Eurydice Slovenija Prispevek ARRS o osnutku dokumenta "Odprti dostop v Sloveniji 2015-2020"

Trenutno berete:
Eurydice Slovenija Prispevek ARRS o osnutku dokumenta "Odprti dostop v Sloveniji 2015-2020"

Na spletišču Nacionalne agencije za raziskovalno dejavnost je z dne 2. 6. 2015 objavljen prispevek ARRS-a v javni razpravi o osnutku
dokumenta o Odprtem dostopu v Sloveniji 2015-2020.

"V okviru javne razprave o osnutku dokumenta “Odprti dostop v Sloveniji 2015-2020: načela in določila glede odprtega dostopa do znanstvenih objav ter raziskovalnih podatkov Sloveniji v obdobju 2015-2020” je ARRS pristojnemu ministrstvu podala naslednja stališča in predloge, na katera smo opozarjali tudi v okviru delovne skupine, zadolžene za pripravo osnutka dokumenta.

  • ARRS se zavzema za postopnost uvedbe odprtega dostopa v Sloveniji. Primeri raziskovalno najbolj razvitih evropskih držav kažejo, da odprt dostop do publikacij uvajajo v bistveno daljšem časovnem obdobju, kot ga predvideva osnutek dokumenta za Slovenijo.
  • ARRS posebej opozarja na določbo v podpoglavju 4.6 Vrednotenje znanosti ne sme ovirati odprtega dostopa do znanstvenih informacij. Zagovarjamo stališče, da mora biti vsakršen poseg v sistem vrednotenja ARRS skrbno premišljen, usklajen z deležniki in z organi odločanja ARRS.
  • ARRS opozarja na določbe v dokumentu, ki določajo vsebino pogodb o financiranju, ki jih ARRS sklepa z raziskovalnimi organizacijami. Izražamo stališče, da je za določitev vrste dokumenta potreben poglobljen dialog in opredelitev rešitev v izvedbenih aktih predmetnega dokumenta.
  • Osnutek dokumenta predpostavlja, da je ARRS v izvajanje naložen pretežni del uvedbe odprtega dostopa v Sloveniji. Vse naloge, ki imajo finančne posledice bi morale biti finančno ovrednotene in se odražati tudi v proračunu ARRS."

Ogled sporočila na izvorni strani...

- - -
Vir za forum: Eurydice Slovenija, www.eurydice.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme
Avtor teme Podobne teme Forum Datum
Eurydice Slovenija Eurydice Slovenija Letno poročilo ARRS za leto 2019 Novice iz medijev

Podobne teme

Zadnji prispevki

Na vrhu