Potrdilo o nekaznovanosti in ostalo

Trenutno berete:
Potrdilo o nekaznovanosti in ostalo

Pridružen
18. jan 2011
Prispevki
14
Pozdravljeni,

delodajalec v objavi prostega mesta zahteva, da kandidati pošljejo "potrdilo iz kazenske evidence, da ni bil pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot 6 mesecev in potrdilo, da ni bil obsojen zaradi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost".

Glede na napisano sta to dve različni potrdili? Prvo je tisto, čemur pravimo potrdilo o nekaznovanosti? Na sodišču me je gospa takoj popravila in rekla, da je to potrdilo, da trenutno nisem v kazenskem postopku in da bi morala vlogo poslati po pošti na ministrstvo za pravosodje, ker se to ureja samo po pošti, ampak mi ga je potem vseeno izdala. Kaj pa to drugo, kje tega dobim?

Hvala.
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pozdravljena.
Tako to piše na strani ministrstva:

Vprašanje
Ali je potrdilo o nekaznovanosti enako potrdilu o nekaznovanosti zoper spolno nedotakljivost? Hvala
Odgovor (02.09.2013)Spoštovani, v Republiki Sloveniji obstaja samo splošno potrdilo o nekaznovanosti, potrdilo o nekaznovanosti zaradi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost ne obstaja. Če je bila oseba pravnomočno obsojena na kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost, je to razvidno iz splošnega potrdila o nekaznovanosti. Lep pozdrav. Ministrstvo za pravosodje

http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1207&sid=650

Lp
 
Pozdravljeni.

V resnici gre za 2 potrdili.

1. POTRDILO O NEKAZNOVANOSTI -- Ministrstvo za pravosodje

Kazenska evidenca je evidenca pravnomočno obsojenih fizičnih in pravnih oseb v Republiki Sloveniji in evidenca pravnomočno obsojenih državljanov Republike Slovenije v tujini. To je enotna evidenca za vso državo. Vodi se na Ministrstvu za pravosodje RS, ki je tudi pristojno za posredovanje podatkov na osnovi pisne vloge, ali vloge, oddane po elektronski poti.

Vlogo upravičena oseba (fizična ali pravna) pošlje po pošti na Ministrstvo za pravosodje, Župančičeva 3, 1000 Ljubljana, ali odda pri varnostniku na ministrstvu, ali pošlje po faksu na št. 01 369 56 25. Fizična oseba pa lahko odda tudi elektronsko vlogo preko sistema ESJU (Elektronske storitve javne uprave), če ima svoje digitalno potrdilo.

2. POTRDILO, DA OSEBA NI V KAZENSKEM POSTOPKU (npr. zoper spolno nedotakljivost) --OKRAJNO SODIŠČE:

Da bi ne prihajalo do nepotrebnih zapletov v zvezi s potrdilom, da oseba ni v kazenskem postopku, iz 143a. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP) povzemamo kot opozorilo nekatere pomembnejše poudarke:
  • Potrdilo iz prejšnjega odstavka mora ne glede na določbe tega zakona o krajevni pristojnosti izdati vsako sodišče prve stopnje s splošno pristojnostjo v Republiki Sloveniji (2. odstavek 143a. člena ZKP).
  • Posameznik se za potrebe pridobitve potrdila iz prvega odstavka tega člena osebno izkaže s svojim veljavnim osebnim dokumentom, iz katerega je mogoče nedvoumno ugotoviti njegovo istovetnost, za pravno osebo pa pridobi potrdilo njen zakoniti zastopnik, ki se osebno izkaže z ustrezno listino o zakonitem zastopanju ter z njegovim veljavnim osebnim dokumentom, iz katerega je mogoče nedvoumno ugotoviti njegovo istovetnost. (3. odstavek 143a. člena ZKP).
  • Posamezniki ali pravne osebe prevzamejo potrdilo osebno, s ponovnim ugotavljanjem istovetnosti po pravilih iz prejšnjega odstavka. Posamezniki in pravne osebe lahko prejmejo po dogovoru potrdilo tudi kot priporočeno poštno pošiljko (4. odstavek 143a. člena ZKP).
 
Hvala za pojasnilo. Sem v vmesnem casu tudi sama ugotovila, da gre za dve potrdili in kako ju pridobiti.
 
Zanima me, če tisti, ki že dlje časa iščete službo, vsake toliko (kolikšna je sploh njihova veljavnost?) zaprosite za nova potrdila?
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Največ točk zahtevajo športni oddelki gimnazij, na nekaterih programih pa je bilo treba imeti v...
Odgovori
0
Ogledi
314

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu