Pravni nasvet Pravica do polne zaposlitve do otrokovega 3. leta starosti

Trenutno berete:
Pravni nasvet Pravica do polne zaposlitve do otrokovega 3. leta starosti

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.710
Področje: Vzgoja in izobraževanje (splošno)

Posredujem sporočilo:

-----
Spoštovani!

Po porodniški sem si skrajšala zaposlitev iz polne na 2/3. Nekje sem izvedela, da to lahko naredim in koristim do otrokovega 3. leta starosti, potem pa lahko zahtevam polno zaposlitev nazaj. Zaposlena pa sem za nedoločen čas.

Zanima me, če je to res oz. kakšna je podlaga v zakonodaji.

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav, Tadeja
-----


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pravni odgovor na vprašanje bo prilepil administrator. Več o tem...

Sledite vprašanjem tudi na Advokado profilu Mladi učitelj

Kako deluje sistem pravnih nasvetov?
*opomba: za verodostojnost in pravno podlago odgovora ne odgovarjamo!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Prispevki
29
Odgovor je prispevalo spletišče Advokado: http://www.advokado.si/vprasanje/174/pravica-do-polne-zaposlitve-do-otrokovega-3-leta-starosti/
-----

Pravico staršev do krajšega delovnega časa določa Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. V 50. členu zakon tako določa, da ima pravico do dela s krajšim delovnim časom eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti.

V tem primeru vam delodajalec zagotavlja pravico do plače po dejanski delovni obveznosti, država pa vam zagotavlja do polne delovne obveznosti plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela minimalne plače. Država plačuje prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovanje za primer brezposelnosti, za starševsko varstvo, za zdravstveno zavarovanje pa prispevke za primer bolezni in poškodbe izven dela, za pravice do zdravstvenih storitev in povračila potnih stroškov.

Krajši delovni čas mora obsegati najmanj polovično tedensko delovno obveznost. Delodajalca morate obvestiti o začetku dela s krajšim delovnim časom od polnega zaradi starševstva 30 dni pred nastopom.

Pravico uveljavljate pri pristojnem Centru za socialno delo tako, da vložite vlogo za uveljavitev pravice do plačila prispevkov za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, ki jo najdete na tej povezavi.

V aneksu k pogodbi o zaposlitvi se z delodajalcem dogovorita za obdobje koriščenja te pravice (informacijo o tem obdobju je potrebno vnesti tudi v zgornji obrazec). Po prenehanju dogovorjenega obdobja nadaljujete z delom za polni delovni čas, brez da bi le-tega morali posebej zahtevati.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Zadnji prispevki

Na vrhu