Pripravništvo pomočnica vzgojiteljice

Trenutno berete:
Pripravništvo pomočnica vzgojiteljice

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.
Prispevki
74
tanita za pisanje program pripravništva prvič slišim. Kje si dobila te informacije?
pri nas v vrtcu se ful držijo tega da oseba, ki nima strokovnega izpita ne sme ostat sama z otroki v oddelku. Za kak krajši čas gre, da bi pa popoldan sama ostala z njimi, ko prihajajo po njih starši pa ne. Sem že bila v tej enoti zaposlena, pa se vseeno tega ful držijo.

Tudi jaz grem v drugi oddelek pomagat, če katera od zaposlenih manjka in je veliko otrok. Saj to je fajn, da pridobiš izkušnje z mački in starejšimi otroci. Jaz osebno zelo rada delam v oddelku, kjer so otroci stari 1-2 leti. Pripravištvo pa imam v skupini 3-5 let.

V sredo še opravim zadnji nastop in upam da še ta teden oddam vlogo za pripravništvo :)
 
Prispevki
40
Področje
 1. Gimnazija
Program pripravništva naj bi bila neka nova stvar v tej zadevi kot tudi dnevnik, ki ga mora pisat pripravnik. Meni so rekli, da lahko delam samostojno, razen če bi bila praktikant tega ne bi smela. Z volonterskim pripravništvom je očitno prišlo tudi nekaj novosti, ki pa niso čisto jasne vsem ... Bwo. Se mi zdi po eni strani tudi malo škoda, ker mi 4 meseci pripravništva potečejo ravno konec junija, ko grejo na ministrstvu na dopust. No, pa bomo že. ;)
 
Prispevki
105
Področje
 1. Gimnazija
Program pripravništva in dnevnik sta omenjena v Pravilniku o pripravništvu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja, ki je bil nazadnje dopolnjen leta 2007. Torej to nikakor ni neka nova zadeva, ki bi se pred kratkim pojavila.

V 23. členu je lepo napisano kaj vse mora šola oz. vrtec hraniti o poteku pripravnikovega usposabljanja (pripravnikov dnevnik in program pripravništva, ter še nekaj ostalih stvari). Torej, če mora šola to hraniti, potem morate po vsej verjetnosti vi to tudi napisati. ;)

Sem omenila že skoraj dva meseca nazaj, da sem klicala na ministrstvo in vprašala, kaj je s tem pisanjem dnevnika, pa so mi odgovorili, da je to potrebno pisati.

Ja, res je, da se je dosti oseb prijavilo na strokovni izpit brez dnevnika, ker ni potreben za prijavo. Ampak ali bi bili radi ravno vi prvi, pri kateri bi ugotovili, da ni pisala osnovnih stvari, ki so navedene v pravilniku?

Ko bo pa govora o dopustu in bolniških, boste pa vsi prebirali pravilnike in trdili, da vam po pravilniku to in to pripada. Res je. Ampak v pravilniku niso napisane samo vaše pravice, ampak tudi vaše dolžnosti....

Pa brez zamere.
 

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.339
Kot je že omenila @papana, v Pravilniku o pripravništvu strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja lahko zasledite omembo dnevnika:
Mentorja pripravniku s sklepom določi ravnatelj izmed strokovnih delavcev vrtca oziroma šole, ki izpolnjujejo z zakonom določene pogoje.

Mentor opravlja naslednje naloge:

 • pripravi program pripravništva,
 • svetuje pripravniku pri izvajanju nalog, ki jih mora izvesti v skladu s programom,
 • sodeluje z ravnateljem vrtca oziroma šole, šolsko svetovalno službo, ustreznimi strokovnimi aktivi in drugimi strokovnimi organi vrtca oziroma šole, pri organizaciji in izvedbi nalog programa pripravništva,
 • svetuje pripravniku pri načrtovanju, organizaciji in izvedbi praktičnih nastopov oziroma drugih oblik neposrednega vzgojno-izobraževalnega dela, ki ga spremlja in analizira ter pripravniku sproti posreduje povratne informacije,
 • spremlja pripravnikove priprave in njegov dnevnik glede na potek izvedbe ostalih delov programa pripravništva,
 • izdela poročilo o pripravnikovi usposobljenosti za samostojno opravljanje dela in pripravi oceno praktičnih nastopov, ki jih pripravnik uveljavlja za pristop k strokovnemu izpitu v skladu s pravilnikom, ki ureja strokovni izpit na področju vzgoje in izobraževanja,
 • ob zaključku pripravništva v sodelovanju z ravnateljem poroča o spremljavi pripravništva,
 • opravlja druge naloge, povezane s programom pripravništva.

