Pravni nasvet Pogodba za določen čas

Trenutno berete:
Pravni nasvet Pogodba za določen čas

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.
Prispevki
6
Področje: Osnovna šola

Pozdravljeni,

sklenjeno imam pogodbo za določen čas. V pogodbi piše ime in priimek delavke, ki je na porodniškem dopustu in jo nadomeščam in nobenega datuma. Delavka naj bi se vrnila predvidoma januarja 2015. Ravnateljica pa je sedaj ugotovila, da s 23.6.2014 (takrat se delavka, ki jo nadomeščam, še ne bo vrnila) nima več prostega delavnega mesta zame. Rada bi prekinila mojo pogodbo. Kako lahko to stori? Govorila je nekaj o sporozumni prekinitvi - če jaz to podpišem ali imam pravico do koriščenja zavoda?

Hvala za odgovor.

Zuza


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pravni odgovor na vprašanje bo prilepil administrator. Več o tem...

Sledite vprašanjem tudi na Advokado profilu Mladi učitelj

Kako deluje sistem pravnih nasvetov?
*opomba: za verodostojnost in pravno podlago odgovora ne odgovarjamo!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Prispevki
11
Naziv
profesor
Zavod
Vrtec
Področje
  1. Vrtec
Ha, po mojem znanju in izkušnjah ta pogodba bi lahko bila na drugačen način narejena. Bojim se da je zdaj prepozno, namreč gre za konec šolskega leta in vas ne rabijo več. To je zelo nesramno, žal pa danes vsi to počnejo. Možno je da od semptebra bojo spet nekoga sprejeli do vrnitve kolegice...mal se pozanimajte pri pravni službi. Ne vem kako so napisali na pogodbi za določen čas, a niso navedli koliko je to časa? Ali piše do vrnitve delavke z bolniške, ali določen datum, število dni, mesesev? Nekaj mi tukaj ne štima.
 
Prispevki
6
Piše mi do vrnitve delavke (ime in priimek) s porodniške. Fora je v tem, da se ona ne bo vrnila zdaj junija. Meni se pogodba prekine samo, če se ona vrne, samo se ne bo ...
 
Prispevki
11
Naziv
profesor
Zavod
Vrtec
Področje
  1. Vrtec
Nazadnje urejeno:
To potem ne gre, ne morejo vas dat stran če se ona ne vrne. Iščite svojo pravico, delam kot ravnateljica vrtca, sicer na Hrvaškem in nekaj vem o pogodbah za delo. Zakon se verjetno razlikuje, ampak pogodba mora bit ispoštovana, razen če ste naredila kakšno napako itn. (verjamem da niste). Torej, ne morejo vam kar tako prekinit delovno razmerje. Prosim vas, obrnite se na inštitucijo katera je nadležna za to.
Pozabila sem še to povedat. Če podpišete sporazumno prekinitev delovnega razmerja, ali pa sama date odpoved po navadi nimate pravico do denarnega nadomestila od Zavoda (vsaj je na Hrvaškem tako). Če pa dobite odpoved katera ni pridobljena po vaši krivdi, potem imate pravico do denarnega nadomestila odvisno od delovne dobe. Upam da sem vsaj mal pomagala. Ne se pustit kar tako.
 
Prispevki
29
Nazadnje uredil moderator:
Odgovor je prispevalo spletišče Advokado: http://www.advokado.si/vprasanje/179/pogodba-za-dolocen-cas/
-----

Pozdravljeni,

Dejstvo, da v pogodbi o zaposlitvi nimate določenega nobenega datuma, je precej sporno. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 31. členu namreč določa, kaj mora vsebovati pogodba o zaposlitvi, in sicer (med drugim) ta člen določa, da mora pogodba o zaposlitvi vsebovati "čas, za katerega je sklenjena pogodba o zaposlitvi". Drugi odstavek 12. člena istega zakona pa nadalje določa, da če s pogodbo o zaposlitvi čas trajanja ni pisno določen, se domneva, da je pogodba o zaposlitvi sklenjena za nedoločen čas.

Ne glede na to v zvezi s prenehanjem delovnega razmerja velja, kot pišem v nadaljevanju.

Ravnateljica (delodajalec) vam je predlagala prenehanje pogodba o zaposlitvi s sporazumom. Ob prenehanju delovnega razmerja na podlagi sporazuma vas mora delodajalec pisno obvestiti o pravicah iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti (tretji odstavek 81. člena ZDR-1). V skladu s prvim odstavkom 63. člena Zakona o urejanju trga pravice do denarnega nadomestila za primer brezposlenosti ne more uveljavljati zavarovanec, ki je postal brezposlen po svoji krivdi ali volji. Prva alineja drugega odstavka istega člena določa, da se kot tak razlog šteje tudi prenehanje pogodbe o zaposlitvi na podlagi pisnega sporazuma. Na kratko: v primeru sporazumnega prenehanja pogodbe o zaposlitvi NISTE upravičeni do denarnega nadomestila.

V kolikor ne bi pristali na sporazumno prenehanje delovnega razmerja, vam lahko delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi. Glede na napisano domnevam, da bi razlog za odpoved bil poslovni razlog (prva alineja prvega odstavka 89. člena ZDR-1: prenehanje potreb po opravljanju določenega dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi, zaradi ekonomskih, organizacijskih, tehnoloških, strukturnih ali podobnih razlogov na strani delodajalca). V tem primeru bi bili upravičeni do odpovednega roka, pri čemer odpovedni rok v primeru redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca iz poslovnega razloga v primeru, da ste pri delodajalcu bili zaposleni skupno do enega leta znaša 15 dni. V tem primeru ste upravičeni do nadomestila za brezposlenost.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Podobne teme

Pozdravljeni. Zanima me sledeče. Zaposlena sem v vrtcu in od 1.9 imam pogodbo za določen čas...
Odgovori
0
Ogledi
775
Pozdravljeni, na šoli sem dobil zaposlitev sredi leta 2020 preko razpisa "prva zaposlitev"...
Odgovori
2
Ogledi
1.385
  • Članek
Eurydice Slovenija UTŽO: Še je čas za vpis
Slovenska Univerza za tretje življenjsko obdobje vabi na vpise v študijske programe – nekateri...
Odgovori
0
Ogledi
204
  • Članek
Ministrstvo za infrastrukturo je s sklepom avtomatično podaljšalo veljavnost junijskih...
Odgovori
0
Ogledi
262
Pozdravljene, Zanima me ali bi sprejele delo v vrtcu v drugem kraju z polovičnim delavnikom...
Odgovori
2
Ogledi
756

Zadnji prispevki

Na vrhu