Pravni nasvet Pravica do dopusta v primeru nadomeščanja bolniške odsotnosti

Trenutno berete:
Pravni nasvet Pravica do dopusta v primeru nadomeščanja bolniške odsotnosti

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Mladi učitelj

Osebje foruma
Administrator
Prispevki
5.432
Področje: Vzgoja in izobraževanje (splošno)

Vprašanje je kopirano s strani Advokado: http://www.advokado.si/vprasanje/172/pravica-do-dopusta-v-primeru-nadomescanja-bolniske-odsotnosti/

-----
1. Februarja 2013 sem začela s prostovoljnim pripravništvom v mladisnkem domu, bolj natančno v stanovanjski skupini. Po izobrazbi sem univ. dipl. soc. ped. Po 4 mesecih pripravništva je eden od vzgojiteljev odšel na bolniško in so mene zaposlili za polni delavni čas. To se je zgodilo 1.junija 2013 in sem takrat bila zaposlena za en mesec. Med poletnimi počitnicami (od 1. julija do 20. avgusta) sem ponovno bila volonterska pripravnica, ker je vzgojitelj na bolniški koristil svoj letni dopust. Od 20. avgusta 2013 do 1.5.2014 sem bila ponovno zaposlena za polni delvni čas (nadomeščanje bolniške). Od 1.5. 2014 se mi je spremenila pogodba na polovični delavni čas, ker se je vzgojitelj vrnil na delo za polovični delavnik.
Zanima me kako je glede dopusta, če bom med poletnimi počitnicami zaposlena za polovični delavnik? Namreč vzgojitelj(ki ga jaz nadomeščam za polovični delavnik) je zaposlen za redno(nedoločen čas) in mi ravnatelj pravi. da če on uzame dopust, jaz ostanem brez plačanega dopusta. Ali mi lahko poveste kakšno inforamcijo glede tega, ker se meni to ne zdi logično. Jaz mislim, da bi mogla imeti pravico na plačan dopust ne glede na to ali moj sodelavec koristi svoj dopust. Kje lahko preberem kaj več o tem? v Zakonu o delovnih razmerjih ne piše kaj dosti.

Lp, Ana
-----


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pravni odgovor na vprašanje bo prilepil administrator. Več o tem...

Sledite vprašanjem tudi na Advokado profilu Mladi učitelj

Kako deluje sistem pravnih nasvetov?
*opomba: za verodostojnost in pravno podlago odgovora ne odgovarjamo!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Prispevki
29
Odgovor je prispevalo spletišče Advokado: http://www.advokado.si/vprasanje/172/pravica-do-dopusta-v-primeru-nadomescanja-bolniske-odsotnosti/

-----
Pozdravljena Ana,

Zakon o delovnih razmerjih v zvezi s pravico do dopusta, ki jo delavec pridobi s sklenitvijo delovnega razmerja (in sicer ne glede na to, ali gre za pogodbo za nedoločen čas ali določen čas, ter v primeru slednje tudi, če je razlog nadomeščanja odsotnega delavca), ne razlikuje med polnim delovnim časom ali krajšim delovni čas od polnega (beri: polovičnim delavnikom).

Pravica do dopusta vsakega delavca je njegova individualna pravica in ni odvisna od pravice do dopusta drugega delavca (niti v primeru nadomeščanja odsotnega delavca). Trditev vašega ravnatelja, da vi niste upravičeni do dopusta, v kolikor delavec, ki ga nadomeščate, izrabi dopust, je tako napačna in zakonsko sporna.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Podobne teme

  • Članek
Sviz poziva svoje člane, zaposlene od vrtca do univerze, naj prihodnji teden glasujejo o splošni...
Odgovori
0
Ogledi
248
  • Članek
V šolah imajo ob pojavu okužbe z novim koronavirusom v razredu na voljo dve možnosti – lahko...
Odgovori
0
Ogledi
135

Zadnji prispevki

Na vrhu