Pripravništvo v šoli...ja ali ne?

Trenutno berete:
Pripravništvo v šoli...ja ali ne?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.
Prispevki
25
Zavod
/
Področje
 1. Osnovna šola
Živjo!

Tako kot vsi v tem roku, sem tudi sama dobila odobreno pripravništvo v OŠ. Toda sedaj sem malce v dilemi, kajti delam tudi tečaj za pomočnico vzgojiteljice, z dokončano šolo in razrednim poukom, pa se lahko naslednjič prijavim na pripravništvo v vrtcu. Sedaj sem v dilemi ali to pripravništvo opraviti ali ne, kajti strokovni izpit učiteljice ni enak strokovnemu izpitu vzgojiteljice. Problem pa je, ker mi vrtec bolj leži kot pa šola in sem se na ta razpis prijavila zato, ker sem misila, da v tem roku pripravništva sigurno ne bom dobila in tako dobila dodatno točko za naslednji razpis. Sedaj pa me je to vse skupaj presenetilo in resnično rabim kakšno mnenje, predlog ...Do sedaj sem tudi opravljala razna dela po vrcih preko študenta, sedaj pa bom morala s tem zaključiti, naslednje leto, po končanem pripravništvu, pa te priložnosti za delo preko študenta ne bom več imela, saj bom že stara 26 let. Sedaj imam torej priložnosti pridobivati izkušnje v vrtcu, potem tega ne bo več, zavedam pa se tudi, da bi potem imela strokovni izpit opravljen. Skratka eno proti drugem, odločitev pa nič prijetna.
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.344
kajti strokovni izpit učiteljice ni enak strokovnemu izpitu vzgojiteljice.
Zakonodajni del ni, ostalo pa. Velja pa povsod v vzgoji in izobraževaju.

Vsekakor bi vam predlagal, da stremite k najkraši poti do strokovnega izpita, glede na to, da nekateri sploh ne morejo dobiti te možnosti oz. jo čedalje težje.

Tečaj lahko kljub temu dokončate in boste tako imeli širši spekter zaposlitve. Prepričan sem, da se vam bo enkrat ponudila priložnost biti zaposlen na tistem področju, ki vam najbolj ustreza.

Kakorkoli že, odločitev res ni enostavna, zato pa zadeve postavite na tehtnico.

Zgolj moje mnenje glede na opisano situacijo.
 
Prispevki
25
Zavod
/
Področje
 1. Osnovna šola
Hvala za odgovor. Sem se odločila opravljati pripravništvo, čeprav bom s tem izgubila možnost študentskega dela v vrtcih. Najbolj mi je žal zaradi izkušenj, ki bi se jih pridobila.

Nekje sem prebrala, da lahko večkrat opravljaš pripravništvo, in sicer za različne smeri. Npr. če ga sedaj opravljam v šoli, ali ga potem res lahko tudi v vrtcu? Seveda je to po eni strani izguba časa, ker imaš strokovni izpit že narejen, po drugi strani pa si pridobiš izkušnje. Ali ti v tem primeru sploh lahkoodobrijo pripravništvo še za vrtec?
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.344
Nekje sem prebrala, da lahko večkrat opravljaš pripravništvo, in sicer za različne smeri.
Nisem čisto prepričan glede tega. Moje mnenje:

V pogojih za prijavo na kakršnokoli pripravništvo navadno piše, da morate imeti manj kot 6 mesecev delovnih izkušenj. Vi jih z opravljanjem pripravništva že presežete (če se to seveda šteje).

Za opravljanje plačanega pripravništva je navadno še pogoj, da morate biti iskalec prve zaposlitve. Če ste že enkrat opravljali plačano pripravništvo mislim, da potem več niste iskalec prve zaposlitve, pravtako presežete pogoj 6 mesecev delovnih izkušenj.
 
Prispevki
25
Zavod
/
Področje
 1. Osnovna šola
Ja, sam res ...:/ Prav imate ja. No v takem položaju se je potem še toliko težje odločit. Pridobiš izkušnje v šoli, imaš strokovni izpit, ki sicer velja potem tudi za vrtec, toda izkušenj v vrtcu nimaš ...oz vsaj ne takih, kot bi si jih pridobil recimo med pripravništvom, saj delo preko študenta ni enako pripravništvu, saj tukaj nimaš lastnih nastopov, itd. Potem imaš avtomatsko manj možnosti za delo v vrtcu kljub strokovnemu izpitu. :/
 
Prispevki
25
Zavod
/
Področje
 1. Osnovna šola
Strokovni izpit se prizna namreč na vseh stopnjah in smereh na področju vzgoje in izobraževanja, ne glede na to, kako prideš do njega.

