SIO Radi imamo les

Trenutno berete:
SIO Radi imamo les

V okviru projekta Erasmus + »I Feel Wood – For Good« smo v OŠ Žiri kot sodelujoča šola v projektu, ki ga sestavljajo šole petih držav (poleg Slovenije še Italija, Poljska, Bolgarija in Nemčija), pripravili drugo gostovanje učencev in učenk ter prvo izmenjavo vzgojiteljev oziroma učiteljev v zgodnjem obdobju poučevanja.

V Žiri je prišlo 23 učenk in učencev ter 13 učiteljic in učiteljev. Učenke in učenci so bili nastanjeni pri naših osnovnošolcih (6.–9. r.), medtem ko so učiteljice in učitelji spali v bližnjem penzionu.

Pripravili smo pester program, ki je bil tesno povezan z našim projektom »I Feel Wood – For Good«, v sklopu katerega skušamo spodbuditi mlade na področju podjetništva, povezanega z lesnopredelovalno industrijo in storitvami.

Nedelji sta bili v znamenju prihodov in odhodov, od ponedeljka do petka pa smo za goste pripravili pester program, ki smo ga v soboto zaključili ravno okoli poldneva.

V ponedeljek so se gostje seznanili z našo šolo in njeno tradicijo, tudi čipkarsko šolo v Žireh, učiteljice in učitelje pa je sprejel sam župan Občine Žiri, mag. Janez Žakelj ter nam predstavil značilnosti kraja in podjetništvo v kraju samem, ki je močno zaznamovalo življenje Žirovcev (Alpina, klekljarska tradicija, lesnopredelovalna in ostala industrija v Žireh). Žirovski osnovnošolci so predstavili gostom Žiri in jih odpeljali na stalno razstavo Klekljarskega društva Cvetke Žiri – drevesne vrste in zastave Evrope.

V torek so gostje spoznali Srednjo šolo za lesarstvo Škofja Loka in inovacije tamkajšnjih dijakov (npr. lesena ura, posode, salamoreznica), nato smo se odpravili v OŠ Jela Janežiča, kjer smo spoznali delovanje tovrstne šole (osnovna šola za učence s posebnimi potrebami). Tam je bila še posebej zanimiva predstavitev učil oziroma didaktičnih igrač, s pomočjo katerih se tamkajšnji učenci učijo določenih veščin pri različnih predmetih ali pa za vsakdanje življenje. Nadalje pa smo si ogledali še rokodelski center DUO v središču Škofje Loke, kjer so nam ravno tako predstavili zanimivo ponudbo rokodelcev s področja Škofjeloškega. V popoldanskem času so učenci v okviru delavnic s kockami Lego predstavili domače mesto ter predlagali ekološke izboljšave v tem mestu. Tako smo se vsi naučili nekaj malega o kraju iz katerega so gostje. Sledil je filmski večer z ekološko tematiko.

Sreda in četrtek sta bila namenjena spoznavanju Slovenija, pa smo vendar glede na tematiko projekta usmerili nekaj pozornosti tudi temu. V sredo so učenci in učitelji spoznavali drevesne vrste v ljubljanskem botaničnem vrtu, nato so si ogledali center glavnega mesta in zeleno prestolnico Evrope 2016 Ljubljano. V trgovini z izdelki iz lesa in plutovine so si marsikateri kupili lep uporabni izdelek, nato pa smo se odpravili v Postojnsko jamo. Četrtkovo dopoldne je bilo namenjeno ogledu gorenjskega bisera Bleda z gradu, pletnjarji pa so jih popeljali s tipičnimi blejskimi plovili iz lesa do otoka sred’ jezera. V popoldanskem času so izdelovali didaktično igračo hanojski stolp in pri tem zelo uživali. Četrtkov večer smo poimenovali kar Slovenski večer, saj smo jim predstavili nekaj narodnozabavnih skladb, ki jih je na harmoniko zaigral učenec 9. razreda, predstavila se jim je folklorna skupina naše šole, sledila pa je še pogostitev. Večer smo pripravili za gostiteljske družine, da bi jim izrekli zahvalo, ter za goste, da bi jim pokazali del slovenske folklore. Šolska kuhinja je pripravila odlični slovenski sladici – prekmursko gibanico in blejsko kremno rezino, Društvo kmečkih žena Žiri pa potico, ajdov kruh z orehi in pečene drobnjakove štruklje.

Petkovo dopoldne smo deloma preživeli v lokalnem podjetju M Sora, kjer so posebej za nas pripravili predstavitev delovanja podjetja in sam proces proizvodnje oz. izdelave oken. Sledile so hospitacije učiteljev pri različnih predmetih ali v vrtcu, prisotnost gostujočih učencev pri mlajših učencih OŠ Žiri (2. – 5. r.). Nadalje so se učenci gostje pripravljali na sobotno tržnico z dobrodelnim namenom. V petek zvečer, na dan Zemlje, smo jo tudi sami spoznavali, in sicer skozi oči učiteljice, ki je pripravila potopisno predavanje o enem izmed svojih potovanj.

V soboto zjutraj so gostujoči učenci pripravili stojnice s svojimi lesenimi izdelki, ravno tako pa so sodelovali tudi učenci OŠ Žiri 1. – 5. razreda. Ob 10. uri se je tržnica pričela in tako smo zbrali prispevke za šolski sklad OŠ Žiri, ki z zbranimi sredstvi finančno pomaga učencem in učenkam iz socialno šibkejših družin, ki šolo obiskujejo. Sledil je uradni zaključek, v katerem smo obudili spomine na prvo gostovanje na Siciliji v novembru 2015, podelitev potrdil o udeležbi na gostovanju v Žireh ter slovo v želji, da se kmalu spet vidimo.

Zapisala: Maja Brezovar, koordinatorica projekta v OŠ Žiri

Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Zadnji prispevki

Na vrhu