Razprava o odpravi neplačanega pripravništva

Trenutno berete:
Razprava o odpravi neplačanega pripravništva

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.
10. člen

(objava razpisa)

Razpis objavi ministrstvo, pristojno za šolstvo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), ki razpiše pripravniška mesta vsaj enkrat letno.

Razpis vsebuje zlasti:

-pogoje o izobrazbi, ki jih morajo izpolnjevati kandidati za pripravnika,

-rok, do katerega se je treba prijaviti na razpis,

-kriterije izbire kandidatov na pripravniška mesta z določitvijo prednostnega vrstnega reda za primer, da je prijavljenih kandidatov več, kot je razpoložljivih pripravniških mest,

-zahtevane sestavine vloge na razpis,

-rok, do katerega morajo biti kandidati obveščeni o razporeditvi,

-naslov, na katerega je treba poslati prijavo in potrebna dokazila

-osebo, ki daje informacije o izvedbi razpisa.

Izpolnjevanje razpisnih pogojev ugotavlja komisija, ki jo imenuje minister.


Torej bi letos moral biti razpis???
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

@Profesorica Maja , že res, da bi moral biti, ampak saj vemo, kako je z zakonodajo v naši državi ... Vedno se bo našla kakšna "luknja v zakonu".
 
Meni se močno zdi, da je razpis letos že bil. Ali ne? (potem mislim, da bo decembra)
Po mojih neuradnih informacijah, naj bi razpis za plačana pripravništva bil šele naslednje leto. Torej jaz upam, da bi morda z 1. 1. 2016 lahko začeli (oz. po praznikih).

Močno sem se trudila ohraniti visoko povprečje in marskikateri izpit višala, zato vseeno menim, da je prav, da se upošteva povprečje ocen. Ne glede na vse je mogoče trditi, da v večini študentje z visokim povprečjem (nad 9), načeloma obvladamo snov mnogo bolje (seveda nas to ne nujno kar naredi dobre učetelje), ampak če sodim po študentih, ki jih poznam, tudi samo z učenjem mnogi niso mogli dobiti 10, nasprotno pa so tisti, ki so imeli višje ocene, bili tudi sicer bolj inteligentni in vsesplošno razgledani. Seveda pa ima vsako pravilo izjemo, ampak tisti, ki mu ni mar za fax in leze s šestkami ter prepisuje, ni vreden niti plačanega pripravništva, niti mesta učitelja.
Zato srčno upam, da bo zadnje povprečje 8,5.
 
Razpisa letos ni bilo (še). Nazadnje je bil avgusta lani. Po zakonu bi ga ministrstvo moralo dati ven vsaj enkrat letno....
 
Moje mnenje je, da povprečje ni povsem merodajno, saj nekateri študiji niso tako "zahtevni" kot ostali (na primer pedagogika v primerjavi s kako fiziko). Sam sem študiral matematiko in ja, lezel sem s šestkami in sedmicami (ne da bi prepisoval). Zaradi tega pa nisem slab učitelj. Ravno nasprotno, vse pedagoške predmete (didaktike, pedagogiko, predmetno didaktiko, pedagoško prakso, ...) sem opravil z desetico.
Na drugi strani sem imel mnogo sošolk, ki so znale matematiko v nulo, imele same odlične ocene, nastope pred razredi pa morale ponovno opravljati tudi po dva ali tri krat.

Ni vse v ocenah iz faksa, največ je tisto, kar lahko daš šoli oz. učencem.
 
Se popolnoma strinjam...ni vse v oceni...poznam marsikoga ki je imel desetke in se nato ni znašel v razredu ali v igralnici z otroki...knjige in piflanje ti nič ne pomagata-včasih moraš po svoji glavi presodit vsa otroci si niso enaki in tudi s tem se strinjam,da se faksi v svoji težavnosti zelo razlikujejo...
Samo upam da dajo že en razpis ven ker to pa ni več normalno res ne... ve kdo kaj novega ali samo da ni razpoložljivih sredstev....
Mislim,da nam voljo pobirajo in lahko jih je sram saj za mlade nič ne naredijo...nimam besed...
 
@Troky , @Profesorica Maja , @Janja69 ,
res, ni vse v ocenah na fakulteti, zato bi se mi zdelo nepošteno, da se kot pogoj opravljanja pripravništva upošteva povprečje ocen. Ker jaz imam recimo povprečje izpitov 7,30; pa to ne pomeni, da sem kadarkoli prepisoval in tudi nič ne pomeni, kakšen bi bil učitelj v razredu. Pa tudi, nič to ni govora o tem, kako ti znaš predstavit učno snov vsakemu učencu. Ti lahko obvladaš področje, ki ga študiraš, ampak, če ne znaš dobro razložiti, ti tudi povprečje npr. 9.50 ne pomaga tu kaj dosti. Bistveno je, da učno snov predmeta znaš predstaviti učencem na zanimiv način (vsaj po mojem mnenju).
 
Jaz se seveda strinjam z vami. Sem tudi napisala, da te ocene ne naredijo dobrega učitelja (in tudi, da se nekateri lahko učijo neprestano pa ne zmorejo pisati 10 - to je pa IQ). Toda vseeno sem mnenja, da sem sama vložila v študij in neformalno izobraževanje bistveno več kot večina sošolcev. Tudi izven predavalnice se udeležujem seminarjev, sem mentor na svojem področju itd. Mnogi pa niso prebrali niti obvezne študijske literature.

Najbolj pravično (po mojem mnenju) bi bilo (tudi za zaposlitev), da se gleda povprečje (kar je vseeno nek pokazatelj pa lahko govorite karkoli), opravi test v razredu (10 odpredavanih ur - znanje, pedagoško delo, iznajdljivost, kompatibilnost z učenci), se preveri sposobnost vodenja izvenšolskih dejavnosti (v praksi pokažeš svoje znanje), in naredi en mini projekt z najmanj tremi učitelji različnih smeri - timsko delo (tako se preveri tudi komunikativnost, sposobnost dela v skupini, kreativno razmišljanje...).

Ampak zakaj? Delovna mesta se pri nas pač zasedajo na podlagi sorodstvenih vezi, zato se mi zdi ključno, da se lahko ti, ki tega nimamo, dokažemo na pripravništvu. Ker verjemite mi, ravnatelji širše okolice se poznajo. Se pogovarjajo. Tudi če po opravljenem pripravništvu na točno tisti šoli zate ni več prostora, se pa širi vrhunski glas... In vse je v mreženju. Nekdo, ki se trudi in je uspešen VS. nekdo, ki le jamra kako ga na pripravništvu "za vse ponucajo"...

Kakorkoli, komaj čakam naslednji razpis, ni mi treba skrbeti kdaj bo, ker kadarkoli bo, bom dobila plačano pripravništvo. In to je dovolj velika nagrada za ves trud, ki sem ga in ga še vedno vlagam v svojo izobrazbo.
 
Osebno bi mi bilo bolj všeč, če bi za kriterij uporabili ocene, čeprav bi trenutno šla delat tudi voluntersko. Zanima me samo to, kdo je bil takšna perla in se pobunil nad volunterskim pripravništvom. Vsi tisti, ki so pred poletjem opravljal strokovca so po mojem bili presrečni, da so sploh prišli do tega. Ne pa mi k čakamo na ''boljše čase''. Mislim, da nam kradejo osnovne pravice in mogoče ne bi bilo slabo, če bi povprašali kakšnega pravnika (npr. kaj si EU o vsem tem misli, da nas izšolajo, potem pa ne pustijo opravljati ključnega izpita, ki je pogoj za zaposlitev).

Lep pozdrav
 
Sramota je, da ljudje želijo delati zastonj. Ker so v to prisiljeni. Država jih stisne v kot. Z odpravo volonterskega pripravništva se je končala burka izkoriščanja in suženjstva (četudi je suženj dobil streho nad glavo, vodo in hrano - volonterji so torej še manj kot sužnji). Seveda pa nismo pričakovali, da bo sedaj država to sprejela in hkrati zaprla pot do pripravništva. Ponuditi bi morali plačano pripravništvo vsem (če mene kdo kaj vpraša), če že zahtevajo strokovni izpit. Če bi pa bil kdaj kak pameten minister, bi pa seveda uvedel "pripravništvo" v vsak letnik šolanja (5x2meseca). Kot izpit. Konec. Tako ali tako jih 85% nima dovolj izkušenj s poučevanjem (da ne rečem vsi mi). In še selekcijo bi naredili. Vsak ni za vse. Tudi za učitelja jih je le peščica, ne pa vsak, ki zleze fax.

Samo lepo vas prosim, malo se cenite in se ne dajejte v nič ter bodite veseli, da vam ne bo treba delati zastonj. Pišite maile na ministrstvo, proteste, bloge... Samo ne se tako poniževati. Če vas živijo starši si morda to lahko privoščte. Nekateri imamo/jo stanovanje, stroške, niso/mo nagi, nekaj jedo/mo in pijejo/mo, imajo/mo otroke... In nihče naj ne trdi, da smo primorani delati zastonj. A ste normalni? O tem vam govorim. Kakšna je to razgledanost in razmišljanje za enega dimplomanta/magistra. Sramota!
 
Res je, da je volontersko ponižanje, vendar če bi bil volonterski razpis v začetku leta bi zdaj že lahko počasi razmišljala o strokovnem, tako pa že skoraj eno leto čakam na pripravništvo in seveda na razpisih za službo me takoj zavrnejo, ker nimam strokovnega (in seveda vez). Eno leto mi je šlo v nič, poleg tega sem hitela z končevanjem študija, saj sem mislila, da bo razpis januarja letos.... Takoj ko so ukinili volonterskega bi morali dati plačanega...ne pa da se zadeva vleče...in kaj to pomeni...Ko bo razpis se nas bo 500 prijavilo, vsi pa itak ne bodo dobli....in spet bo nekdo, ki bo na slabšem... Namesto faksa: 3 plus 2, bi dali 4 plus 1, in v tistem zadnjem enem letu bi študent moral pisati mag. nalogo in hkrati imeti pripravništvo. Po zagovoru bi tako sledil še samo strokovni izpit. Moje mnenje...
 
Z vsem se strinjam Profesorica Maja in Ksihta... ampak kaj naj če se vlada,ministerstvo ne prebudijo...čakamo in smo negotovi...sramotno v kaki državi živimo...ko je bilo pripravništvo zastonj-volintersko je bil razpis 2x na leto-da jih ni sram...sedaj ko pa te morajo plačati pa kar ni razpoložljivih sredstev...
Tudi naši starši so bili pripravniki in so to dobili vse plačano...nas mlade pa sedaj samo izkoriščajo...
Res bi morali pisati nekam,da tako ne gre več in da se naj ne sprašujejo zakaj mladi živijo tako dolgo pri starših in se zelo pozno odločajo za družine....
Ima kdo predlog komu bi lahko pisali kdaj mislijo narediti razpis za pripravništvo ali pa naj ukinejo strokovni izpit...naj se sami odločijo
Druge države imajo to bolj porihtano-več prakse in tudi po šoli zaposlitev-ne pa mi SLO-reveži....
 
Nazadnje urejeno:
@Janja69 , @Profesorica Maja , @ksihta ,

dejstvo je, da tudi, ko bo objavljen razpis za pripravništvo, se bo nanj zagotovo prijavilo več ljudi kot bo razpisanih mest. Dejstvo je, da čisto vsi študentje, ki smo študirali v pedagoških vodah, na koncu ne bomo dobili zaposlitve v šolstvu, ker nas je enostavno preveč. Vsaj dokler bo šlo vse preko vez in poznanstev v naših šolah, in dokler se tudi tukaj kaj na pravnem področju ne bo kaj spremenilo, mi brez strokovnega izpita nimamo niti najmanjše možnosti, da te zaposlijo. Takoj, ko se na neko delovno mesto prijavi neka oseba s strokovnim, je v prednosti pred tabo.
Je pa tudi res, da je sramotno, da objavijo razpis za določenega kandidata. Tukaj bi morala ustrezna inšpekcija ukrepati ...

Na razpis čakamo vsi - študentje UL PEF, UP PEF, UM PEF, FF, FF MB, ....itd..., tukaj ni važno, katero smer ali fakulteto si obiskoval. Vse te vržejo v en koš.

Enkrat sem že omenil, da se mi zdi volonterstvo izkoriščanje in TO TUDI JE!!! Pa kakorkoli, jaz ne bi bil pripravljen delati zastonj, pa naj si mislite, kakor hočete ... Trdim, da če opravljaš neko delo, moraš za to biti tudi ustrezno plačan!!! In katastrofa od ministrstva, da je podpiralo volonterstvo ...

Pa še ena situacija: kaj se bo zgodilo, če slučajno ne boš dobil odobrenega pripravništva, na katerega čakamo? Kje pa 100% piše, da bo vsak, ki se bo prijavil na razpis za pripravništvo, da ga bo na koncu tudi dobil?
Zato je pa mogoče dobro imeti tudi "plan B", torej rešitev v primeru, če se slučajno zgodi kaj takega ...
 
Dejstvo je, da predagoško izobraženega kadra preveč, zato je po moje tudi težje prit do strokovnega izpita. Vzgojno izobraževalni zavodi imajo pač zaenkrat več kot dovolj izbire med kandidati za zaposlitev, ki izpolnjujejo pogoje oz. in imajo med drugim opravljen strokovni izpit, zato sklepam, da se na ministrstvu tudi ne obremenjujejo kaj dosti s tistimi, ki ga nimajo. Je pa situacija kar žalostna... če že vidijo, da je sektor kadrovsko zafilan, naj potem vsaj omejijo število mest pri vpisu na fakultetah, ukinejo prekvalifikacije ipd., ne pa da mladi po nepotrebnem zapravljajo leta.
 