Toda na Zavodu za zaposlovanje, kjer so zapisana prosta delavna mesta npr. za pomočnika vzgojitelja ali vzgojitelja, pogosto pišeta pogoja - strokovni izpit in najmanj 6 mesecov izkušenj. Če torej delam pripravništvo v šoli in potem naredim strokovni izpit, se ta šteje tudi v vrtcu, kaj pa izkušnje? Ali s tem mislijo 6 mesecov izkušenj kjerkoli v javno-izobraževalnih ustanovah ali izključno samo v vrtcu? Ker če drži slednje, potem ti ta strokovni izpit ne pride prav nič prav, če iščeš zaposlitev v vrtcu, saj neizpolnjuješ drugega pogoja - nimaš 6 mesecov izkušenj v vrtcu, ampak v šoli.

Morda bi morala to vprašati Zavod za zaposlovanje, ampak ti pogoji res niso jasno napisani.
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.344
6 mesecev delovnih izkušenj v vzgoji in izobraževanju.

Pri zaposlitvah odloča zgolj in samo ravnatelj. Z diplomo, opravljenim strokovnim izpitom in 6 mesečnimi delovnimi izkušnjami imate vse pogoje za zaposlitev. Kakšno težo pa nosijo delovne izkušnje v vrtcu ali šoli, pa je stvar interpretacije ravnatelja. Vi se lahko pohvalite z izkušnjami v vrtcu, čeprav preko študenta. Če na razgovoru naredite dober vtis je po mojem mnenju vseeno, če ste pripravništvo delali na osnovni šoli. To lahko na morebitnem razgovoru tudi omenite, da ste pač tukaj dobili pripravništvo. Če ravnatelj sledi kaj se dogaja okrog njega, potem bo razumel. V nasprotnem primeru je vprašanje, če bi želeli delati pod takšnim vodstvom. Res pa je, da si prav veliko danes ne moremo zmišljevati.

Osebno mislim, da se ni potrebno tako ukvarjati s tem, kje boste opravljali pripravništvo. Tudi tukaj boste dobili dragocene izkušnje, ki vam bodo dale vpogled v nekaj drugega. Glede na vašo voljo do dela se ni preveč za bati.

Seveda pa odlično razmišljate. Dobro je pretehtati vse možnosti. Marsikdo se te odgovornosti ne zaveda. Tudi nekateri moji sodelavci ne ;)
 
Prispevki
268
Področje
 1. Osnovna šola
Velikokrat se na razgovorih zgodi, da želijo izkušnje, ko si bila zaposlena. So mi sošolke povedale, da na razgovoru omenijo pripravništvo ravnatelji odreagirajo, kot da je to nekaj, kar se ne šteje pod izkušnje. Čeprav vsi vemo, da nas za vse porabijo...

Vsa dela preko študentskega servisa so neformalna in tudi to marsikateremu ne diši.

Me pa zanima, kakšna bo reakcija, ko bom na naslednjem razgovoru povedala še za vsa avtorska in podjemna dela.
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.344
Ravnatelji so zelo različni. Najbolje je, da o tem sploh ne razmišljate. Važna je volja in samozavest. Na razgovoru pa narediti dober vtis. Po moje ta še največ odtehta (če si predstavljate, da se na neko delovno mesto prijavi npr. 50 kandidatov). Pri nas se je za poslovnega sekretarja prijavilo preko 400 kandidatov. Kako bi vi izbirali?

Žal ni recepta za uspeh.
 
Prispevki
268
Področje
 1. Osnovna šola
Zelo različni. Vedno so mi vsi govorili, da nikoli nihče ne vpraša po ocenah. Na drugem razgovoru me je ravnatelj vprašal po povprečni oceni. Sem mu priznala, da slučajno vem, ker sem se prijavljala na pripravništvo. Drugače ne bi vedela :)
 
Prispevki
25
Zavod
/
Področje
 1. Osnovna šola
Če bi vedela, da bi na prihodnjem razpisu zagotovo dobila pripravništvo v vrtcu, bi sigurno počakala in naredila do konca ta tečaj, potem pa se prijavila za pripravniško mesto vzgojiteljice. Toda vprašanje je, kdaj bo ta razpis in seveda, če bi bila sprejeta. V tem roku sedaj bi bila, ker jih je bilo še premalo prijavljenih. Sedaj pa te odobritve res nisem pričakovala in me je vse skupaj res zelo zmedlo, sploh ker vem, da pripravništva v vrtcu potem nebom mogla opravljati. Sicer nevem zakaj se ga ne da delati dvakrat, če imaš res takšno željo, sploh če je premalo vpisanih. Ok, sj štekam da maš strokovnega narejenega žer pri prvem pripravništvu, samo izkušenj v vrtcu pa nimaš. Potem bi moral tud na pedagoški mal spremenit kriterije, ki jih imajo za vpis na enoletno izpopolnjevanje za vzgojiteljico. Tja so sprejete samo tiste, ki so že zaposlene, kar je res nesmisel. Nekdo ima že službo, pa dobi tako še več možnosti za naprej, nekdo pa je brez službe in si želi narediti to izpopolnjevanje, pa te možnosti ne dobi.

Ravnatelji so pa itak različni. Kolikor slišim razredni pouk v vrtcih ni zaželjen, nevem potem zakaj vzgojiteljice delajo v prvem razredu, ko prav tako nimajo nobenih izkušenj z delom v šoli. Ampak one lahko delajo v šoli, učiteljice pa v vrtcu ne morejo, če nimajo enoletnega izpopolnjevanja. Tudi to zahtevajo marsikateri ravnatelji vrtcev.

Moojchy ...čestitke, da ti je uspelo delati preko pogodb. To si delala v vrtcu? Kaj si po poklicu, če ni skrivnost?:)

Sicer pa ja ...vsak pravi, izkoristi priliko in naredi to pripravništvo, saj neveš kdaj boš mela spet to možnost ...toda pojavljajo se potem vprašanja, takšna in drugačna ...vem pa, da si želim delati v vrtcu, sedaj pa bom dobivala 10 mesecov izkušenj v šoli. Kako prijetno.:)
 
Prispevki
268
Področje
 1. Osnovna šola
Delam na srednji šoli. Imam DSP matematiko in izobraževanje odraslih matematiki. To so pogodbe. Sem pa profesorica matematike in računalništva.

Glede ocen: tisti, ki ima same 10ke, nikoli ne bo razumel, da otrok ne razume neke snovi. Jaz sem nekaj izpitov padla in točno vem, kako je. V učitelju je najbolj pomembna človečnost in korektnost.
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.344
Ok, sj štekam da maš strokovnega narejenega žer pri prvem pripravništvu, samo izkušenj v vrtcu pa nimaš.
Z nazivom, ki sem ga pridobil, lahko poučujem na štirih različnih področjih (šolah). Strokovni izpit sem opravil samo iz enega področja, vendar je zakonodaja pri vsaj treh zelo različna. Velja pa za vse. Saj ne, da se pritožujem, je pa vseeno zanimivo :cool:
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.344
V učitelju je najbolj pomembna človečnost in korektnost.
Žal je tega čedalje manj. Bil sem mentor nekaj študentom in moram priznati, da nisem bil najbolj navdušen nad odnosom do dela, pripravljanja ipd. Morda pa je to zgolj slučaj... Saj nočem posploševati.
 
Prispevki
268
Področje
 1. Osnovna šola
Niso vsi za ta poklic. Priznam, da po prvem nastopu, sem se tudi jaz vprašala, če je to to. To je bilo v tretjem letniku. S časom sem ugotovila, da uživam v svojem delu. In upam, da ga bom lahko čim dlje opravljala. Čeprav se orientiram na druge strani za službo.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Podobne teme

Pozdravljeni! Zanimam se za študij specialne in rehabilitacijske pedagogike. Zanima me, kakšne...
Odgovori
0
Ogledi
1.546
Pozdravljeni, mene pa zanima kako je s pripravništvom v vrtcu za pomočnico vzgojiteljice? Meni...
Odgovori
0
Ogledi
724
 • Članek
Trubarjeva hiša literature je 6. aprila 2022 skupaj s Slovenskim sociološkim društvov...
Odgovori
0
Ogledi
38
 • Članek
Projekt Teden umetnosti v šoli in vrtcu (od 23. do 29. maja) vstopa v tretje leto delovanja. V...
Odgovori
0
Ogledi
96
 • Članek
Na delovnem sodišču v Novi Gorici se je začela sodna obravnava, v kateri nekdanji učitelj...
Odgovori
0
Ogledi
248
 • Članek
Redno odpoved zaposlitve iz krivdnega razloga je učitelj dobil, ker v šoli ni nosil maske in ni...
Odgovori
0
Ogledi
115
 • Članek
Nadaljuj z branjem... - - - Vir za forum: Safe.si, safe.si Pustite komentar z odgovorom na to...
Odgovori
0
Ogledi
254

Zadnji prispevki

Na vrhu