Polovični ali polni delovni čas

Trenutno berete:
Polovični ali polni delovni čas

Prispevki
23
Področje
  1. Osnovna šola
Pozdravljeni!

Upam, da moje vprašanje spada v to rubriko.
Zanima me nekaj glede zaposlitve. Znanka je zaposlena v podaljšanem bivanju. Trenutno dela polovični delovni čas, polovično pa je v bolniški. V odločbi so ji zapisali, da je zmožna za delo v skrajšanem delovnem času za 4 ure na dan. Zdaj pa se pojavi vprašanje. Štiri dni na teden dela polovični delovni čas, en dan pa polni delovni čas. Ali je to prav? Ali bi morala vse dni delati polovično ali morda lahko dela tudi polni delovni čas? Po mojem mnenju bi morala tudi omenjen dan delati polovično.
Hvala za odgovor.

Lp, wanda
 
Prispevki
46
Zavod
SS
Zdravo Wanda.

Odgovor na to vprašanje je zapisan v kar treh dokumentih. Prvi in za znanko najpomembnejši dokument je odločba s katero so ji zapisali le polovični delovnik. Drugi dokument je Zakon o delovnih razmerjih iz leta 2013 in tretji je ZOVFi iz katerega izhaja Pravilnik o normativih in standardih za izvajanje programa osnovne šole, ki opredeljuje njeno učno obveznost. Pomemben faktor je tudi njena starost.

Prvi odgovor: Noben zakon ne govori o tem kako se razporeja polovični delovnik. V praksi je lahko nekdo prisoten samo dva dni po 10 ur. Sodelavkina učna obveznost v oddelku OPB znaša 25 ur, kar pomeni da je njena 50 % obremenitev 12,5 ur - toliko časa mora biti prisotna v razredu, da bo oddelala 24 ur oziroma mislim, da bi ji lahko vodstvo naredilo urnik za 10 ur dela in bi tako zadostili pravni dikciji 20 ur delovne obveze s pripravami, pa tudi polovička ure ne bi več delala težav. Pri tem je težava, da prispevki niso pokriti za polno učno obveznost, zato se šole odločajo za 12 urno učno obveznost pri polovični zaposlitvi, sploh, če je oseba začetnik. Pri starejšemu te težave načeloma ni. V odločbi zapisane 4 ure na dan pomenijo, da je toliko zmožna delati - vključno s pripravami, gospa mora biti v učilnici 12,5 ur na teden - (ne pozabimo faktorja 0,63 ko preračunamo delovne ure na ure učne obveze).

V vašem vprašanju ni jasno navedeno kako so te ure izvedene v praksi. Vodstvo šole s temi urami prosto razpolaga in jih delavki razporedi kakor se jim zdi primerno. Posebej morajo biti učitelji OPB-ja pozorni na sistemiziran in nesistemiziran del. Varstvo vozačev v večini šol ni del sistemiziranih ur in učitelji z njimi doprinašajo izpad ur, slavni minus, ki ga skoraj nobena šola ne pove učiteljem.

Iz vašega opisa sklepam, da gospa poučuje štiri krat po dve uri in en dan po 4, kar znese 12 ur učne obveze in to je točno toliko kolikor mora kolegica oddelati. Zavedati se moramo, da ima večina učiteljev v sistemizaciji zapisano fleksibilni delovnik, kar v praksi pomeni, da je vodstvo tisto, ki določi kako bodo ure razporejene.

Upam, da vam ta dolgi odgovor kaj pomaga.
 
Prispevki
23
Področje
  1. Osnovna šola
Najlepša hvala za odgovor.

Delo je razdeljeno tako, kot ste zapisali: 4 x po 2 uri in 1 x 4 ure v razredu. Problem je v tem, da so te 4 ure naporne zanjo. Ravno zaradi tega je v bolniški.

Lp, wanda
 
Prispevki
46
Zavod
SS
Zdravo.

V tem primeru ima dve možnosti:
1.) Pove vodstvu, da ne zmore in da prosi za drugačen urnik
2.) Sama se dogovori s sodelavci in poskusi zamenjat ure. Ko bo to urejeno naj vpraša vodstvo, če se s tem strinja. Načeloma ne poznam primera, da vodstvo ne bi odobrilo te druge opcije.

Vsekakor pa se moramo zavedati, da je vse to dobra volja vodstva. Zakonsko je urnik fleksibilni ni nujno razporejen enakomerno, razen v primeru, da je v odločbi to izrecno zapisano.

Vse dobro.
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Pozdravljene, Zanima me ali bi sprejele delo v vrtcu v drugem kraju z polovičnim delavnikom...
Odgovori
2
Ogledi
486
  • Članek
Srednjo šolo končalo s splošno maturo 41 % dijakov, s poklicno maturo 38 % in z zaključnim...
Odgovori
0
Ogledi
164
  • Članek
Glede na vprašanja in dileme, ki se pojavljajo na šolah, so na Zavodu RS za šolstvo pripravili...
Odgovori
0
Ogledi
100
  • Članek
Obvestilo o javnem razpisu, katerega namen je dvig poklicnih kompetenc na vseh področjih kulture...
Odgovori
0
Ogledi
230
  • Članek
Šole in vrtci bodo 9. marca zaprti, če se vlada in šolski sindikat Sviz ne bosta dogovorila o...
Odgovori
0
Ogledi
164
  • Članek
Glavni stavkovni odbor Sviza bo popoldne po izredni seji sporočil, kako so se člani sindikata in...
Odgovori
0
Ogledi
367

Zadnji prispevki

Na vrhu