SIO Povzetki 4. vseučiteljske konference

Trenutno berete:
SIO Povzetki 4. vseučiteljske konference

Učiteljsko združenje Slovenije je 5. oktobra na svetovni dan učiteljev obeležilo z vseučiteljsko konferenco. Predsednik združenja je po uvodnem nagovoru predstavil izvršilni odbor, ki je poročal o delu lanskega leta in programu za tekoče šolsko leto. Nato so temo “refleksija šolanja v prvih tednih novega šolskega leta” prevzeli učiteljice in učitelji. Povedano – da v predpisanih zdravstvenih razmerah ni mogoče ustrezno opravljati pedagoškega poslanstva – so strnili v točke:

1. Učitelji smo zaradi preobremenjenosti utrujeni; opravljamo delo tudi med odmori (npr. razkuževanje, varovanje) in veliko nadomeščamo, saj so predvsem zaradi protokolov v zdravstvu (in šolstvu) delavci pogosteje na bolniški. Bremeni nas odgovornost pred prenosom okužbe, saj vladni odloki in ministričine okrožnice zahtevajo, česar kot učitelji ne moremo vedno zagotoviti.

2. Učitelji poročamo o okrnitvi učnih ciljev in učnega procesa zaradi omejitve pedagoških in didaktičnih prijemov. Pri učenju jezika ni mogoče slediti nekaterim ciljem iz učnega načrta, saj maska onemogoča artikulacijo govora in opazovanje obrazne mimike, ki predstavljata pomemben del sporazumevalne zmožnosti. Prav tako trpita sodelovalno učenje in medvrstniška učna pomoč. Zaradi razmer je omejena tudi fizična dejavnost učencev/dijakov, ki je nepogrešljiva za aktivnost učenja. Namesto teh povečujemo nove »aktivnosti« pred zaslonom, ki bodo trajno priučene tudi po izrednih razmerah.

3. Učitelji opažamo porast vzgojne problematike; tudi kot posledico omejitev normalnih odnosov med mladostniki. Sprašujemo se o spremembi vzgojnih ciljev obnašanja (npr. izogibanje medčloveškim stikom) in ravnanja (npr. povečevanje uporabe embalaže) zaradi varnostnih ukrepov.

4. Učitelji smo zaskrbljeni zaradi spremenjenih odnosov med učitelji – zmanjševanje običajnega sporazumevanja, rednih sestankov in konferenc ima posledice. Tako komunikacija kakor pouk na daljavo nista zgolj kvalitativno slabša, temveč tudi povečujeta individualizacijo.

5. Učitelji verjamemo, da je vedno treba delati v dobrobit otrok. Nekateri priznavajo, da zato včasih kršijo navodila ali jih prilagodijo, da se ne bi v celoti odrekli svojim etičnim in pedagoškim načelom. Strinjamo se, da mora biti tudi v teh časih stiske vodilo: Kaj je učiteljeva temeljna odgovornost in poslanstvo?

Konferenco so zaključili z vabilom na prihajajoča mesečna (če bodo razmere dopuščale) predavanja z razpravo, na katerih bodo poglobili in razširili šolska obzorja. Vabijo vse učitelje, da se jim pridružijo.

Povzeto s facebooka.Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževalno omrežje (SIO), sio.si

Pustite komentar z odgovorom na to temo spodaj.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Na Brdu pri Kranju je Zavod RS za šolstvo organiziral 8. konferenco ravnateljic in ravnateljev...
Odgovori
0
Ogledi
57
  • Članek
Na sedmi mednarodni konferenci o izobraževanju odraslih (CONFINTEA VII) je bilo predstavljeno...
Odgovori
0
Ogledi
98
  • Članek
Na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je objavljeno kratko poročilo z...
Odgovori
0
Ogledi
86
  • Članek
27. 5. 2022cso na straneh ZRSŠ objavili poročilo z zaključne konference projekta POGUM, ki je...
Odgovori
0
Ogledi
195
  • Članek
Na straneh Zavoda RS za šolstvo je objavljeno poročilo 5. konferenca o učenju in poučevanju...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Članek
Na straneh Zavoda RS za šolstvo je objavljeno poročilo 21. konference svetovalnih delavk in...
Odgovori
0
Ogledi
282
  • Članek
Udeleženci z vsega sveta se bodo od 15. do 17. junija 2022 zbrali na sedmi mednarodni konferenci...
Odgovori
0
Ogledi
301

Zadnji prispevki

Na vrhu