v sklopu...
Odgovori
0
Ogledi
259
  • Članek
23. avgusta 2023 bo na slovenskih srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah potekal...
Odgovori
0
Ogledi
376
  • Članek
V tem tednu poteka drugi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske...
Odgovori
0
Ogledi
405

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu