Opravljanje pripravništva v centru za socialno delo

Trenutno berete:
Opravljanje pripravništva v centru za socialno delo

Pridružen
1. sep 2015
Prispevki
13
Naziv
Profesorica kemije in biologije
Področje
  1. Osnovna šola
Živjo!

Diplomo bom imela v roki čez kakšen mesec. Vendar pa sem volunterka v socialnem centru, kjer otroke inštruiram kemijo. Bi se mogoče to lahko štelo kot opravljanje pripravništva? Začela sem kake pol leta nazaj, ampak ur nimam veliko, saj sem prihajala samo po par ur na teden, nekaj časa pa na dva tedna, ker sem imela službo, ki je imela izmenski delovni čas. Zanima me, če je možno, da začnem hodit tja bolj pogosto, kot volunterka, tako kot do sedaj, če se z njimi dogovorim in imam potem naknadno priznano pripravništvo. (Ne vem koliko ur rabim, vsepovsod je govora o mesecih). Potrebujem kakšno posebno pogodbo? Bom pa čez en mesec uradno profesorica kemije in biologije, če bo šel zagovor v redu.

Hvala vsem in lep pozdrav,
Sunny
 

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

To je center za program učno - vzgojne pomoči. Tam so večinoma učenci, ki imajo motnje pri koncentraciji ipd. Se lahko s tem vprašanjem obrnem še kam, kjer mi bodo podali bolj natančne informacije? Ministrstvo?

Hvala in lp.
 
Spoštovana SunnylsMyStile, razumem tvojo stisko in željo po priznanem pripravništvu, vendar dvomim, da boš karkoli dosegla, saj se nekaj ur inštrukcij (četudi s posebnimi učenci) ne more primejati z delom, ki ga moraš opravljati v času pripravništva. Zraven tega, da pomagaš učno šibkešim učencem te čaka 30 nastopov, od tega 5 pred ravnateljem, razna spremstva, nadomeščanja, dežurstva, priprava testov in ocenjevanje, organizacija ekskurzije, delo v podaljšanem bivanju in še in še... Res je, da gre za izkoriščanje, ampak moram povedati, da sem dobila toliko znanja in izkušenj, ki mi ga faks v petih letih ni ponudil. Tako da svetujem, da se borite raje za plačano pripravništvo, kot da iščete bližnjice. Vsaka bližnjica človeka v življenju nekaj stane.
 
Ne gre se za bližnjice, ampak je to pač potreba. Pripravništvo ni razpisano in ne bo še dolgo. Človek nekako mora živeti, kajne? In če je edina možnost, da lahko opravljam strokovni izpit, tako da prej naredim pripravništvo (zaposlitev brez strokovnega izpita je skoraj nemogoča - seveda pa sem optimistka še naprej), se moram sama znajti glede tega. V to nas silijo. Jaz bi z veseljem delala pripravništvo v šoli, tudi prostovoljno, če bi bilo treba, ker mi je jasno, da nas na faxu niso naučili vseh teh uporabnih znanj, papirologije itd. Pisala sem na Ministrstvo, ker se človek mora pozanimati. Ne bom samo sedela na riti in čakala, da mi nekaj pade v naročje. Nima smisla. Ministrstvo se pa ne zgane. Kaj njih briga, učiteljev je preveč, mi pa životarimo in opravljamo dela, ki bi jih lahko z dokončano osnovno šolo, samo da se preživimo in si plačamo zavarovanje.
Aja, pa nisem mislila, da bi bilo dovolj nekaj ur inštrukcij, bi se tam zmenila in pomagala v vsem kar tam počnejo. In kar počnejo je zelo pomembno in pomagajo ogromno učencem, delo pa je razgibano, ni sedenje in gledanje v zrak, verjemite.

Pa še za vse, če jih zanima odgovor iz ministrstva:
Spoštovani,
V skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja, pripravništvo ni obvezno, je le ena od oblik pridobivanja ustreznih delovnih izkušenj za pristop na strokovni izpit. Pripravnik lahko opravlja pripravništvo na pripravniškem mestu v vrtcu oziroma šoli, na katero ga na podlagi razpisa pripravniških mest razporedi ministrstvo. Brez razporeditve pripravništva (tudi volonterskega) ni mogoče opravljati. Volonterskega pripravništva v bodoče ne bo, saj je Vlada sprejela sklep, da pogodb o volonterskem pripravništvu v javnem sektorju ne podpira, torej bodo v bodoče le razpisi pripravniških mest s sklenitvijo delovnega razmerja.

