pogoji na razpisu za prosto delovno mesto

Trenutno berete:
pogoji na razpisu za prosto delovno mesto

Pridružen
14. jul 2014
Prispevki
11
Naziv
univ.dipl. inž. oblikovanja oblačil in tekstilij
Zavod
vzgojitelj
Področje
  1. Visoka šola
Na razpisih za prosta delovna mesta je včasih zahtevan opravljen strokovni izpit, včasih ne.
Zanima me ali ima kandidat z opravljenim strokovnim izpitom v vsakem primeru prednost pred kandidatom brez izpita?
Hvala za informacijo. (Imam opravljen izpit in želim pravičnost)
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pozdravljena, jaz "iščem" pravičnost že več kot eno leto :) Po diplomi opravila vse kar se spodobi, tudi strokovni izpit, vendar žal nimam strica ravnatelja ali tete ravnateljice :) Lahko ti mirno povem, pa verjetno se bo še kdo strinjal, da se mu je zgodilo podobno, strokovni izpit je samo formalnost, službo pa dobiš, ko imaš dovolj močne veze.
 
ok, ampak pogoje postavlja ministrstvo, izbere pa ravnatelj. Pogoje pa mora izbrani izpolnjevati!??
 
No, meni je uspelo...brez strokovnega izpita in brez kakršnih koli vez...in poznam še marsikoga, ki je imel takšno srečo kot jaz. Mi je pa žal da nekateri tudi s strokovnim izpitom ne dobijo sluzbe, in ja, ni pošteno.
Hotela sem samo povedat, da ni vse v vezah in poznanstvih, stricih in tetah...Tudi tisti ki še čakate na strokovnega in pripravništvo,...ne obupat. Pošlji prošnjo, zgubit nimaš kaj ;)
Pravega recepta kako dobit službo socer ne poznam, lahko pa rečem da so mi veliko pomagale izkušnje pri delu z otroki..plesne urice, ustvarjalne delavnice, animacije, učna pomoč, prostovoljstvo...
Verjamem pa da bomo vsi enkrat dobili službo, tisto, ta pravo :) Do takrat pa glave pokonci, pozitivno razmišljat, ne obupat in pisat prošnje!! :) Srečno vseeem!! :)
 
Pozdravljena, jaz "iščem" pravičnost že več kot eno leto :) Po diplomi opravila vse kar se spodobi, tudi strokovni izpit, vendar žal nimam strica ravnatelja ali tete ravnateljice :) Lahko ti mirno povem, pa verjetno se bo še kdo strinjal, da se mu je zgodilo podobno, strokovni izpit je samo formalnost, službo pa dobiš, ko imaš dovolj močne veze.

Ja, se strinjam, jaz imam recimo slovenscino, strokovnega, nekaj let izkusenj, pa 6 let prav nic.
 
Imam občutek, da papir, na katerem piše: opravljen strokovni izpit ne pomeni kaj dosti. Namreč, ko sem leta 2011 diplomirala, sem dejansko 14 dni po diplomi dobila službo, brez strokovnega izpita, brez nekih "konkretnih" izkušenj. Danes, po opravljenem strokovnem izpitu in nekaj delovnih izkušnjah ne dobim zaposlitve. Na razpisu so večinoma dela, kjer že imajo izbranega kandidata ali pa bodo po poteku zaposlitve za določen čas nekomu podaljšali, morajo pa po zakonu imeti razpis. Predlagam, da preden pošiljaš prošnje tja pokličeš in vprašaš kako je dejansko s tem delovnim mestom. Jaz sem to začela delat, pa mi ravnatelji/ce kar direktno rečejo: mi že imamo nekoga ali pa, da je razpis le formalnost... Grdo, nefer in jemlje upanje, da človek lahko zaposlitev sploh dobi. Razen če ima reeees srečo ali pa nekoga poznanega.
 
anaida,
razumem, da je sprejet kandidat brez strokovnega, če ni kandidata s strokovnim izpitom. Ta je sprejet za določen čas, ki mora opraviti strokovni, sicer mesto dobi bolj ustrezen kandidat. Razumem tudi, da je dobro koga poznati.

Hvala za vaše izkušnje, ampak še vedno me zanima, ali lahko ravnatelj izbere kandidata brez strokovnega, če na razpisu ni omenjen strokovni kot pogoj in so prijavljeni tudi kandidati s strokovnim?
 