Tudi če je preveč kadra, bi nam morali dopustiti možnost opravljanja strokovnega izpita, ker če ga nimaš, nisi konkurenčen drugim. Pripravništvo vidim kot obogatitev znanja s prakso in ne kuhanja kavice ravnateljici. Glede na komentar - naj bom vesela, da bom imela plačano pripravništvo (vsi ga ne bodo imeli, ker nas je preveč) pa si mislim čas je denar. Koliko je ljudi na tem forumu, ki si po domače povedano izmišlja vse možne volonterske pomoči, da bi le prišli do strokovnega izpita, seveda pa brez zaposlitvene pogodbe ne veljajo nič. Koliko se sama cenim, je osebna stvar, in če sem pripravljena delati zastonj (kljub temu, da sem bila pridna študentka in bi si glede na oceno magistrske naloge (mimogrede bila je 10) in povprečja (nad 9) zaslužila plačano pripravništvo),"so be it". Osebno mi je večja degradacija, da sem na socialni podpori in še vedno na točki "zero", če se mislim prijaviti na razpisano mesto učitelja, kot da bi opravljala volontersko pripravništvo.

Glede komentarja "kdo je bil perla" je bilo mišljeno ali so ljudje, ki so sprožili tok dogajanja, sploh pomislili, kako se bo vse skupaj odvilo. Konec koncev nas ni nihče vprašal ali predstavil celoten položaj. Mislim, da se večina od nas ne bi strinjala s trenutno situacijo in osebno ne bi šla v takšno tveganje, tudi če bi mi prerokoval Gargamel s kristalno kroglo.

Ljudje smo med seboj različni, prav tako tudi naše potrebe. Brez zamere in lep dan še naprej.
 
Se strinjam z Janjo 69, da bi bilo potrebno še bolj "gnjavit" na ministrstvo, da naj že da razpis ven, da vem al bom dobla pripravništvo ali odidem iz te države....
 
Pa saj so povedali - razpis BO do konca leta. Zakaj kar naprej sprašujete kdaj bo razpis, če so pa končno povedali (in ničesar kršili - 1x letno mora biti razpis). V končni fazi (za naše razmere) so situacijo rešili dokaj hitro. Lahko bi se še dve leti zgovarjali na pomanjkanje sredstev.

Sploh pa - bolonjski sistem nudi neskončno možnosti prekvalificiranja. Če ne vidite smisla v čakanju pripravništva, menite, da bo le-ta le za tiste, ki imajo visoko povprečje, mislite, da ne boste dobili službe, ker je kadra preveč... Prosim, zmigajte se in se znajdite. Najlažje je sedeti doma z diplomo/magistrsko v roki in misliti, da je ta kos papirja višek vaših življenjskih dosežkov. Se pritoževati nad socialno podporo (!) in hkrati "čakati" na razpis?

Saj vam nikoli ni prav. Prej je bilo zastonjkarstvo s praktično nič podpore - vsaj jaz nisem nikogar slišala kako je hvaležen, da lahko dela zastonj - edina prednost je bil strokovni. Zdaj vam bo država omogočila to kar si zaslužite pa govorite kako nikoli niste bili za odpravo volonterstva in uvedbo plačanega pripravništva.
To, da pa nimate dovolj visokega povprečja je pa neka "naravna selekcija". Vsem ne more biti omogočeno vse. Zato nismo vsi igralci, ne peki, ne frizerji, odbojkaši, filozofi in tudi ne učitelji.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Podobne teme

  • Članek
Zavod RS za šolstvo organizira javno razpravo o posodobljenih Programskih smernicah svetovalnega...
Odgovori
0
Ogledi
18
  • Članek
Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Pedagoški inštitut sta na skupni novinarski...
Odgovori
0
Ogledi
196
  • Članek
Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Pedagoški inštitut sta na skupni novinarski...
Odgovori
0
Ogledi
185
  • Članek
Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Pedagoški inštitut sta na skupni novinarski...
Odgovori
0
Ogledi
218
  • Članek
EPALE je 27. 9. 2023 gostil spletno razpravo. Osvetlila se je na trenutno finančno stanje ter...
Odgovori
0
Ogledi
341
  • Članek
Na javni razpravi o predmetniku osnovne šole v okviru priprave nacionalnega programa vzgoje in...
Odgovori
0
Ogledi
231
  • Članek
Delovna skupina za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja za obdobje 2023–2033...
Odgovori
0
Ogledi
303

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu