SIO Povabilo strokovnim delavcem na področju vzgoje in izobraževanja za zbiranje prijav za delo...

Trenutno berete:
SIO Povabilo strokovnim delavcem na področju vzgoje in izobraževanja za zbiranje prijav za delo...

Slovenija se je leta 2004 z vstopom v Evropsko unijo vključila tudi v sistem evropskih šol s sedežem v Bruslju, ki so ga ustanovile države članice EU. Prva evropska šola je bila ustanovljena leta 1953 v Luksemburgu, danes pa deluje 14 evropskih šol v 7 državah članicah (Belgija, Luksemburg, Nemčija, Italija, Nizozemska, Španija in Velika Britanija). Evropske šole nudijo večjezično in večkulturno vzgojo in izobraževanje na predšolski (traja 2 leti), primarni (traja 5 let) in sekundarni stopnji (traja 7 let). Šolanje se zaključi z evropsko maturo. Namen evropskih šol je omogočiti otrokom izobraževanje v maternem jeziku, zato je v vsaki šoli več t. i. jezikovnih sekcij, v katerih se program izvaja v jeziku sekcije po istih učnih načrtih in na enak način. Glede na to, da v sistemu evropskih šol trenutno še ni slovenske jezikovne sekcije, se slovenski učenci in dijaki tam šolajo v angleški, francoski ali nemški jezikovni sekciji.

V evropskih šolah poučujejo učitelji, ki jih tja napotijo na delo države članice. Na podoben način so napoteni tudi drugi strokovni delavci (svetovalni delavci, knjižničarji) in ravnatelji ter pomočniki ravnateljev. V evropske šole je v šolskem letu 2016/17 napotenih 5 slovenskih učiteljic.

Začasna napotitev na delo v tujino s polnim delovnim časom traja največ 9 šolskih let. Pravice in obveznosti napotenih oseb so določene v zakonu, ki ureja delovna razmerja v Republiki Sloveniji in v predpisih evropskih šol (Pravilnik za začasno napoteno osebje v evropskih šolah, Pravilnik o imenovanju in evalvaciji ravnateljev in namestnikov).

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo v šolskih letih 2017/18 in 2018/19 napotilo na delo v evropsko šolo predvidoma enega strokovnega delavca vsako šolsko leto, in sicer na eno od delovnih mest navedenih v II. točki tega povabila. Konkretno delovno mesto, ki ga bo lahko zasedel učitelj iz Republike Slovenije, bo določeno glede na potrebe evropskih šol in upoštevajoč interes ostalih držav članic EU.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zato vabi strokovne delavce, ki jih zanima delo v evropskih šolah v šolskih letih 2017/18 oziroma 2018/19, da podajo prijavo…

Povezavi:


Nadaljuj z branjem...
- - -
Vir za forum: Slovensko izobraževlano omrežje (SIO), sio.si
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Zadnji prispevki

Na vrhu