Volontersko delo ni enako volonterskemu pripravništvu. Kot izhaja iz drugega odstavka 5. člena Zakona o prostovoljstvu (Uradni list RS, št. 10/11), se za prostovoljsko delo ne šteje brezplačno opravljanje dela, za katero je glede na naravo dela potrebno skleniti pogodbo o zaposlitvi, niti se za prostovoljsko delo ne šteje brezplačno opravljanje dela z namenom strokovnega usposabljanja brez sklenitve pogodbe o zaposlitvi v skladu z zakonom, ki ureja delovna razmerja ali drugim zakonom. Upoštevaje določbe Zakona o prostovoljstvu, se prostovoljskega dela ne sme opravljati na delovnih mestih strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju, saj gre za izvajanje osnovne dejavnosti vzgoje in izobraževanja v skladu s sistemizacijo delovnih mest, kar zahteva sklenitev pogodbe o zaposlitvi. Z izvajanjem prostovoljskega dela prostovoljec ne more pridobiti delovnih izkušenj potrebnih za pristop k strokovnemu izpitu s področja vzgoje in izobraževanja. Primeri prostovoljskega dela strokovnega delavca v vzgoji in izobraževanju brez sklenitve ustrezne pogodbe ali opravljanja pripravništva v vzgoji in izobraževanju brez razporeditve s strani ministrstva se prijavljajo Inšpektoratu Republike Slovenije za šolstvo in šport.

Ministrstvo kot ustrezne delovne izkušnje na področju vzgoje in izobraževanja za pristop k strokovnem izpitu upošteva vzgojno-izobraževalno delo opravljeno preko zaposlitve na prostem delovnem mestu, preko pripravništva ali preko javnih del oz. usposabljanja na delovnem mestu. Opozoriti je potrebno, da mora biti pogodba sklenjena za opravljanje dela strokovnega delavca v vzgoji in izobraževanju, z javnim izobraževalnim zavodom, lahko pa tudi z zasebnim izobraževalnim zavodom, če je le-ta vpisan v razvid ministrstva kot izvajalec javnih izobraževalnih programov. Center za socialno delo ni vzgojno-izobraževalni zavod, zato tam ne morete pridobivati ustreznih delovnih izkušenj za pristop k strokovnemu izpitu, prav tako jih ne morete pridobiti z volonterskim ali drugačnim inštruiranjem.

Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja določa, da morajo strokovni delavci obvladati slovenski knjižni jezik, imeti ustrezno izobrazbo, določeno s tem zakonom in drugimi predpisi, ter opravljen strokovni izpit v skladu s tem zakonom. Isti zakon določa, da se lahko delovno razmerje izjemoma sklene tudi s kandidatom, ki ne izpolnjuje zahtevanih pogojev (na primer opravljen strokovni izpit), za dobo največ enega leta, če nihče od prijavljenih kandidatov ne izpolnjuje zahtevanih pogojev in je taka zaposlitev potrebna zaradi nemotenega opravljanja dela.

V tem trenutku ni znano kdaj bo objavljennaslednji razpispripravniških mest, saj je to odvisno od razpoložljivih sredstev v državnem proračunu. Razpisi se objavljajo tudi na spletni strani ministrstva, zato vam svetujem, da redno spremljajte našo spletno stran.

Lep pozdrav,
Katja Kovačič, univ. dipl. prav.
 
@SunnyIsMyStile , če ni biti bolje v naši državi študent, pa tudi nič ne rečem :D ...

Definitivno se strinjam. Jaz sem pa čez poletje odprl osebno individualno delo za inštrukcije - matematiko, računalništvo in kemijo. Mogoče se lahko dobiva v Ljubljani in se zmeniva za kakšno sodelovanje, glede na to, da tudi jaz ne mislim greti riti doma in čakati na nov razpis ...
 
Odlično! Trenutno okrevam po operaciji in bom tam do okoli 22. težje gibljiva - operacija noge, ampak se lahko potrudim pa pridem prej kam blizu. Se dogovoriva preko zs.
 
@SunnyIsMyStile , seveda; se ne mudi na vrat na nos ... Lahko se dobiva tudi v oktobru. :) Ko bo bolj aktualno, me kontaktiraj na ZS. Lp
 

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Pozdravljeni, sem spremljevalka otroku s PP ali ve kdo kako je s opravljanjem nastopov v...
Odgovori
4
Ogledi
179
  • Vprašanje
Pozdravljeni, Izpit sem opravljala v mesecu juniju. Zakonodaje nisem opravila. Ker sem imela kar...
Odgovori
1
Ogledi
506
  • Članek
Na spletnem podportalu E-demokracija je v rubriki Ministrstva za vzgojo in izobraževanje z dne...
Odgovori
0
Ogledi
397
  • Članek
Z novembrom 2023 bo v Centru Rog zaživel program Mladi Rog, namenjen perspektivnim mladim med...
Odgovori
0
Ogledi
360

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Zadnji prispevki

Nazaj
Na vrhu