Ravnatelj lahko določi pripravniku drugega mentorja, če pripravnik ali mentor tako želita oziroma če mentor ne opravlja svojih nalog v skladu s tem pravilnikom.

O poteku pripravnikovega usposabljanja vrtec oziroma šola hrani naslednjo dokumentacijo:

 • pogodba o zaposlitvi pripravnika oziroma pogodba o volonterskem opravljanju pripravništva,
 • sklep o imenovanju mentorja,
 • program pripravništva,
 • pripravnikov dnevnik,
 • kopijo mentorjevega poročila o usposobljenosti pripravnika za samostojno opravljanje dela, ki je del dokumentacije za prijavo k strokovnemu izpitu,
 • ocena praktičnih nastopov, ki je del dokumentacije za prijavo k strokovnemu izpitu,
 • poročilo o spremljavi pripravništva.

Če se pripravništvo skrajša, so del dokumentacije tudi:

 • predlog za skrajšanje pripravništva,
 • sklep o imenovanju komisije za odločanje o skrajšanju pripravništva,
 • sklep o skrajšanju pripravništva,
 • zapisnik komisije, imenovane za odločanje o skrajšanju pripravništva.

Če se pripravništvo podaljša, so del dokumentacije tudi:

 • sklep o podaljšanju pripravništva,
 • aneks k pogodbi o zaposlitvi oziroma k pogodbi o volonterskem opravljanju pripravništva.

O pripravniškem dnevniku je tema odprta že tukaj: http://forum.mladiucitelj.si/teme/pripravniski-dnevnik.1365/
 
Prispevki
74
Pozdravljeni, mene zanima če kateri ve ali moramo tististih 5 nastopov opraviti v roku 14 dni skupaj? mentorica je rekla da je včasih bilo tak, in da so to gledali na ministerstvu.
 
Prispevki
40
Področje
 1. Gimnazija
Ko bo pa govora o dopustu in bolniških, boste pa vsi prebirali pravilnike in trdili, da vam po pravilniku to in to pripada. Res je. Ampak v pravilniku niso napisane samo vaše pravice, ampak tudi vaše dolžnosti....

Spoštovana Papana! Morda sem v tem sporočilu zaznala nekoliko osornosti ali se le motim - tokrat izjemoma odgovarjam na tako sporočilo. Ne gre zato, da iščemo le svoje pravice, temveč zato, da moja mentorica, ki je eno leto pred upokojitvijo, za ta program še ni slišala. In zato me zanima, če morda kdo ve kaj več o tem, da lahko pomagam njej. Dnevnik sem kljub različnim informacijam, ki sem jih zasledila, začela pisati tudi sama. Brez zamere bom napisala tudi sama, ampak res me motijo takšni induktivni zaključki. Z lepimi pozdravi.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Podobne teme

Pozdravljeni, mene pa zanima kako je s pripravništvom v vrtcu za pomočnico vzgojiteljice? Meni...
Odgovori
0
Ogledi
717
Pozdravljeni! Zanimam se za študij specialne in rehabilitacijske pedagogike. Zanima me, kakšne...
Odgovori
0
Ogledi
1.535
 • Članek
Pomočnica vzgojiteljice v vrtcu mora po več kot 10 letih delovne dobe prejeti dodatek do...
Odgovori
0
Ogledi
214
 • Zaklenjeno
 • Vprašanje
Pozdravljeni, bi bil kdo pripravljen deliti/prodati kvalitetne zapiske za cel strokovni izpit za...
Odgovori
2
Ogledi
1.543

Zadnji prispevki

Na vrhu