Govorim na pamet, ampak tudi če na razpisu kot pogoj ni omenjenega strokovca, mora kandidat, ki se želil zaposliti v šoli to imeti. Kot si omenila, je odvisno od tistih, ki se prijavijo. Če se prijavita 2 kandidata in eden ima strokovca, drugi ne, ima prednost seveda tisti s strokovnim. Če bi ravnatelj izbral tistega brez, se ga lahko prijavi inšpekciji, ki potem preveri postopek izbire kandidata in potem ustrezno ukrepa. Še enkrat: to je čisto moje mnenje in ni pravno preverjena informacija.
 
V zakonodaji nic ne pise da bi bil pogoj za poucevanje strokovni ali da bi imel celo prednost. Preberi npr. "pravilnik o smeri izobrazbe strokovnih delavcev v 9 letni os"


Stejejo samo veze, zal...
 
@anonka ,
brez strokovca si totalno nekonkurenčen na trgu dela, sploh v javnem šolstvu, pa še tukaj žal štejejo le konkretne veze in poznanstva, drugače imam občutek, da službe ne dobiš ... Edina možnost je opravljati pripravništvo ali pa biti nekomu spremstvo gibalno oviranim ...

Če bi recimo jaz imel že opravljen strokovni izpit, pa bi zadovoljeval vsem kriterijem, ki so zahtevani, pa bi vzeli namesto mene koga brez strokovnega izpita, naredim tak halo in hajko, da bi se bliskalo ...
 
No, jaz pa sem na drugi strani ... Diplomirala sem marca letos in od takrat naprej aktivno iščem službo. Iščem po vsej Sloveniji in se odzovem na praktično skoraj vsak razpis, ki pride ven. Službe pa ni ... Povsod zahtevajo ali izkušnje ali strokovni ... jaz pa nič od tega nimam in niti ne morem pridet do tega. Sem kot v začaranem krogu. S pripravništvom pa tudi vsi vemo, kako kaže letos.
 
@Pumpkin ,

saj jaz sem v bistvu v identičnem položaju kot ti, aktivno spremljam razpise, ampak ne prideš zraven, ker ali imajo že vnaprej izbranega kandidata, ali zahtevajo mnogo izkušenj ali pa preprosto strokovni izpit. Tudi jaz sem diplomiral marca.

Ampak nekaj na tem področju bo v prihodnje sistemsko treba naredit, ker potreba po zaposlovanju v šolstvu zagotovo je, samo mi - diplomantje na nikakršen način ne moremo priti zraven. Če ne bodo nekaj vštimali sistemsko, bo samo še slabše ...

Sem sklenil, da je bolje, da se s takimi stvarmi ne obremenjujemo, ker gre preveč energije za to ...
 
Popolnoma prav je, da delodajalci zahtevajo strokovni izpit, saj je le-ta pogoj za opravljanje dela v šolstvu! In tisti, ki ste brez strokovnega izpita in se takoooo pritožujete nad tem, da ne dobite službe in nad tem, da je strokovni izpit pogoj.. Tudi mi ki imamo opravljen strokovni izpit, smo enkrat bili na "vašem mestu", in več kot fer je, da imamo sedaj prednost pri zaposlitvi. Tudi sama
iščem službo in kakorkoli, res je NEfer, če bi (tudi če preko vez in poznanstev, kot se to sedaj najpogosteje tudi zgodi) službo dobil nekdo brez strokovnega izpita.
 
Naceloma imajo kandidati z opravljenim strokovnim izpitom prednost (vsaj pri nas). In pogoj za sluzbo z nedolocenim casom lahko dobis samo, ce imas opravljen strok.izpit.
 
@NK8 ,

meni se pa zdi tvoje mišljenje tipično gledajoče samo nase. Mogoče so pa tukaj tudi takšni (pa ne mislim dobesedno nase), ki so študirali karkoli iz pedagoške smeri in nimajo nekih vez in poznanstev, pa bi z veseljem delali v šoli.
A razumeš, kaj je glavna poanta: izkušenj ni (vsaj jaz jih nimam v šolstvu), ker ti sam sistem ne omogoča, če mora potekati vse preko javnih razpisov. Sem prepričan, da je velika potreba po zaposlovanju v šolstvu, ampak je trenutno "prepoved zaposlovanja v javnem sektorju", zato ker naši vrli politiki nič ne vštimajo v tej smeri, da bi bilo kaj bolje. Človek se potem že sprašuje, zakaj si sploh študiral nekaj, če na koncu ne moreš opravljati svojega poklica ... Meni se pa to ne zdi fer.

Tukaj bi mirno lahko vmes posegle fakultete, da bi tistim, ki želijo delati v šolstvu, omogočile takoj po končanem študiju prakso.
 
@NK8 vsem nam je jasno, da je strokovni izpit pogoj in z veseljem bi ga opravila, ampak da prideš do tja, potrebuješ delo in izkušnje, za katere pa ne dobimo priložnosti. Kako naj ga potem opravim? Torej brez stokovnega nikoli ne bom dobila službe?

V tej državi bi resno bilo potrebno marsikaj spremeniti. Ponavadi se ne obremenjujem s takšnimi stvarmi, ampak gre se za prihodnost. Narediš faks, končno dobiš željeno izobrazbo, ampak ne, to ni dovolj ...
 
Točno tako, @Pumpkin. Saj ne moreš priti do strokovnega izpita brez pripravništva. Navsezadnje imamo 7. stopnjo izobrazbe, ki je pogoj za delo v šoli.

Imam občutek, da bi se moral "šolski sektor" odcepiti od preostale javne uprave. In tudi, nesmiselna se mi zdi prepoved zaposlovanja v javnem sektorju. Kako boš pa opravljal svoj poklic potem? Kaj vi mislite o tem, @Mladi učitelj ?
 
Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI)

92. člen
(zaposleni)


Vzgojno-izobraževalno in drugo strokovno delo v javnem vrtcu oziroma šoli opravljajo vzgojitelji, pomočniki vzgojiteljev, učitelji, predavatelji višjih šol, svetovalni delavci, knjižničarji in drugi strokovni delavci, ki z njimi sodelujejo pri izvajanju strokovnih nalog, potrebnih za nemoteno delovanje vrtca oziroma šole (v nadaljnjem besedilu: strokovni delavci).

Strokovni delavci izvajajo vzgojno-izobraževalno delo v skladu z zakonom in javno veljavnimi programi tako, da zagotavljajo objektivnost, kritičnost in pluralnost ter so pri tem strokovno avtonomni.

Strokovni delavci morajo obvladati slovenski knjižni jezik, imeti ustrezno izobrazbo, določeno s tem zakonom in drugimi predpisi, ter opravljen strokovni izpit v skladu s tem zakonom.

Ne glede na določbo prejšnjega odstavka mojstrom, ki izobražujejo vajence, ni potrebno opravljati strokovnega izpita v skladu s tem zakonom.

Znanje slovenskega knjižnega jezika se preverja pri strokovnem izpitu. Pri učiteljih, ki niso diplomirali na slovenskih univerzah, se znanje slovenskega knjižnega jezika preverja ob prvi namestitvi.

Izobrazbo za strokovne delavce, v primerih, ko to določa zakon, pa tudi stopnjo izobrazbe, določi minister, potem, ko si je pridobil mnenje pristojnega strokovnega sveta. Ustrezne delovne izkušnje ter kriterije za vidne dosežke na strokovnem področju za pridobitev naziva predavatelj višje šole določi Strokovni svet Republike Slovenije za poklicno in strokovno izobraževanje.

V vrtcih oziroma šolah na narodno mešanih območjih, ki se ustanovijo za dvojezično vzgojo in izobraževanje in za vzgojo in izobraževanje v jeziku narodne skupnosti, morajo imeti strokovni delavci izobrazbo, določeno s tem zakonom in drugimi predpisi, opravljen strokovni izpit ter izpolnjevati druge pogoje v skladu s posebnimi predpisi.

Strokovna, administrativna, tehnična in druga dela opravljajo delavci, določeni s sistemizacijo delovnih mest.

Delavci iz prejšnjega odstavka morajo imeti izobrazbo, določeno s sistemizacijo delovnih mest, obvladati morajo slovenski jezik, v vrtcih oziroma šolah na narodno mešanih območjih, ki se ustanovijo za dvojezično vzgojo in izobraževanje, pa tudi jezik narodne skupnosti.


VIR: Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI)

Vso srečo pri iskanju službe!
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

  • Članek
Na spletnem podportalu E-demokracija so v rubriki Ministrstva za vzgojo in izobraževanje z dne...
Odgovori
0
Ogledi
164
  • Članek
V letu 2023 je Univerza v Ljubljani (UL) kot gostujoča institucija pridobila možnost...
Odgovori
0
Ogledi
141
  • Članek
Do 30. septembra 2023 je še čas, da se prijavite na razpis za sofinanciranje gostovanj...
Odgovori
0
Ogledi
271

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu